Fødselslegen rakk ikke frem i tide

VERDENS FØRSTE FACETIME-FØDSEL? Fødselslege Meena Devalla tok imot babyen uten å fysisk være tilstede. Foto: YouTube / My Fox NY
VERDENS FØRSTE FACETIME-FØDSEL? Fødselslege Meena Devalla tok imot babyen uten å fysisk være tilstede. Foto: YouTube / My Fox NY

Facetime ble løsningen for den høygravide kvinnen.

Enkelte babyer har stor hastverk med å komme til verden. Noen ganger bidrar også omstendigheter som tett trafikk eller dårlig vær til at man ikke rekker frem til fødestuen i tide.

Legen kom for seint

For en mor i New Jersey, USA, var det legen selv som ikke rakk frem. Høygravide Keyanna Rivera var nettopp ankommet legekontoret for en rutinekontroll, da vannet hennes plutselig gikk.

I følge My Fox NY befant fødselslegen seg på et sykehus tyve minutter unna, hvor hun var i ferd med å avslutte en operasjon. En ambulanse ble bestilt for å frakte legen til moren, men man innså raskt at hun ikke kom til å rekke det.

Ringte legen via Facetime

En av legekontorets ansatte kom på idéen om å kontakte legen på Facetime. Slik kunne legen via videosamtale på mobiltelefonen, instruere sine ansatte i hva de skulle gjøre for å ta imot babyen.

Dr. Devalla sier til Fox News at hun synes det å kunne bruke Facetime i en krisesituasjon var kjempebra, men at hun nok foretrekker å ta imot babyer ved å faktisk være til stede.

LYKKELIG MAMMA: Keyanna Rivera var takknemlig over at fødselen gikk så fint, til tross for en noe uvanlig metode. Foto: You Tube / My Fox NYLYKKELIG MAMMA: Keyanna Rivera var takknemlig over at fødselen gikk så fint, til tross for en noe uvanlig metode. Foto: You Tube / My Fox NY

Øystein fikk hjelp av AMK

Vi vet ikke om Facetime har blitt brukt av norske fødeavdelinger for å hjelpe fødekvinner som ikke når frem til sykehuset. Men vi vet at det hvert år fødes et hundretalls barn hjemme og på veien til sykehus, hvor foreldrene får veiledning på telefon fra AMK hva de skal gjøre.

I 2009 opplevde Øystein Åmot (34) noe han aldri vil glemme.

– Vi trenger en ambulanse, for dette barnet kommer raskt! Den vordende trebarnsfaren har ikke fullført setningen til AMK-sentralen før han står med telefonrøret i den ene hånden, og hodet til babyen i den andre.

Den nybakte jordfaren pakket raskt noen håndklær rundt den nyfødte jenta. Han ble bekymret da han så at hun ikke pustet. AMK veiledet han slik at både mor og barn ble tyrgt ivaretatt.

Les hele historien her

Var alene på badet

Selv om det opplevdes som en dramatisk hendelse, var Reyanna og Øysteins samboer heldig som hadde personer rundt seg som hjalp dem da fødselen stod på.

Like enkelt var det ikke for Stine Lervik, som Mammanett har fortalt om tidligere. Hun opplevde å føde helt alene på badet – mens barnefaren lå og sov!

– Jeg skjønte vel ikke helt hva som skjedde før hodet kom, men da var det ingen vei tilbake! Jeg prøvde å rope på barnets far men det var ikke så enkelt. Til slutt ga jeg opp og valgte heller å fokuserte på å få ut babyen.

– Kroppen tok over styringa og pressa helt automatisk. Jeg hadde ikke sjans å holde igjen. Jeg fikk en veldig rar følelse, og det gikk opp for meg der og da at jeg kom til å føde babyen min helt alene, men da var det for sent å gjøre noe annet enn å få henne trygt ut, fortalte hun.

Den nybakte faren fikk sjokk

Stine satt i sjokk en stund før hun tok med meg babyen på armen, gikk inn og vekket den nybakte pappaen. Hun åpnet døren til soverommet og sa «Hun har kommet» før hun gikk like fort ut igjen.

En ganske sjokkert far ringte

umiddelbart fødeavdelingen og en ambulanse kom på 10 minutter. Det hører med til historien at pappaen fikk klipt navlestrengen hjemme før de dro til sykehuset.

Les også: Anette (24) fødte i heisen

STOLT STORESØSTER: Leela hadde i en alder av bare tre år bevitnet to fødsler! Foto: PrivatSTOLT STORESØSTER: Leela hadde i en alder av bare tre år bevitnet to fødsler! Foto: Privat

Fødte i bilen med barna i baksetet

Dramatisk var det også for Tone Angela Fossum da hun ventet barn nummer to. Babyen hennes ble født i bilen, med yngstejenta på ett år i baksetet.

– Jeg rakk ikke tenke så mye på det som skjedde, men jeg var stressa og redd. Jeg prøvde å fokusere på å puste meg gjennom riene og samtidig måtte jeg prøve å holde Leela rolig. Hun gråt i baksetet fordi jeg ikke satt der sammen med henne, og hun skjønte ikke hva som skjedde, fortalte hun til Mammanett da vi skrev om saken i fjor.

Heldigvis gikk det hele bra, selv om babyen kom til verden tre-fire minutter før familien rakk frem til sykehuset. Her ble de kjørt opp til fødestua, hvor den litt nedkjølte nyfødte gutten ble lagt i varmeseng.

Det familien derimot ikke visste, var at de ett og et halvt år senere ville få oppleve en reprise. Les hele saken her.

Les også: Her er det du må gjøre om du ikke rekker frem til sykehuset!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden