Meny

Diskriminering av gravide:

Kjersti ble gravid, fikk sparken

TOK KAMPEN: Kjersti Bangs arbeidsgiver trakk tilbake jobbtilbudet da hun ble gravid. (FOTO: Privat)

Da Kjersti Bang fortalte at hun var gravid, mistet hun jobben.

Om undersøkelsen:
  • 55 prosent av kvinnelige og 22 prosent av mannlige arbeidstakere oppgir å ha opplevd én eller flere former for diskriminering knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon.
  • 36 prosent av kvinnelige arbeidstakere oppgir å ha opplevd to eller flere tilfeller av diskriminering.
  • 1 av 10 har fått spørsmål fra arbeidsgiver om graviditet og planer om å få barn på jobbintervju.
  • 20 prosent av kvinnene har latt være å søke en jobb mens de var gravide fordi de ikke regnet med at arbeidsgiver ville velge en som var gravid og/eller fordi de tenkte at det ville være en ulempe for arbeidsgiver.
  • 14 prosent av kvinnene oppgir at de ikke fikk en jobb fordi de var i foreldrepermisjon.
  • 1 av 10 oppgir at de fikk negative reaksjoner fra sin leder på at de ventet barn.

Undersøkelsen ble gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Så deilig å bo i likestillingslandet Norge. Hvor arbeidsgivere ser med velvilje og forståelse på at kvinner, naturen tro, blir gravide og etterpå er hjemme med våre minste. Ha! Ikke la deg lure. Virkeligheten er langt fra idyllisk.

En ny undersøkelse viser at over halvparten av norske mødre har opplevd å bli diskriminert i forbindelse med fødsel eller svangerskapspermisjon. Dessuten viser en undersøkelse fra november 2014 utført av TNS Gallup at én av tre arbeidsgivere er skeptiske til å ansette gravide. Daglig blir gravide presset til å si opp, mister jobben eller får dårligere arbeidsvilkår etter endt permisjon.

Kjersti Bang (44) er en av de få som har prøvd en slik sak i retten. I august 2006 takket hun ja til en jobb i et reisebyrå i Alta. Hun skulle begynne som daglig leder i april året etter. I desember fortalte hun sin kommende arbeidsgiver at hun ventet sitt første barn. Én måned senere kom en e-post med beskjed om at hun likevel ikke fikk jobben.

To år og to rettsinstanser senere ble det fastslått at arbeidsgiveren hadde brutt både arbeidsmiljøloven og likestillingsloven. Bang ble tildelt det hun beskriver som en «liten erstatning og oppreisning» da hun vant i lagmannsretten.

- Arbeidsgivere risikerer ingenting ved å bryte loven. Det er vi kvinner som er taperne, sier Bang til Kvinneguiden.

Skremmende tall

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er på krigsstien. Hver dag kontaktes hun av fortvilte kvinner og menn med arbeidsgivere som verken ser velvillig på graviditet eller på lovbestemt svangerskapspermisjon. Undersøkelsen gir henne for første gang tall på omfanget av problemet.

- Tallene i undersøkelsen er skremmende både i omfang og i konsekvensene dette får for den enkelte. Nå må vi slutte å diskutere om diskriminering av gravide og foreldre i permisjon er et problem eller ikke! utbryter ombudet.

Ørstavik beskriver en typisk sak hun får på pulten: En nyansatt kvinne forteller at hun er gravid og blir så forsøkt presset til å fratre stillingen, samt beskyldt for å ha løyet under intervjuet. Ikke bare det – hun blir fortalt at hun har brutt god skikk og bruk i arbeidslivet.

Til tross for at det er ulovlig å spørre om kandidaten er gravid eller har planer om familieforøkelse i et jobbintervju, oppgir 12 prosent av kvinnene i undersøkelsen at de har blitt stilt nettopp det spørsmålet.

- Folk flest, myndighetene og arbeidsgivere må våkne opp fra likestillingsdvalen, fra «troen på at vi er i mål-dvalen». Norske arbeidsgivere bryter daglig norsk lov, understreker ombudet.

Bør man skjule graviditet?

For Kjersti Bang var det naturlig å fortelle den gledelige nyheten til sin kommende arbeidsgiver, da hun en stund etter jobbintervjuet oppdaget at hun var gravid. Det hadde vært lett for henne å skjule svangerskapet, siden hun på det tidspunktet bodde og jobbet i Roma.

