Forbrukerrådets test av barnejakker:– Helseskadelige stoffer i jakker til barn

I testen var det fem jakker fra norske produsenter, Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad og Bergans, og en fra den svenske produsenten Didriksson. Foto: Forbrukerrådet
I testen var det fem jakker fra norske produsenter, Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad og Bergans, og en fra den svenske produsenten Didriksson. Foto: Forbrukerrådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bransjen må våkne. Forskere sier at stoffene får alle varsellamper til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige de er, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om fluorstoffer
  • Tungt nedbrytbare.
  • Hoper seg opp i mennesker.
  • Mistenkt kreftfremkallende.
  • Mistenkt hormonforstyrrende.
  • Kan være reproduksjonsskadelig.
  • Kan gi fosterskade hos mennesker.
  • Kan øke kolesterolet.
  • Kan bidra til overvekt.

Kilde: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har undersøkt seks barnejakker for helsefarlige fluorstoffer.

I alle jakkene ble det gjort funn av flere stoffer som kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader. Danske myndigheter anbefaler at både barn og gravide unngår stoffene, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier det tar altfor langt tid å forby skadelige stoffer i produkter og hun mener det er på tide at bransjen våkner og selv tar ansvar.

– Bransjen må våkne når forskere sier at stoffene får alle varsellamper til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige stoffene er. Slutt å bruke fluorstoffer i produkter til barn. Det finnes tryggere alternativer, sier Flesland i en pressemelding.

Hun mener det i dag er forbrukerne, voksne og barn, som bærer risikoen på vegne av bransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uholdbart, sier Flesland.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

Versting er bestselger fra Helly Hansen

I testen var det fem jakker fra norske produsenter, Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad og Bergans, og en fra den svenske produsenten Didriksson.

Testen er utført av ALS Global på oppdrag fra Forbrukerrådet. Les hele testen på Forbrukerrådets nettsider.

Testens versting er en bestselger fra Helly Hansen som inneholdt hele seks ulike fluorstoffer. Jakken inneholder PFOA som er blitt forbudt og også flere andre fluorstoffer som det er knyttet alvorlig bekymring til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: ESA mener Norges forbud mot PFOA er i strid med EØS

Fluorerte stoffer har vært siden 50-tallet og frem til i dag vært brukt i en rekke ulike hverdagsprodukter. De brukes fortsatt i blant annet klær, tekstiler, sko, skismøring og matemballasje. Stoffene går over i blodet vårt. En del av stoffene finnes det mer av i mennesker enn i dyr på grunn av eksponeringen fra klær og produkter, skriver Forbrukerrådet i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrukerne er satt i sjakk matt. Stoffene er usynlige og det er ingen deklareringsplikt på klær og produkter. Foreldre som vil unngå at barna utsettes for disse skadelige stoffene har dessverre ingen mulighet til å styre unna, sier forbrukerdirektøren.

Les også: – Styr unna disse parfymene til barn

– Vil kvitte oss med kjemikaliene

Richard Collier i Helly Hansen sier til VG at han ikke er overrasket over resultatene, og at de jobber med å bedre situasjonen.

– Vi samarbeider med rådgivere, og vi mistenker at produktene har blitt forurenset hos våre produsenter i Asia. Men det er snakk om en veldig liten mengde fluorstoffer. Vi har ambisjoner om å kvitte oss med disse kjemikaliene, sier han til VG.

Henning Skogstad i Skogstad Sport sier til avisa at de er positive til de strenge reglene. Han sier videre at bedriften nå produserer jakker uten fluorerte kjemikalier, men at enkelte av produktene som henger i butikk likevel kan inneholde stoffene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonssjef Petter Toldnæs i Stormberg sier til Aftenposten at selskapet jobber med å unngå skadelige miljøgifter i sine produkter, og at de støtter innskjerpelser i det norske regelverket.

Til samme avis sier Steinar Hillestad i Gresvig, som produserer merket Norheim, at selskapet følger nøye med på forskningen på alternativer til fluorstoffer.

– Vi har nulltoleranse for disse stoffene, sier Bjørn Rune Hansen i Didrikson til Aftenposten.

Han viser til at selskapet har jobbet siden 2009 for å bytte ut stoffene og mistenker at de kan stamme fra vaskevannet.

Les også: – Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

– Barn er dårlig beskyttet

Flesland i Forbrukerrådet mener testen viser behov for strengere regelverk, som regulerer hele stoffgrupper og ikke enkeltstoffer for seg selv.

– Barn er dessverre altfor dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det å endre regelverket går svært sakte. Selv om Norge, som har vært en pådriver, innførte forbud mot PFOA i juni 2014, kan produkter som er produsert før dette selges til 2018.

Norge jobber nå sammen med Tyskland for å få til et felles europeisk forbud mot PFOA og lignende stoffer. Om dette lykkes vil det likevel gå mange år før forbudet trer i kraft, og noen skadelige stoffer vil fremdeles ikke være regulert, forklarer forbrukerdirektøren.

– Bransjen må skjerpe seg og ta mer ansvar. Vi ser at noen aktører er flinke og faser ut, mens andre bare bytter til stoffer som er like skadelige, fordi de fortsatt er tillatt å bruke. Sånn kan vi ikke ha det, slutt å bruke fluorstoffer, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i pressemeldingen.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer skyld i flere folkesykdommer