Moldovsk vinprodusent frir til norske vindrikkere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldovas vinprodusenter lider under russisk importforbud. En produsent takker det norske folk for at vi støtter dem ved å kjøpe moldovsk vin, men svært få nordmenn har kjøpt vinen fra polet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en YouTube-video som ble publisert mandag, sender vinbønder og andre vinarbeidere fra Moldova en stort takk til norske forbrukere for at vi kjøper vinen de produsere.

«Dette betyr mye for oss. Spesielt etter at Russland utestengte moldovske viner fra sitt marked», sier en vinbonde i videoen.

«Selvfølgelig var dette "ikke" politisk motivert», sier en fabrikkarbeider med et smil.

– Som følge av den russiske blokkaden av moldovsk vin har vi arbeidet hardt med å finne nye eksportmarkeder. Norge er et slikt marked. Vi er takknemlige for å være inkludert i vinutvalget til Vinmonopolet, Norges statlige monopol for vindistribusjon og en av de største innkjøperne av vin i verden, skriver vinprodusenten Purcari på YouTube.

Purcari skriver videre at de ønsket å takke det norske folk for støtten, og det på norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se takkevideoen øverst i artikkelen.

Les også: Kamp om taxfree-ordningen på Ap-landsmøtet

– 0,003 prosent av salget i 2014

LAV ETTERSPØRSEL: Nordmenn kan bestille vin fra Moldova gjennom Vinmonopolet, men få gjør det, ifølge kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen. Foto: VinmonopoletLAV ETTERSPØRSEL: Nordmenn kan bestille vin fra Moldova gjennom Vinmonopolet, men få gjør det, ifølge kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen. Foto: Vinmonopolet

Men tall fra Vinmonopolet som viser salg av moldovsk vin de siste fem årene, antyder at takkevideoen heller er et rent frieri for å få oss til å gi vinen en sjanse.

Etterspørselen er svært liten. I fjor ble det solgt kun 2.476 liter av rød-, hvit- og musserende vin fra det østeuropeiske landet. Det er toppåret i femårsperioden. 2010 var det nest beste året, med 1.040 liter solgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vin fra Moldova sto for 0,003 prosent av salget vårt i 2014, altså nærmest lik null, opplyser kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Purcari skriver på YouTube at vinene er tilgjengelige i om lag en fjerdedel av alle polets utsalg i Norge. Dette stemmer ikke, ifølge Bing Lorentzen.

Les også: – Begrensede åpningstider på Vinmonopolet er bare tøys

Han forklarer at viner fra de moldovske produsentene er i Vinmonopolets bestillingsutvalg, noe som ikke garanterer salg.

– Vi har ti viner fra Moldova i bestillingsutvalget. Det vil si at de i utgangspunktet ikke finnes fysisk i Vinmonopolets utsalg, men at de kan bestilles av kunder som ønsker det, forklarer han.

Han forklarer videre at norske importører kan listeføre produkter i bestillingsutvalget. I tillegg kan de ulike butikkene velge å ta inn noen viner lokalt.

– Butikkene kan ha en lokal liste, hvor de bestiller ut fra den lokale etterspørselen. Hvis en vin bestilles lokalt vil den få en noe bredere distribusjon. Men disse vinene er ikke noe som er i Vinmonopolets faste sortiment, sier Bing Lorentzen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Påskeåpne vinmonopol, men ikke før 2017

Russland: – Vinen er ikke trygg

Det gjeldende importforbudet mot vin og sprit fra Moldova ble innført av Russland i september 2013. Ifølge The Economist var den offisielle forklaringen på forbudet at det ble funnet spor av plaststoffer i vinen, og at den derfor ikke er trygg å drikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldovas landbruksminister har ifølge avisen møtt dette argumentet med at Russland tillater en høyere mengde av de samme stoffene i drikkevannet sitt. Men ministerens utspill har ikke bidratt til å endre russisk politikk.

Også i årene 2006-2007 forbød Russland import av vin fra Moldova. Dette førte til at mer enn 100 vingårder kollapset, og at Moldova, som er et av Europas fattigste land, hadde store inntektstap, ifølge Financial Times.

Les også: Nå skal vinen bare gjøre godt

Avisen skriver at Kreml de senere årene har brukt importforbud som et middel for å forhindre at Moldova knytter tettere politiske og kommersielle bånd med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Guardian er den autonome regionen Gagaus i Moldova, som i lang tid har vært EU-skeptisk og Russland-vennlig, unntatt importforbudet.

Siden 2006 har flere produsenter forsøkt å komme inn på nye markeder, for å bli mindre avhengig av import til Russland. Og da Russland stengte grensene for moldovsk vin på nytt i 2013, var bare 29 prosent av vinproduksjonen i landet peilet inn på det russiske markedet, sammenlignet med hele 60 prosent i 2006, ifølge The Financial Times.

Les også: Stemmer det at vin og øl blir krøll?

– Har ikke forhandlet med Vinmonopolet

Ifølge nettstedet Teleradio Moldova lå det fire år med forhandlinger bak beslutningen om å selge moldovsk vin fra to produsenter, Purcari og Bostavan, i det norske Vinmonopolet.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet forteller at de ikke har forhandlet med noen av produsentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke vært noen forhandlinger med Vinmonopolet for å få disse inn i bestillingsutvalget. Det kan ha vært forhandlinger med en grossist, men ikke med oss, sier han til ABC Nyheter.

Les også: – Et glass vin kan forlenge livet

– For en vinbonde i Moldova kan det være vanskelig å forstå hvordan systemet for salg av alkohol er i Norge, legger Bing Lorentzen til.