- Jeg synes det var ryddig å opplyse om svangerskapet og forventet virkelig ikke å få sparken. De spurte aldri hvordan jeg hadde tenkt å ta permisjonen eller diskuterte mulige løsninger med meg, forteller hun.

På spørsmålet om kvinner bør skjule svangerskap så lenge som mulig, svarer Ørstavik:

- Det er et paradoks at én av tre ledere er skeptiske til å ansette gravide, samtidig som ni av ti ledere forventer at en arbeidssøker forteller om graviditet (lenke til kilde). Det blir en Catch-22-situasjon for arbeidstakere. Enkel sannsynlighetsberegning vil si at det ikke er tvil om hva det lønner seg å gjøre for kvinner. Og det med loven i hånd.

Ujevn kamp

Holdninger i yrkeslivet fører til selvsensur. Hver femte gravide i undersøkelsen oppgir at de lar være å søke jobb fordi de antar å være uaktuell eller til bry for arbeidsgiver.

Det viser at diskriminering potensielt forekommer i enda større grad, bemerker ombudet.

Ørstavik tviler på arbeidsgivere bryter likestillingsloven kun fordi de mangler kunnskap om den.

- En holdning i yrkeslivet råder om at gravide eller foreldre i svangerskapspermisjon er uønsket. Ikke bare er det kortsiktig tankegang med tanke på langsiktig investering i kompetanse, men det får store konsekvenser for individet.

De som møter urett føler seg lett som lille David mot store Goliat. Motparten er ofte en stor og sterk arbeidsgiver, mens de står alene med få eller ingen midler til å kjempe sin sak. I tillegg til hva det gjør med deg å være uønsket på arbeidsplassen.

Er du likevel villig til å gå til sak, risikerer du per dags dato å måtte betale egne og motpartens saksomkostninger hvis du taper, i tillegg til alt hva en rettssak koster emosjonelt, tidsmessig og profesjonelt.

Kjersti Bang velger sine ord med omhu. For det har ikke vært lett å stå på barrikadene på et lite sted som Alta:

- Det har gått utover yrkeslivet mitt også i ettertid. Det er fremdeles ikke alle som skiller sak og person. Det i seg selv er ganske oppsiktsvekkende at jeg er en av de få som har tatt en slik sak til rettssystemet., særlig når denne undersøkelsen viser at dette er et stort samfunnsproblem.

Risikerte personlig konkurs

Bang fikk såkalt partshjelp fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, det vil si at de bistod med en advokat med ekspertise på Likestillingsloven under rettssakene. Hun mener det betød alt for at hun vant saken.

Ombudet har spilt inn behovet til myndighetene om mer slik hjelp til arbeidstakere som havner i tvist med arbeidsgiver.

- Ære være damer som Kjersti Bang som orker å ta belastningen ved en rettssak. Jeg vet at dette har fått store konsekvenser for henne i ettertid. Det rammer individet hardt når loven brytes, sier Ørstavik.

Bangs samboer, Roger Skarvik, støttet henne i det som ble to krevende år.

- Han er kanskje mer rødstrømpe enn jeg er. Det var han som først sa at vi skulle ta det videre, forteller Bang og fortsetter:

- Det var en vanskelig periode, selv om jeg visste at jeg hadde rett. Jeg risikerte personlig konkurs og i tillegg skjedde alt dette mens jeg var gravid og i fødselspermisjon, bemerker Bang.

I dag er sønnen deres, Ailo, sju år. Halvt på spøk, halvt på alvor sier Kjersti at de ikke har tatt sjansen på å få flere barn etter det som hendte forrige gang hun ble gravid.

Må svi å bryte loven

Likestillingsminister Solveig Horne jobber med forslag til ny likestillingslov. Ombudet er krystallklar om sine forventninger: forvente

- Det må svi økonomisk å bryte loven. Jeg forventer at politikerne innfører et regelverk som gjør at det får konsekvenser å bryte loven. Politikere og arbeidsgivere må slutte å snakke om likestillingslandet Norge. Likestillingen er ikke reell når over halvparten av norske kvinner har opplevd å bli diskriminert fordi de velger å få barn.

Les også:

Wenche Evensen Berg er Årets jordmor

Igangsatt fødsel ender oftere med komplikasjoner

- Med blod på buksen ser det ut som jeg har vært i krigen

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:22 Brann i bolig på Hamar01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni
Siste nytt
01:22NorgeBrann i bolig på Hamar01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02NorgeKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni