Meny

Krigsheltens giftering returnert til familien etter 70 år

John Thompson ble skutt ned over Albania i 1944. Familien visste lenge ikke om han var død eller levende. 70 år senere har gifteringen hans dukket opp.

I oktober 1944 styrtet den 23 år gamle britiske soldaten John Thompsons bombefly i Albania.

Thompson og seks andre personer var om bord i bombeflyet, som deltok i et hemmelig oppdrag for de allierte under 2. verdenskrig. Det at oppdraget var hemmelig, gjorde det vanskelig for familien hans å finne ut hva som hadde skjedd med ham.

I flere tiår slet de med å finne ut om han var død eller levende, melder The Telegraph.

Det at Albania etter krigen fikk kommunistisk styre og ble en av de mest lukkede statene i Europa, gjorde ikke saken enklere.

Giftet seg like før han døde

Men mandag denne uken ble gifteringen som 23-åringen hadde på seg, da han styrtet i døden, returnert til familien hans i Storbritannia.

Det var hans 92 år gamle søster Dorothy Webster som fikk ringen overrakt.

I ringen stod inskripsjonen «John and Joyce». Thompson hadde giftet seg med Joyce Mozley bare måneder før han døde. Hun giftet seg på nytt etter krigen, og døde i 1995.

Se også: Rørende gjensyn 70 år etter at Helena reddet Mira

Funnet i 1960

Ringen ble funnet av en lokal mann allerede i 1960, ifølge The Telegraph.

Men han skal ha kviet seg for å ta kontakt med de kommunistiske styresmaktene, og tok den heller med seg hjem og gjemte den der.

Sønnen hans skal ha lenge ha forsøkt å finne ut hvem den tilhørte, uten hell. Men for to år siden fikk han napp da han var i kontakt med den britiske og den amerikanske ambassaden i Tirana. Og slik havnet ringen omsider hos den falne soldatens familie.

– 70 år har vi ventet. Vi kan ikke forstå at vi er her i dag og feirer dette. Faren min ville vært henrykt, sier Dorothy Webster ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også ABC Nyheters spennende historie om den norske spionen Reidar Myhre, EV13K.

Populært