Hvorfor er det ene ekkelt og det andre deilig?

ULIK PRAKSIS: Petra Collins' Instagram-konto ble sperret da hun la ut bildet til venstre. De som legger ut bilder av menn hvor kjønnshår vises opplever ikke det samme. © FOTO: Instagram/@petracollins & Instagram/@dimitristheocharis
ULIK PRAKSIS: Petra Collins' Instagram-konto ble sperret da hun la ut bildet til venstre. De som legger ut bilder av menn hvor kjønnshår vises opplever ikke det samme. © FOTO: Instagram/@petracollins & Instagram/@dimitristheocharis

Instagram sensurerer kvinnelig kroppshår, menns kroppshår får bli.

Hvorfor blir kroppshår hos kvinner sensurert på Instagram, mens menns får krølle seg ut i fred?

Det er spørsmålet den kanadiske fotografen Petra Collins ble sittende med, etter at hun postet et bilde av seg selv i underbuksa på den populære bildedelingstjenesten.

På bildet kan du se bittelitt mørkt hår som stikker opp over trusekanten.

Resultat? Kontoen hennes ble sperret omgående.

Samtidig får bilder av menn som er like nakne, med kroppshår krusende ut av halvavkledde boxershortser, breie seg på Instagram i fred.

«Ekte» kvinne

Se for deg ikonet Sophia Loren en gang på 50-tallet. Hun vinker og smiler til fansen som har samlet seg for å hylle henne. Ubekymret strekker hun armen tilbake og viser fram sine mørke, hårete armhuler.

Når Julia Roberts gjør det samme på filmpremieren til Notting Hill i 1999, ble hun møtt av spott og spe i mediene. 16 år senere er vi tilsynelatende ikke kommet noe lenger.

Gerd von der Lippe er professor emeritus ved Institutt for idretts- og friluftslivsfag, Høgskolen i Telemark.

- For å bli fremstilt som "ekte" kvinne i dag skal du ikke vise at du har kroppshår. En forsker jeg vet om, jeg skal ikke nevne navn, kaller det for skitt! En hårete kvinnekropp assosieres altså med noe skittent. Det har blitt verre og verre, sier von der Lippe.

Nylig ble det avslørt at American Apparel har fotoshoppet vekk antydninger til kroppshår og brystvorter på modeller som viser undertøy på nettsiden.

Hårete løp

Professoren synes utviklingen går feil vei.

- Det er vanvittig hvor unaturlig kvinnekroppen skal se ut for å bli godtatt som sexy.

Von der Lippe forteller at da hun selv var toppidrettskvinne på 1970-tallet, var det uproblematisk å ha hårete ben. Selv hvis løpet ble vist på tv.

SOPHIA LOREN: Skjønnhetsikon med fluffy, hårete underarmer. © FOTO: Stella Pictures SOPHIA LOREN: Skjønnhetsikon med fluffy, hårete underarmer. © FOTO: Stella Pictures


- Media var ikke så kritisk til kvinnekroppen som den er nå. Jeg kunne ønske det var slik fremdeles.

I Collins' tilfelle ble det så mye oppstyr i sosiale medier at Instagram ble tvunget til å omgjøre og beklage avgjørelsen.

«Vi prøver hardt å finne balansen mellom å la folk uttrykke seg kreativt og å ha regler som sikrer en behagelig opplevelse på tvers av det globale og kulturelle mangfoldet...Vi innser at vi ikke alltid får det til», skrev de og gjenopprettet kontoen hennes.

Sensur

Men praksisen endret Instagram ikke.

Det australske nettmagasinet Sticks and Stones la tidligere i år ut et bilde av to kvinnelige modeller i badetøy. På bildet titter kjønnshår ut fra tulipanmønstrede underdeler, og den ene modellen viser også litt av det ene brystet. Magasinets konto ble resolutt sperret.

MADONNA: Long hair...Don't care, skrev Madonna da hun la ut dette bildet på Instagram. © FOTO: Instagram/@madonna MADONNA: Long hair...Don't care, skrev Madonna da hun la ut dette bildet på Instagram. © FOTO: Instagram/@madonna

Redaktør for magasinet, Ainsley Hutchence, uttalte at hun ikke tror at kontoen ville blitt sensurert hvis kjønnshåret hadde tilhørt en mann.

- Dette er absolutt kjønnsdiskriminerende. Instagram mener at kvinner må vokse seg eller holde seg unna plattformen, sa Hutchence til nettsiden Mic.

Gerd von der Lippe påpeker at det er større kritikk av kvinnekroppen i samfunnet generelt:

- Kvinnekroppen slås hardere ned på enn den mannlige. Vi ser det tydelig i idretten hvor kroppen er så i fokus, og kvinnelige toppidrettsutøvere hele tiden må bevise sin kvinnelighet.

Få ønsker hårete legger

Professoren mener at forestillingen eller troen på at vi faktisk har likestilling, kan føre til at noen synes det er viktig å øke skillet mellom kjønnene. Derav kritikk mot kvinnelig kroppshår og fremstillingen av det som unaturlig og mannlig.

Det er ikke bare menn som mener at kvinner ikke skal ha hårete bein eller underarmer.

Hårfjerningsprodukter selger som hakka møkk fordi de fleste kvinner ikke ønsker å vise seg med hårete legger under sommerkjolen.

- For at en kultur skal leve videre må begge kjønn godta den. Synet på hårete kvinnekropp som ekkelt er i dag uavhengig av kjønn. Fremdeles er mannekroppen ansett som den naturlige både i media og i samfunnet ellers, mens kvinnekroppen må endres ved barbering for å fremstå som normal.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Les også:

Disse Legofigurene skaper oppstandelse Kvinner om bord Feminst, jeg?

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden