Test av posesaus:– Det er faktisk bedre med en klatt smør

– Det er faktisk bedre med en klatt smør
– Det er faktisk bedre med en klatt smør
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun et fåtall av de 39 sausene kom svært godt ut av testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om testen:

Posesausene i denne testen er handlet på Ica, Coop, Rema 1000 og Kiwi. Alle er kjøpt inn samme dag, og det ble sjekket at ingen av posene hadde gått ut på dato.

De 39 sausene ble testet i to puljer på 19 og 20 på to ulike dager for å gi panelets ganer en pause.

Alle sausene ble tilberedt etter anvisninger på pakkene, og servert til panelet i engangskopper med nummer på. De fikk vite hva slags saus de skulle smake på, men ikke produsent eller merke.

Etter å ha smakt på sausene fylte panelet ut et evalueringsskjema og ga terningkast en til seks. Hele skalaen ble brukt.

Sausene ble testet av Elna Høyer-Dahl, redigerer i Maison Mat & Vin, Christopher Sjuve matredaktør i Klikk.no og kjøkkensjef Victor Ramos fra ISS.

I en travel hverdag er det mange som velger å benytte seg av posesauser som en del av middagstilberedningen. For det er nemlig ingen av sausene her som det tar mer enn fem minutter å lage. Og det er ingen av sausene man må tilsette mer enn maks to ingredienser.

Derfor har Klikk.no valgt å teste 39 posesauser som er å få kjøpt i stort sett alle daglivarebutikker rundt om i landet.

Siden det er mange sauser, har vi under sortert dem i kategorier. Kategoriene er: bernaisesaus, kjøttkakesaus, soppsaus, viltsaus, peppersaus, kyllingsaus, rødvinssaus, brun saus og fiskesaus.

Smakspanelet bestod av Elna Høyer-Dahl, redigerer i Maison Mat & Vin, Christopher Sjuve, matredaktør i Klikk.no og kjøkkensjef Victor Ramos fra ISS. De var alle overrasket over hvor stor forskjell det var på sausene, og har gitt både terningkast en og seks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soppsaus på topp

Den sausen som gjorde det aller best var Toro Kantarell og Sjampignongsaus, som fikk en sekser av Sjuve og to femmere av Høyer-Dahl og Ramos.

- Jeg har ikke gitt noen seksere. For at jeg skal gi en sekser må sausen tilfredsstille mine krav til aroma, smak, konsistens, og farge, og det tror jeg blir vanskelig med posesauser, sier Ramos.

Selv om panelet ikke alltid har gitt det samme terningkastet har det helt klart vært enighet om hvilken ende av skalaen et produkt ligger i.

Syntetiske smaker

Den sausen som gjorde det desidert dårligst var bearnaisesausen fra Knorr. Den fikk terningkast to av Ramos og terningkast en av Høyer-Dahl og Sjuve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Problemet med mange av posesausene er disse ubeskrivelige syntetiske smakene som ofte gir en litt merkelig bismak. Men det kan godt hende de er med på å heve smaken og at man kanskje hadde savnet dem om de ikke var der, sier Sjuve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig bearnaisesaus

En av de vanskeligste sausene å lage er bearnaisesaus. Det er fordi en av de viktigste ingrediensene er eggeplommer, som ikke kan bli mer enn 70 grader, da sprekker den.

- Og det er derfor så mange kjøper den på pose, fordi den er vanskelig å få til hjemme, sier Christopher Sjuve.

Men det er også noen utfordringer ved å lage den i pulverform; fordi alle vil komme til å koke den opp blir det vanskelig å bruke eggeplommer. Da må du ha eggeplommer i pulverform, en stivelse og stabilisator for da kan du koke den opp uten at den sprekker.

- Og da får man fort en litt merkelig bismak eller ettersmak, sier Victor Ramos.

- Det var overraskende stor spredning i kvaliteten. Noen av dem er jo ikke bearnaisesaus, som den fra Knorr, den er jo en kyllingkraft-kladeis, sier Christopher Sjuve.

Knorr fikk terningkast en av hele ekspertpanelet og gjorde det helt klart dårligst av alle bearnaisesausene. Sjuve understreker likevel at sausen ikke er vond, de har bare bommet totalt på oppgaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panelet sier også at Toro krydder bearnaisesausen strengt tatt heller ikke er noen bearnaisesaus, men den falt likevel i smak.

- Også var det noen av dem som luktet veldig lite, sier Elna Høyer-Dahl, og de andre to sier seg enige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sausen som gjorde det helt klart best og som fikk terningkast fem av ekspertpanelet er bearnaisesausen fra Toro.

