Forbered huset på våren:

– Jo mer skitt som bygger seg opp, jo større jobb blir det

HELLER OFTERE: Det kan lønne seg å vaske vinduene nå, selv om de snart blir skitne igjen på grunn av pollensesongen. Her vaskes det med kaffefilter. Les mer om metoden i teksten. © FOTO: Trine Jensen
HELLER OFTERE: Det kan lønne seg å vaske vinduene nå, selv om de snart blir skitne igjen på grunn av pollensesongen. Her vaskes det med kaffefilter. Les mer om metoden i teksten. © FOTO: Trine Jensen

Bør gjøres nå.

Har du pollenallergi? Husk dette:
  • Ta medisin etter legens anvisninger.
  • Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser.
  • Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  • Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler.
  • Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen.
  • Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.
  • Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
  • Informer omgangskrets, arbeidsgiver med flere om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge.
  • Ta ferie fra plagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  • Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

Dette er utdrag. Les den fullstendige listen hos Astma- og Allergiforbundet.

Det er snart klart for to av de kjedeligere tingene ved våren: Pollen og rengjøring.

For allergikere vil det være lurt å gjøre visse tiltak i og utenfor hjemmet , for å unngå for mye pollen. Og for de aller fleste er det på tide å sjekke disse gode rådene for vårrengjøringen.

Med vårsola blir det også tydeligere hvor skitne vinduene har blitt i løpet av vinteren.

Kanskje dette er tiden for å teste vindusvask med kaffefilter?

På grunn av filtrenes ru overflate skal de være ypperlige til dette formålet.

Vask vinduene nå

Men er det egentlig noe poeng i å vaske vinduene når pollenstøvet likevel vil gjøre dem skitne igjen?

- Det er absolutt vits å ta vinduene en gang før pollensesongen. Jo mer skitt som bygger seg opp, jo større jobb blir det, slår Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet og opplæring i hjemmeservicetjenesten Citymaid Hjemmeservice, fast.

Hvor ofte du bør vaske vinduene avhenger naturligvis av hvor skitne de blir. Men ifølge Åramnes tar vi gjerne vindusvasken to til fire ganger i året.

- Oftest ser vi at vindusvasken tas i sammenheng med vårvasken og til høsten. Når støvkosten kommer frem, og man tar «vårstatus» på huset, blir vindusvasken ofte inkludert, forteller hun.

Gjør huset klart for pollensesongen

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet (NAAF), Lene Gunvaldsen, er ikke vindusvask særlig vesentlig med tanke på allergier.

- Å vaske vinduene utenpå vil ikke være så veldig viktig, og vil ikke ha noe særlig avgjørende effekt. Det er andre ting som er viktigere, for eksempel at man holder det rent inne, forklarer hun.

Les også: Advarer mot å droppe allergimedisiner

KATTEVASK: Det kan samle seg mye pollenstøv i pelsen til utekatter, så det er lurt å vaske dyret med jevne mellomrom. © Thinkstock

Ifølge NAAF begynte pollensesongen med blomstring av or og hassel allerede i midten i februar. Denne sesongen er imidlertid snart over og det neste vil være bjørka. Sesongen forventes å starte rundt 20. april i Sør-Norge.

- Det er vanskelig å spå hvordan sesongen blir, fordi det er helt avhengig av hvordan været blir, og ikke bare hvordan det har vært. Men generelt kan vi si at det var en mild høst og vinter, og raklene vokste likt som de gjorde høsten 2013, og det ga oss en veldig kraftig pollensesong i fjor sommer. Så forutsetningene er altså de samme, uten at vi kan si helt bestemt at den vil bli like kraftig i år, forteller Gunvaldsen.

Slik unngår du pollen hjemme

Når det først står på, anbefaler NAAF blant annet å unngå lufting, og å bytte putevar. Se flere av deres tips i faktaboksen.

Åramnes legger til at du allerede nå kan innarbeide gode rutiner for støvtørking.

- Husk at tørre metoder fjerner best tørt støv. Derfor går ofte denne jobben raskere enn du skulle tro. Lufter du også på tider hvor pollenspredningen er lavest, skifter filter på eventuelle flexit- eller luftanlegg regelmessig, og renser filteret på varmepumpa ofte, tror jeg de fleste vil merke en bedring i inneklima, råder hun.

Generelt er det faktisk lurt å unngå for mye såpe.

- Denne fungerer ofte som støvsamler når den ligger igjen på flatene. Mikrofiberklut og vann holder ofte til de flekkene du skulle møte på. Unntaket er noen punkter på bad og kjøkken, men såpe med måte er å anbefale her også, forteller Åramnes.

Les også:

Jøss, polere gulvet med te?!

Ikke legg deg i helt nytt sengetøy

Gunn Kari (51) sykmeldte seg i tre dager for å rydde hjemme

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden