Meny

Mobilavhengighet:

Er du en mobilslave?

MODERNE KOMMUNIKASJON: Det er både fordeler og ulemper med den moderne kommunikasjonen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MODERNE KOMMUNIKASJON: Det er både fordeler og ulemper med den moderne kommunikasjonen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Stress gjør oss mindre empatiske.

Tre gode råd for skjermkommunikasjon:
  • Sett av skjermfrie dager der du ikke er på datamaskinen, smarttelefonen, paden eller TV-en. Det kan føles veldig uvant med en gang – og du får gjerne irrgrønne batterier etter en dag eller to. Hvis du synes det er for mye – ta en halv dag eller bare noen timer. Alt hjelper!
  • Du trenger ikke svare på alle meldinger og mail med en gang. Sett gjerne mailen på autoresponder innimellom – og lat so mom du er bortreist. Når du skal fokusere på noe viktig – skru av lyden på alt så det ikke stadig plinger inn mail og meldinger. Hjernen er ikke skapt for å multitaske – ikke kvinnehjernen heller.
  • Husk at mye informasjon forsvinner når du skriver og taster. Hvis du får vondt i magen av mail eller meldinger og det eskalerer følelsesmessig – ring eller avtal et møte i stedet. Krangling på SMS har sjelden noe godt for seg.

(Kilder: bt.no, NRK, forskning.no)

Vi sender meldinger, mailer og skyper. All kommunikasjon skal foregå kjapt og effektivt – og det er forventet at vi er tilgjengelige nesten døgnet rundt.

Hva gjør denne kommunikasjonen med oss som mennesker? Hvordan kan vi selv kontrollere den, så vi ikke blir stresset og utbrente?

Lavere terskel

Hvorfor svarte du ikke på meldingen min? Sender du meg en mail på det? Kan vi ta en skype senere? Stadig er vi foran en liten skjerm og knotter – fremfor å ringes eller møtes, ansikt til ansikt.

– Det er mange fordeler ved den moderne kommunikasjonen, sier Nora A. Damm, psykoterapeut og medeier og driver av HEL Samtaleterapi.

– For mange er det lavere terskel for å sende en SMS for å høre hvordan det går, enn for å ringe eller avtale et personlig møte. Dette kan være positivt, særlig for de som er litt sjenerte eller best liker å uttrykke seg skriftlig. Og bor man langt fra hverandre er jo SMS-er og sosiale medier en fin måte å opprettholde kontakten på.

Les også: – Internett og iPad ødelegger hjernen til ungene dine

Lettvint og uforpliktende

Det er likevel en fare for at tekstmeldinger tar over for det virkelige samværet, og at kommunikasjonsformen blir for lettvint og uforpliktende, ifølge Damm.

– Det er mye mellommenneskelig informasjon som ikke kommer fram gjennom skrift og bilder - ting det ikke er så lett å sette ord på. Det fysiske nærværet, å kjenne varmen fra andre, se dem smile, føle seg sett og lyttet til - det kan ikke erstattes med tastetrykk. Det blir ikke det samme.

Les også: – Nettbrett er blitt den nye smokken

Rom for usikkerhet

Kommunikasjon om rent praktiske ting er utvilsomt en fordel å ha skriftlig, mener psykoterapeuten, fordi du kan gå tilbake og sjekke hvis du lurer på noe. Men i kommunikasjon som involverer følelser, kan det skriftlige skape rom for tolkninger og usikkerhet.

– Dette tenkte vi kanskje ikke så mye over da alle de tekniske vidundrene kom på markedet. Og ennå er vi som små barn i den spede begynnelsen av en kommunikasjonsrevolusjon. Det har vært en tendens til at vi kaster oss ukritisk over hver eneste nyskapning som lanseres, sier Damm.

– Nå begynner vi å se at vi har behov for å skjerme oss for noe av stresset dette medfører. Og vi erfarer at samtaler ansikt til ansikt er viktig for den gode samtalen; uttrykk, kroppsspråk, nærhet og tilgjengelighet.

Les også: Sjekk om du er avhengig av sukker

Faste avloggingstider

Psykoterapeuten tror det kommer til å bli mer og mer vanlig å logge seg av skjermen til bestemte tider.

– Det dukker stadig opp hjerteskjærende historier, ironisk nok på sosiale medier, om pappaer som gikk glipp av sin datters første skritt eller fotballmål fordi de sto begravd i smarttelefonen. Nettopp derfor kan det være lurt å sette seg ned og sortere: Hva er praktisk og letter hverdagen? Og hva er unødvendig sløsing med tid, som i tillegg gjør meg stresset og tapper meg for energi?