Kjøttkakesausene imponerer ikke

- Den ideelle kjøttkakesausen skal ha løk og en god smørsmak, sier Elna Høyer-Dahl.

- Også stekesjy er med å definere en kjøttkakesaus, sier Sjuve.

- Men da må du ikke finne på å steke kjøttkakene i olje, sier Victor.

De er alle enige om at det ikke er noen av kjøttkakesausene som er noen høydare. Ingen får mer enn terningkast fire, og det er da kjøttkakesausen fra Toro som stikker av med seieren.

Tips fra kokken: Bruk litt mindre vann, putt en buljongterning opp i, og blir det for salt, rund av med litt fløte. For å få litt syre kan du bruke litt tomatpúre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville ikke gått for noen av disse sausene. Da er det faktisk bedre med en klatt smør, sier Elna.

Her finner du en oppskrift på hvordan du lager verdens beste kjøttkaker.

Fiskesausene imponerer

- Jeg likte disse sausene bedre enn noen av de andre. Det er nok fordi de er lettere å lage, fordi det antagelig er veldig stor smørgehalt, sier Sjuve.

Alle fiskesausene holder et relativt høyt nivå og ingen får lavere samlet terningkast enn fire. Generelt savnet panelet litt mer fiskesmak, men vinneren, Kremet fiskesaus fra Knorr, fikk en femmer av både Sjuve og Ramos.

- Den hadde mye smørsmak og masse gressløk, den likte jeg, sier Ramos.

Høyer-Dahl ga den bare en treer.

- Jeg syns den hadde litt emmen ettersmak, sier Høyer-Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjuves favoritt var Parisienne fiskesaus fra Toro. Den er en av tre sauser han ga en sekser i denne testen, og han skrev følgende på evalueringsskjemaet: "Godt og lindrende for ømme hjerter. Søtlig og innsmigrende."

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Altså, er jeg alene hjemme og får noen andre til å handle for meg kan jeg godt bruke den, sier Sjuve.

Den var litt for søt for Høyer-Dahl og Ramos som kun ga den en firer.

Vi har i denne testen satt Hvit saus fra Toro i samme kategori som de andre fiskesausene, ettersom den ikke egentlig passer inn under noen annen kategori. Den får en solid firer, men alle i panelet er enige om at den ikke klarer å hevde seg på noen måte.

- Det syns jeg er litt urettferdig. Den er på en måte den kjedelige fetteren til Ylvis-brødrene. Og det er ikke noe gøy å være han i familieselskap for å si det sånn, sier Sjuve.

Tips fra kokken: Bruk den hvite sausen som base hvis du skal lage for eksempel en bechamelsaus.

Om du vil prøve deg på å lage hvit saus fra bunnen av anbefaler vi denne oppskriften.

Peppersausene overrasker

- Overraskende bra, skrev jeg her, sier Victor Ramos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, de har vært rause med pepperen, sier Høyer-Dahl. Den som gjorde det best var Rosépeppersausen fra Toro; Sjuve ga den terningkast seks, mens de andre ga den fire og fem.

- Denne er veldig allsidig. Du kan bruke den både på kylling, annet kjøtt og fisk. Men du kan ikke servere den til et barn, det blir for sterkt, sier Ramos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyer-Dahls favoritt var Knorr sin kremede peppersaus, som samlet sett gjorde det dårligst. Hun ga den terningkast fem, mens de andre to ga den treere.

- Fint at de bruker både svart og grønn pepper, sier Høyer-Dahl.

Hvis du lurer på hvordan man lager en ordentlig god peppersaus fra bunnen av finner du en oppskrift på det her.

Stor forskjell på hollandaisesausene

- Her syns jeg det var veldig stor kvalitetsforskjell. En var passe salt, mild og fin med smørlukt og fin syre. Og den andre var utrolig klumpete og hadde skilt seg, sier Høyer-Dahl, og de andre to sier seg enige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den førstnevnte er Toros Hollandaisesaus som fikk terningkast fem, mens den andre er hollandaisesausen til Knorr som kun fikk en toer.

- Det var fryktelig mye salt i den fra Knorr, sier Ramos.

Om du vil lage din egen hollandaisesaus fra bunnen av kan du prøve denne oppskriften.

En soppsaus stikker av med seieren

- Her har jeg fire hakk forskjell! Jeg flesker til med terningkast seks på den første. Den har jo faktisk en ærlig og herlig sopparoma, sier Sjuve. Han referer til Toros Kantarell og sjampignongsaus.

De andre to sier seg enige, men ingen av de vil opp på sekseren, så det blir med femmeren.

Kantarellsausen til Knorr gjør det heller dårlig, og får terningkast to av panelet.

