Mulig kur for skallethet:Fikk tilbake seks ganger så mye hår

HÅP: Forfatterne av studien håper funnene kan brukes til å utvikle behandling av hårtap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HÅP: Forfatterne av studien håper funnene kan brukes til å utvikle behandling av hårtap. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du napper ut hårstrå på en bestemt måte, kan du få seks ganger så mye hår tilbake, ifølge en ny studie fra USA. Kanskje finnes det håp for ufrivillig skallede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien tyder på at det å selektivt nappe ut hår som ligger svært nært hverandre, kan føre til at det vokser overraskende mye hår ut igjen.

Det fant forskerne bak studien ut ved å nappe ut 200 hårstrå, et etter et, i en bestemt tetthet fra ryggen til en mus. De prøvde ut forskjellige «mønstre» for å nappe ut hår fra mus, og gjorde følgende funn:

Når forskningsteamet nappet ut 200 hårstrå fra ryggen til mus fra et område på seks millimeter i diameter eller mer, vokste ikke håret ut igjen i det hele tatt.

Når de derimot nappet ut 200 hårstrå i sirkulære områder på tre til fem millimeter i diameter, vokste det tilbake mellom 450 og 1.300 hårstrå i området; altså opp mot det seksdoblede av mengden hår som fantes der fra før.

Les også: Så mye hår er det normalt å miste

ULIK VEKST: I den innerste sirkelen ble hår nappet ut med stor tetthet. I den ytterste sirkelen var det lenger mellom hvert hår som ble nappet ut. Foto: Cheng-Ming ChuongULIK VEKST: I den innerste sirkelen ble hår nappet ut med stor tetthet. I den ytterste sirkelen var det lenger mellom hvert hår som ble nappet ut. Foto: Cheng-Ming Chuong

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trigger immunrespons

Studien ble gjennomført ved Universitetet i Southern California, og resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Stamcelleforskeren Cheng-Ming Chuong ledet forskningsprosjektet.

– Dette er et godt eksempel på hvordan grunnleggende forskning kan føre til arbeid med potensielt stor forskningsmessig verdi, sier Chuong i en pressemelding.

Forskerne bak studien mener nappingen av hår trigger en immunrespons som får hårsekkene til å sende ut et stress-signal ved å sende ut et spesielt protein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får celler fra immunforsvaret til å strømme til stedet signalet sendes fra for å reparere skaden.

Les også: Forskningsgjennombrudd: Kan kurere hårtap

– Hårsekkene kommuniserer med hverandre

Forfatterne tror at hårsekkene ikke reagerer individuelt ved at hår blir nappet ut, men at de kommuniserer med hverandre.

Hvis hårsekkene er for langt fra hverandre, klarer de ikke å sende ut et kollektivt nødsignal til immunforsvaret. Det betyr at når hårsekkene som blir nappet er langt fra hverandre, får de ikke hjelp av immunforsvaret til å bekjempe skaden og gro nytt hår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når håret som blir nappet er plassert svært nært hverandre, kan hårsekkene kommunisere seg imellom og generere en sterkere immun respons, som stimulerer mye ny hårvekst.

Les også: – Forurensing kan føre til hårtap

Gir håp for behandling av hårtap

Selv om forsøket foreløpig bare er utført på mus, gir det håp for en ny måte å behandle ufrivillig skallede menn.

– Dette arbeidet kan føre til mulige nye metoder for å behandle alopecia, en form for hårtap, sier lederen av forskningsprosjektet, Chuong i en pressemelding.