Vi har testet 20 «kjendisviner»
God grunn til å styre unna de aller fleste!
Pappvinen fra Sigurd Wongraven er det nærmeste vi har kommet test av kjedisviner tidligere, men nå har vi tatt grep. Vi har testet alt av viner i denne litt merkelige kategorien. Vi snakker om Skiskytterlegender, strikkeeksperter og forfattere som til tross for en noe ulik bakgrunn har en ting felles: De har sin egen vin.
Utvalg
Vi har testet 20 viner. Her finnes det musserende, hvitvin og rødvin og alt er tatt med i denne testen. De er smakt hver for seg og kommer i rekkeføge. Først musserende deretter tre hvitviner og til slutt 11 rødviner.
Les også: Nå skal vinen bare gjøre godt
Kriterier
Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.
Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Stemmer det at vin og øl blir krøll?
Skuffende nivå
– Med noen få unntak holdt dette generelt dårlig standard, sier Robert Lie, den ene av ekspertene i panelet.
Best ut kom sjampanjen fra Sigurd Wongraven. Den endte på 85 poeng. «God fylde og god syre med delikat frukt og god lengde», skriver testerne i sine notater. Derfra fordeler poengene seg jevnt helt ned til 70 poeng.
Gitt til en rødvin som også kommer fra samme sted som vinneren: Wongrawen Unione Barolo 2008.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Et glass vin kan forlenge livet
God drikkekultur
Alex Rosén er en av kjendisene som stiller med egen vin i testen: Alex Rosén Nero d'Avola. En vin som i følge ham selv er en enkel, Italiensk bordvin.
– Husk, jeg er ingen vinekspert, men jeg er veldig opptatt av vin, poengterer han.
– Jeg er veldig glad i den sydeuropeiske tilnærmingen. Her er det gode måltider, gode historier ved bordet, og selvsagt godt drikke, forteller han entusiastisk.
Artikkelen fortsetter under annonsenAlex Rosén misjonerer gjerne for denne drikkekulturen her i landet også.
– Særlig blant mine egne fans. Mange av stedene jeg kommer er det mer fokus på å bli full fortest mulig. Da synes jeg det er en bra anledning å fremme den sydeuropesike drikkekulturen, og det er enda en grunn til å sette eget navn på en god vin, sier kjendisen.
Les også: Vin-trikset er harry
Vinfakta
Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:
Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.
Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.
Artikkelen fortsetter under annonsenFruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.
Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken forsvinner fort.
Les også: Når skal vin på karaffel?
Her er testen (se oversikten hos Klikk.no)
Wongraven Champagne Brut
Veil. pris: 319,90
Les hele testen
85 / 100
Lykkebobler Brut Nature
Veil. pris: 139,90
Les hele testen
76 / 100
Perelada Mia Gundersen Brut Nature
Veil. pris: 139,90
Les hele testen
75 / 100
Skjelbreid Poirée Clairrette De Die Brut
Les hele testen
74 / 100
Lykkebobler Brut Rosé
Les hele testen
74 / 100
Cruella by Anne Kat Prosecco
Veil. pris: 135,00
Les hele testen
74 / 100
Wongraven Morgenstern Riesling 2013
Veil. pris: 399,90
Les hele testen
84 / 100
Wongraven Le Voyageur 2011
Veil. pris: 119,90
Les hele testen
77 / 100
Hagevin Arne og Carlos
Veil. pris: 369,90
Les hele testen
76 / 100
Alex Rosén Nero d'Avola 2012
Veil. pris: 121,00
Les hele testen
81 / 100
Pecchenino Mandala av Ari Behn 2011
Veil. pris: 144,90
Artikkelen fortsetter under annonsenLes hele testen
81 / 100
Rød Hyggevin Arne og Carlos
Veil. pris: 369,90
Les hele testen
80 / 100
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2013
Veil. pris: 399,90
Les hele testen
80 / 100
Cruella by Anne Kat Syrah
Veil. pris: 125,00
Les hele testen
80 / 100
Skjelbreid Poirée Diamant Noir 2010
Veil. pris: 179,90
Les hele testen
79 / 100
Monte del Frá Mia Gundersen
Veil. pris: 169,90
Les hele testen
79 / 100
Skjelbreid Poirée Emeraude 2011
Veil. pris: 189,90
Les hele testen
77 / 100
Alex Rosén Amarone della Valpolicella 2009
Veil. pris: 360,00
Les hele testen
75 / 100
Mia Petit Rouge 2012
Veil. pris: 184,90
Les hele testen
74 / 100
Wongraven Unione Barolo 2008
Veil. pris: 369,90
70 / 100
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook
Les også:
Dette er riktig serveringstemperatur for vin
Derfor er det bra med skrukork
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no