- Her er det jo bare buljong, løk og salt. De har rett og slett glemt soppen, sier Høyer-Dahl.

- Hadde jeg fått den i en blindtest hadde jeg aldri gjettet på at det var en soppsaus, sier Sjuve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saus handler mye om teknikk, og dersom du kan denne teknikken kan du lage hundre sauser.

Viltsausene er ikke særlig ville

- Jeg syns de skuffer alle sammen, sier Høyer-Dahl som heller ville laget en vanlig brun saus enn å kjøpe en av disse posesausene.

- Den første smaker litt brent roux og har en rar ettersmak, sier Ramos. Han refererer til Toros Viltsaus.

- Ja, det er jo bare brent brun saus, sier Sjuve.

Ingen av de er imponerte over hverken Viltsaus eller Jegersaus fra Toro som begge får terninkast tre.

Tips fra kokken: Får å lage en ordentlig viltsaus er viltkraft, eller viltfond, og einebær et must. Man kan også putte brunost og eller tyttebær, gjerne frosne, opp i sausen. Det er også fint å putte opp i litt rømme helt til slutt.

- Men nummer 18 (Knorr viltsaus journ. anm) skiller seg ut! Den har aroma av einebær og sopp, sier Ramos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og dermed får den terningkast fire av panelet og stikker av med seieren i denne kategorien.

Når du har funnet ut hva slags saus du vil ha til viltkjøttet er neste steg å bestemme seg for hvilken vin du bør ha til.

Hva er en kyllingsaus?

Dette var den kategorien panelet synes var vanskeligst å bedømme.

- Kanskje fordi det er litt retningsløst. Hva er en kyllingsaus egentlig? Skal det smake kylling? En av de smaker høne, og den syns jeg er den beste, sier Sjuve.

- Jeg er enig, men syns den er mer som en suppe enn saus, sier Ramos.

De refererer til Knorr Kremet kyllingsuppe som får terningkast fire, på lik linje med Toro Kremet kyllingsaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kyllingsausen som gjør det dårligst, er Bretagne kyllingsaus med paprika og hvitløk fra Toro, som får terningkast tre.

- Jeg tror de har glemt hvitløken og paprikaen, sier Sjuve.

Dersom du mestrer jevninger kan du helt fint lage din egen saus til kylling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødvinsausene byr ikke til fest

- Jeg forventer mer av en festsaus. Når du kjøper rødvinsaus skal det være litt fest og disse her var liksom brun saus med noe surt i, sier Høyer-Dahl.

- Det syns jeg var vel talt, sier Sjuve, som understreker at det er ganske stor forskjell på sausene.

- På den første tenkte jeg juhuu det lukter rødvin og ble veldig glad for det, men det er svakt og dempet. Og det syns jeg egentlig er greit, hvis det blir for mye rødvin i en rødvinsaus syns jeg ikke det er så godt, sier Sjuve.

Sausen Sjuve snakker om er rødvinsausen fra Toro, som vinner denne kategorien med terningkast fire.

Rødvinsausen fra Knorr får terningkast to.

Her finner du hemmeligheten til en god rødvinsaus.

Sjysausene begeistrer ikke panelet

- Den som heter sjysaus med rosmarin holder hvertfall det den lover. For det er ingen tvil om at det er rosmarin i den her (Knorr sjysaus med rosmarin og pepper journ. anm). Den er ikke veldig spennende, men er helt fin å ha på for eksempel lam, sier Sjuve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre sier seg enig og gir sausen terningkast fire. Sjysausene til Toro får kun terningkast tre.

- Her har de kokt suppe på en spiker altså. Det er bare saltvann med litt smak av løkpulver og buljong. Den med rosmarin smaker ihvertfall noe, sier Høyer-Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nærmer seg påske og sjysaus passer ypperlig til lammestek.

Fløtesaus med morsmelkerstatning

- Det er noe tiltalende med den ene der som gjør at jeg får lyst på kjøttboller og da liker jeg det altså. Kanskje det er fordi det er noe søtt der og noe kjøttekstrakt som gjør at jeg liker den så godt, sier Sjuve. Han er fristet til å gi den en sekser, men lar være.

Han snakker om vinneren i denne kategorien som er Knorr Fløtesaus. Alle var enige om at den fortjente en solid femmer. Toro sin fløtesaus var de på den annen side ikke særlig imponerte over og ga terningkast to. Kokken Victor Ramos holdt faktisk nesten på å spytte den ut igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den lukter morsmelkerstatning eller tørrmelkspulver lang vei og smakte ditto, sier Høyer-Dahl.

Fløtesaus passer perfekt til kalvestek.