TILSTEDEVÆRELSEN BLIR BORTE: Det er en fare for at tekstmeldinger tar over for det virkelige samværet, mener psykoterapeut Nora A. Damm. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Viktig å sette grenser

Definisjonen på stress er å ikke være her og nå, og det er lett å se hvordan konstant tilgjengelighet på smarttelefon kan bidra til det, mener Damm.

– Det er dessuten forsket på følgende: Stress gjør oss mindre empatiske overfor mennesker utenfor vår aller innerste krets. Den hektiske hverdagen gjør at vi må sette strenge grenser for oss selv, og barna våre, ettersom alt er tilgjengelig 24 timer i døgnet, sier hun.

Før i tiden var grensene allerede satt av samfunnet: Butikkene var stengt etter et visst tidspunkt, det var ikke søndagsåpent, og det var bare noen få kanaler på TV-en.

– Nå er alt tilgjengelig hele tiden. Den økte tilgjengeligheten krever et behov for fokus og hvile. Nettopp derfor tror jeg mindfulness-bølgen er blitt så sterk, parallelt med den digitale revolusjonen, sier psykoterapeuten.

Les også: 2000 bruker pille mot alkosug

Tidsbesparende og skjerpende

– Det er mange fordeler med den moderne formen for kommunikasjon. For eksempel tidsbesparelse og muligheten for å spre viktig informasjon til mange på kort tid. Det er raskt og lett å holde kontakt med flere mennesker samtidig, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle.

– Jo flere valgmuligheter vi har, desto mer kan vi velge den mest hensiktsmessige kommunikasjonen. Selv jobber jeg mye med mekling mellom parter som er i høy konflikt. I stedet for å treffes og bli psykisk belastet av ukontrollert muntlig kommunikasjon, anbefaler jeg ofte mailkontakt. Det skrevne ord fanger, og mange skjerper seg når de sender mail. Den andre fordelen er at du kan besinne deg før du svarer, og gjøre det kort og konsist, og ikke gå inn i alle provoserende kommentarer den andre har.

Les også: «Alkopille» skal gjøre deg beruset uten bivirkninger

Kvantitet fremfor kvalitet

Det som bekymrer psykologen, er den ubevisste bruken av moderne kommunikasjon, der vi blir slave av teknologien fremfor å bruke den i vår tjeneste.

– Hvis vi alltid er tilgjengelig for alle, får vi ikke samlet oss i dyp konsentrasjon. Tiden blir oppstykket og vi blir stresset. Tempoet har lett for å øke, og forventingene fra andre er gjerne store om å få svar etter kort tid, sier Nordhelle.

De lange avbrekkene til å tenke lange tanker og være alene med deg selv blir ofte mangelfulle, og balansen mellom kontakt med omverdenen og den indre kontakten blir ofte ubalansert til fordel for den ytre verden.

– Verdifulle samtaler, ansikt til ansikt og med få personer, kan bli redusert til fordel for mer overfladisk kontakt med mange. Kort sagt: Kvantitet går på bekostning av kvalitet.

Les også:

De liker jobb bedre enn sex og mat

Hvem tror du at du er?

Sjekk om du er Facebook-avhengig

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip21:00 Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40 Sterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29 Carlsen vant Norway Chess20:12 Amalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40 – Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16 SAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08 Motorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05 Væpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55 Bislett Games åpnet med verdensrekord18:39 Full fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09 Husstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04 Ap-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57 La oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50 – Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41 – Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52 Ludvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14 Ny Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31 Hett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28 Norske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27 Froome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17 Boris Johnson vant første runde av ledervalget15:15 Politiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25 Truer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13 Gult farenivå for Veslemannen12:49 Haavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48 Britisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32 Hundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29 Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10 Prosjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32 Legionellasmittet person døde i Vesterålen11:20 – For Frp er denne saken en drittsak10:18 Solskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59 Ropstad får kvinnestøtte før abortdebatt
Siste nytt
14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip21:00NorgeLørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40SportSterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29SportCarlsen vant Norway Chess20:12SportAmalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40Norge– Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16VerdenSAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05NorgeVæpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55SportBislett Games åpnet med verdensrekord18:39PolitikkFull fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09NorgeHusstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04PolitikkAp-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57HelseLa oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50Reise– Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41Helse og livsstil– Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52NorgeLudvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14VerdenNy Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31PolitikkHett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28NorgeNorske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27SportFroome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17PolitikkBoris Johnson vant første runde av ledervalget15:15NorgePolitiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25SportTruer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13NorgeGult farenivå for Veslemannen12:49SportHaavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48VerdenBritisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32NorgeHundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29NorgeKvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10KulturProsjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32NorgeLegionellasmittet person døde i Vesterålen11:20Politikk– For Frp er denne saken en drittsak10:18SportSolskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59PolitikkRopstad får kvinnestøtte før abortdebatt