Gravid værmelder ble drittlei hetsen

Se hvordan hun tok et saftig oppgjør med nettmobberne på lufta.

«Kjøp deg noen ordentlige klær og vis respekt for ditt ufødte barn».

«Vi har aldri sett en mer ufyselig værmelder. Du ser ut som luftskipet Hindenburg forfra og som et jæ.. la mursteinshus bakfra».

Kristi Gordon fryktet hva som kunne komme av kommentarer.

Hun er værmelder på den kanadiske tv-stasjonen BC News, og forrige gang hun var gravid fikk Gordon utallige eposter som kritiserte klærne hun brukte eller slang negative kommentarer om utseendet hennes.

Avsenderne mente klærne enten var for trange, tok seg bryet med å påpeke at horisontale striper fikk henne til å se gigantisk ut. For ikke å snakke om hvor «uforsvarlig det var av en gravid kvinne som henne å bruke høye hæler».

Les også: Morten Harket: – Jeg ble mobbet og jeg mobbet selv

En del av jobben?

Så da hun i år fortalte seerne at hun var gravid igjen, ba hun folk pent om å ta litt hensyn. «Det var grusomt forrige gang. Jeg klarte visst aldri å kle meg riktig. Så vær snille og vær greie. Det er ikke lett å finne passende klær når magen stikker ut» sa hun på en sending.

Resultatet ble enda mer hets.

GJØR JOBBEN SIN: Gordon i full sving i studio. Hun fikk negative kommentarer om den stripete toppen. Foto: Skjermdump fra Global BC NewsGJØR JOBBEN SIN: Gordon i full sving i studio. Hun fikk negative kommentarer om den stripete toppen. Foto: Skjermdump fra Global BC News

– Negative kommentarer er en del av jobben. Du må la de prelle av ellers overlever du ikke, skriver Gordon på bloggen sin.

Hun understreket at hun er glad i den hun er og liker utseendet sitt.

Men så gikk en gjeng mennesker, som kaller seg «The Group» sammen om å sende værmelderen et anonymt, håndskrevet brev. Det var der det blant annet stod at hun så ut som det kjente luftskipet Hindenburg forfra.

De avsluttet brevet med å skrive at hun enten måtte dekke seg til eller komme seg av skjermen.

Les også: Hold kjeft og trekk inn magen

Direktesendt

Da fikk Gordon nok. Etter å ha ledd og himlet med øynene over brevet sammen med kollegaene, over at noen faktisk hadde tatt seg tid til å forfatte noe slikt - og at det gikk an å være så ufin, gikk det opp for henne at hun faktisk ble lei seg.

Så hun bestemte seg for å lese opp noen av meldingene på direktesendt tv.

Les også: – Det er sjikane og mobbing

ravid heiagjeng

Etter innslaget fikk Gordon fått massiv støtte, særlig fra andre gravide. Kvinner har sendt inn bilder av sine egne, struttende mager, ledsaget av meldinger som: "You rock that bump, baby!" og "Keep that belly growing and showing!"

– Jeg har fått hundrevis av e-poster og tusenvis av Facebook- og Twitter-meldinger. Alle uttrykker sinne over feedbacken jeg har fått fra enkelte, skriver Kirsti på bloggen sin.

– Til de av dere som skriver at jeg ser flott ut og oppmuntrer meg til å stå på: Tusen takk! Jeg oppfordrer dere herved også til å si noe pent til andre.

Tv-stasjonen Gordon jobber for har også forsvart henne: «Til alle seere - takk for alle tilbakemeldinger. Vi leser dem alle. Vi støtter Kirsti, klærne hun velger å ha på seg, samt alle yrkesaktive gravide».

Les også: – Jeg ble mobbet fordi jeg var gravid

Gjemme seg bort

– Før var det mye vanligere at du skulle gjemme bort at du var gravid. Det lå en gammeldags holdning om at du ikke skulle vise at «du har hatt sex», forteller jordmor Siri Von Krogh. Hun har skrevet flere bøker om svangerskap og startet opp flere nettsteder rettet mot gravide, som Barnimagen.com og Jordmorsiri.no

– Her har det skjedd en enorm revolusjon siden jeg startet Barnimagen i år 2000. I dag får du masse fint gravidetøy som ikke skjuler magen, gravide går i kortere topper, viser magen og har mer selvtillit.

Likevel opplever også norske kvinner ukoselige kommentarer om kroppen når de er gravide. På Kvinneguidens forum deler leserne sine opplevelser. En anonym bruker forteller om svigermor som følte det var på sin plass å si:

«Nå har du blitt tjukk ja!»

Les også: – Menn i 30-40-åra er de verste og mest aktive hetserne

Ligg unna pizza

GRAVID OG FLOTT: Fire gravide viser tydelig hva de mener om kommentarene værmelderen har fått. Foto: SkjermdumpGRAVID OG FLOTT: Fire gravide viser tydelig hva de mener om kommentarene værmelderen har fått. Foto: Skjermdump

Tidligere denne uka måtte også nyhetsankeren Chris Wallace på Fox News krype til korset og beklage etter at han ba sangerinnen Kelly Clarkson, som fikk barn i sommer, om å «ligge unna pizza en stund».

Slike kommentarer kan ramme selv den sterkeste. Gordon skriver at hun nå i sjette måned har gått opp 13 kilo, like mye som hun gikk opp totalt med sitt første barn. Men med en treåring og fulltidsjobb innrømmer hun det er vanskelig å få tid til å trene, og sier selv hun var overrasket over hvordan hun lot netthetsernes stygge ord krype under huden.

– Da jeg skulle legge meg samme kveld merket jeg meg et par ting jeg hadde gjort gjennom dagen. Jeg hadde lurt på om jeg burde klemme inn en treningstur til i løpet av arbeidsuka. Jeg hadde minnet meg selv på at jeg burde følge med på hva jeg spiser de neste månedene. Jeg studerte rumpa mi i speilet et par ganger («Er den virkelig på størrelse med et mursteinshus?») Og spurte til og med ektemannen min om jeg virkelig var blitt for tjukk, skriver Gordon på bloggen.

Lærdommen hun tok med seg var likevel hverken at hun burde jobbe mindre eller bruke mer penger på dekkende gravideklær, men at vi alle burde tenke gjennom hvordan vi snakker til hverandre.

– Uansett hvor rasjonell eller hvor god selvtillit du har, så kan stygge kommentarer sette spor. De siger inn uten at du er bevisst det. Jeg håper dette kan få oss alle til å være litt mer bevisst på hvordan vi påvirker andre, avslutter Gordon blogg-innlegget.

Har du opplevd å få negative kommentarer mens du var gravid? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet under.

STØTTE: Støtten har flommet inn til Gordon på sosiale medier etter TV-innslaget. Foto: SkjermdumperSTØTTE: Støtten har flommet inn til Gordon på sosiale medier etter TV-innslaget. Foto: Skjermdumper

Les også:

«Det er ikke mitt liv som er patetisk, det er alle andres»

«Jeg skulle mistet et bein, da hadde dere sett det, Nav»

Ble gravid, fikk sparken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden