Påskekos i flasker og papp

Påsken er tiden da vi virkelig koser oss med god mat og drikke. Foto: Arne Lindbach
Påsken er tiden da vi virkelig koser oss med god mat og drikke. Foto: Arne Lindbach
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har plukket ut er par riktig gode påskeøl og noen pappvin som burde gjøre påsken enda triveligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påske er den tiden på året hvor vi samles på hytta, reiser til fjells, skiturer og har lange hyggelige kvelder med slekt og venner – eller med en god krim i godstolen. Dette er også tiden da vi virkelig koser oss med god mat og drikke.

Balder Vårøl

Dette er et uvanlig øl på flere måter. Først og fremst fordi Balder brygg har våget å lansere en bock-øl som et vårøl, men også fordi det er et mikrobrygget lager-øl.

De aller fleste mikrobryggeriene i Norge satser på overgjærete øl, men Balder brygg har lagt fokuset på det langt mer krevende undergjærete ølet. Normalt forbinder man typiske vårøl med noe lyst og forfriskende, men Balder Vårøl er mørkt og kraftig.

Fargen er mørkebrun og skummet er fyldig og lysebrunt. Duften er preget av sjokolade, kaffe, appelsin og karamell. Smaken er fyldig og maltpreget med sjokolade, karamell og noe appelsin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken av appelsin kommer fra appelsinskall som er blitt tilsatt brygget. En fin bitterhet avrunder det hele. En meget god øl etter skituren, i vårsola eller foran peisen. Dette ølet skaper stemning selv på regntunge vårdager.

Balder Vårøl – alkohol 6,2 % - 0,33 l – kr 49,90

Les også: Øl er nam til påskelam

Kinn Påskeøl

De flotte flaskene fra Kinn bryggeri er som skapt til å deles med en god venn. Med sine 0,75 liter og en alkoholprosent på 6,5 prosent så er det en passelig mengde og styrke for to.

Ølet er lyst oransje og har et flott hvitt skum med godt hold. Duften er fruktig og blomstrete med aprikos, grapefrukt, honning og noe krydderpreg. Smaken er fruktig med grapefrukt, appelsin og en del sødme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En markant og tydelig bitterhet gjør dette ølet velegnet også til påskens lammelår. Fint humlet og tørrhumlet med East Kent Golding og Fuggles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Kinn Påskeøl finner man lett påskestemningen.

Kinn Påskeøl – alkohol 6,5 % - 0,75 l – kr 92,90

Les også: – Øl med gutta er bra for helsa

Kinn Gamleguten

Dette er en lys stout, eller som Kinn bryggeri sier der: Lys Staut. Normalt forbinder man Stout med svært mørke og maltrike øl, men opprinnelig var stout en betegnelse på et kraftig, maltrikt øl. Det var ikke dermed nødvendigvis et svart øl.

Fargen på Gamleguten er mørk brun og ølet har et godt skum med noen bruntoner. Duften er preget av karamell, sjokolade, kaffe og noe røyk. Ølet har en myk munnfølelse og god fylde. Smaken preges av sjokolade, karamell, kaffe og litt sitrus.

En god og fin krydret bitterhet i avslutningen. Kommer i de samme flotte og store flaskene som Kinn bruker på sitt øl.

Dette er en øl som skaper stemning foran peisen eller som roer ned nervene under påskekrimmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinn Gamleguten – alkohol 7 % - 0,75 l – kr 95,60

Les også: Møt våren med Mack-øl og fylte egg

Papp er påskens favoritt

Det er ikke til å komme unna at pappvin er praktisk. Særlig når man skal slite med seg vinen opp til en litt bortgjemt hytte på fjellet.

Emballasjen tåler en støyt og den er mye lettere enn tilsvarende mengde med vin på flaske. Ulempen er jo at man ikke har mulighet til å ta med seg et bredt utvalg av vin. Man får tre liter med en type vin, og dermed bør det jo helst være en vin som passer til litt av hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Påskeåpne vinmonopol - men ikke før 2017

Nordmenn er glade i disse pappeskene med vin. De ni mest solgte vinene på Vinmonopolet er vin i pappkartonger og de åtte første plassene dreier seg om rødvin. Og noen av de mest solgte er fra Australia. Det er kanskje ikke så rart at de kan pappviner der nede. Vinboksen er jo en australsk oppfinnelse!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boksen med vin ble oppfunnet og patentert av australieren Thomas Angove i 1965, og rommet hele 4,5 liter. I 1967 tok australske Penfold’s Wines patent på tappekranen i plastikk som ble festet til posen, og man kunne tappe vin rett fra boksen.

Vi har plukket ut en hvitvin og en rødvin som passer til det meste i påsken. Begge disse kommer fra Australia. Med disse burde du slippe å drasse med deg flasker, samtidig som du dekker påskens vinbehov.

Les også: Stor test av rødvin på papp

Rosemount Shiraz Cabernet 2014 BIB

Denne pappesken rommer tre liter med vin av druetypene Shiraz (80 prosent) og Cabernet Sauvignon (20 prosent).

Dette er en av de lysere rødvinene fra Australia, men samtidig har den kraft nok til å dekke de fleste retter.

Vinen er myk og fruktig med smak av solbær, blåbær, litt sjokolade, vanilje og en anelse mint. Duften er rik med mye mørke bær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En velegnet vin til lam og oksekjøtt – eller til pastaretter. Passer aldeles flott til hyttekos.

Rosemount Shiraz Cabernet 2014 BIB – Alkohol 13 % - 3,0 l – kr 359,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor test av rødvin på kartong

Lindeman's Chardonnay

Lindemans viner er godt kjent blant norske vinelsker. Den røde pappvinen er en av storselgerne på Vinmonopolet, og hvitvinen ligger også høyt oppe blant bestselgerne.

Det er stor grunn til å anta at det finnes mange av disse i den norske hytteheimen denne påsken, og det er ikke noe dårlig valg.

Vinen er strågul i fargen, har dufter av eple, sitrus og litt tropisk frukt. Smaken er fruktig med gode sitrustoner, noe eple og litt urter.

En frisk og fin allroundvin som passer til salat, kylling og kongekrabbe. Er også veldig god som en forfriskning.

Lindeman’s Chardonnay – Alkohol 12 % - 3,0 l – kr 369,90

Les også: De beste vinene

Tre gamle damer reddet øl-drømmen

Fra AC/DC-lager til landhandel-ale

Denne saken var opprinnelig publisert i 2015, og har blitt trukket fram til glede for nye lesere i påsken.