Kun en brun saus gjør inntrykk

- Her syns jeg nummer 34 (Toro lammesaus med urter og rødvin journ. anm) utmerker seg med å være veldig vond. Det er noe kyllingbuljong og rødvinspulver med noe sitronpulver og noe rosmarin og sånn. Den var veldig ubalansert, sier Sjuve.

Likevel understreker han at om den kommer med for eksempel et veldig fett lam så kan det muligens bli veldig godt. De to andre er ikke enige.

- Jeg syns den var god faktisk, sier Ramos og Høyer-Dahl som spiste koppen tom er enig. Dermed vinner den kategorien brune sauser med terningkast fire.

De to andre, Toro Brun saus med løk og Saus til stek får kun terningkast tre.

Dersom du vil lage din egen brune saus bør du prøve denne oppskriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se alle produkter i - Denne smaker vondt og har ikke noe med saus å gjøre:



ICA Bearnaisesaus

Veil. pris: 11,90

Les hele testen

Terningkast: 5


Toro Krydder Bearnaisesaus

Veil. pris: 17,90

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Original Bearnaisesaus

Veil. pris: 17,90

Les hele testen

Terningkast: 4


X-tra Bearnaisesaus

Veil. pris: 9,90

Les hele testen

Terningkast: 3


Smart 365 Bearnaisesaus

Veil. pris: 9,90

Les hele testen

Terningkast: 3



Rema 1000 Bearnaisesaus

Veil. pris: 9,90

Les hele testen

Terningkast: 2


Knorr Bearnaisesaus

Veil. pris: 15,90

Les hele testen

Terningkast: 1


Toro Kjøttkakesaus

Veil. pris: 16,90

Les hele testen

Terningkast: 4


X-tra Kjøttkakesaus

Veil. pris: 15,40

Les hele testen

Terningkast: 3


First Price Kjøttkakesaus

Veil. pris: 15,40

Les hele testen

Terningkast: 3


Rema 1000 Kjøttkakesaus

Veil. pris: 15,40

Les hele testen

Terningkast: 2


Smart 365 Kjøttkakesaus

Veil. pris: 15,50

Les hele testen

Terningkast: 1


Toro Hollandaise

Veil. pris: 20,50

Les hele testen

Terningkast: 5


Knorr Hollandaise

Veil. pris: 17,90

Les hele testen

Terningkast: 2


Toro Kantarell og Sjampignongsaus

Veil. pris: 24,90

Les hele testen

Terningkast: 5


Knorr Viltsaus

Veil. pris: 14,90

Les hele testen

Terningkast: 4

Artikkelen fortsetter under annonsen


Knorr Kantarellsaus

Veil. pris: 17,90

Les hele testen

Terningkast: 2


Toro Viltsaus

Veil. pris: 17,50

Les hele testen

Terningkast: 3


Toro Jegersaus

Veil. pris: 21,50

Les hele testen

Terningkast: 3


Toro Rosépeppersaus

Veil. pris: 23,90

Les hele testen

Terningkast: 5


Toro Peppersaus

Veil. pris: 17,50

Les hele testen

Terningkast: 4


Knorr Kremet Peppersaus

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Terningkast: 3



Toro Kremet Kyllingsaus

Veil. pris: 18,50

Les hele testen

Terningkast: 4


Knorr Kremet Kyllingsaus

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Bretagne Kyllingsaus

Veil. pris: 19,50

Les hele testen

Terningkast: 3


Toro Rødvinsaus

Veil. pris: 24,90

Les hele testen

Terningkast: 4



Knorr Sjysaus med rosmarin og pepper

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Original Sjysaus

Veil. pris: 16,90

Les hele testen

Terningkast: 3


Knorr Rødvinsaus

Veil. pris: 14,90

Les hele testen

Terningkast: 2


Knorr Fløtesaus

Veil. pris: 24,90

Les hele testen

Terningkast: 5


Toro Lammesaus med urter og rødvin

Veil. pris: 19,50

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Original Fløtesaus

Veil. pris: 16,90

Les hele testen

Terningkast: 2



Toro Saus til stek

Veil. pris: 29,90

Les hele testen

Terningkast: 3



Toro Brun saus med løk

Veil. pris: 17,90

Les hele testen

Terningkast: 3




Knorr Kremet fiskesaus

Veil. pris: 16,50

Les hele testen

Terningkast: 5



Toro Original Sandefjordsmør

Veil. pris: 25,50

Les hele testen

Terningkast: 4



Toro Parisienne Fiskesaus med sjalottløk og persille

Veil. pris: 19,50

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Hvit saus

Veil. pris: 12,50

Les hele testen

Terningkast: 4


Toro Lofoten Fiskesaus med eple og sitron

Veil. pris: 24,50

Les hele testen

Terningkast: 4