Pollenallergi:

– Ikke ta med gåsunger inn

FINE, MEN PLAGSOMME: Gåsunger eller kattelabber kaller vi gjerne blomstene på trær i Salix-slekten. Mange nordmenn reagerer på salixpollen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FINE, MEN PLAGSOMME: Gåsunger eller kattelabber kaller vi gjerne blomstene på trær i Salix-slekten. Mange nordmenn reagerer på salixpollen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I disse dager blomster Salix, som vi gjerne kjenner som gåsunger eller kattelabber, og mange nordmenn reagerer. Allerede neste uke kan også bjørkepollensesongen starte.

Sesongen for salixpollen er allerede i gang flere steder i landet, med moderat spredning på Øst- og Sørlandet og beskjeden spredning flere steder på Vestlandet og i Trøndelag, ifølge pollenvarslingen fra Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

Salixslekten har mange vokseformer, fra høye selje- og piletrær til ørsmå vierarter i fjellet. De fleste artene blomstrer før bladene folder seg ut, og blomstene kalles gjerne gåsunger eller kattelabber.

Gåsungene er fine å se på, men bli ikke fristet til å ta dem med inn, råder pollenanalytiker i Astma- og Allergiforbundet, Hallvard Ramfjord.

– Du bør aldri ta med deg trærnes blomstrende deler inn i hus. Disse er allergifremkallende. I lukkede rom er du mye mer eksponert for pollen enn ute, sier han til NRK.

Spredningen av salixpollen starter gjerne to-tre uker før bjørkepollen. Men mange bjørkepollenallergikere reagerer også på Salix. Derfor er det mange som allerede har merket symptomer på allergi.

Les også: Gode tips mot pollenallergi

– Bjørkepollen i sør og vest neste uke

Fredag melder NAAF på sine nettsider at de forventer spredning av bjørkepollen allerede neste uke, dersom det fine været holder seg.

Bjørka vil blomstre først i sør og vest, og her kan pollenspredningen begynne rundt 20. april.

– Vi følger situasjonen nøye, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i NAAF i meldingen.

– Så langt har vi ikke registrert spredning av pollen fra bjørk, men den milde vinteren gjør at vi forventer en tidlig start på bjørkepollensesongen, fortsetter han.

Bjørkepollen er den pollentypen de aller fleste av landets en million pollenallergikere reagerer på.

Les også: I år starter pollensesongen tidlig

– Start behandlingen nå

Astma- og allergiforbundet anbefaler bjørkeallergikere å teste seg for om de også er allergiske mot Salix. Og de som vet de ikke tåler bjørkepollen bør uansett begynne behandlingen nå, ifølge kommunikasjonssjef Bo Gleditsch.

– Vi anbefaler å begynne med medisineringen én til to uker før blomstring av den eller de typene pollen du er allergisk mot, sier han til NRK.

Har man en eller flere pollenallergikere i hus, er rengjøring ekstra viktig i pollensesongen.

Les mer: Gjør huset klart for pollensesongen

Personvernpolicy