Meny

Velg riktig dorull

Hvilket toalettpapir er best for miljøet?

HVA FRISTER MEST: Lambi-dorullen til venstre er av nyfiber, mens Smart365 (produsert for Ica) til høyre er ubleket returfiber. Begge er svanemerket. Ifølge VAV er lettoppløselig nyfiber best, men Framtiden i våre hender mener den til høyre er det beste miljøvalget totalt sett. © Ina Rosenberg Stavrum
- Mykest og best for stumpen er også best for toalett og rør, sier ingeniør. Men Svanemerket, resirkulert papir er best for miljøet, mener Framtiden i våre hender.

Selv i små butikker kan utvalget av dopapir være stort. Pris og kvalitet varierer, og det er vanskelig å vite hva vi bør vektlegge mest.

I vår store test av toalettpapir kom «luksusrullen» Unik Premium totalt best ut. Det ble beskrevet som mykt, tykt og drøyt i bruk.

Setter du komfort høyest vil dette dermed være riktig valg. Da kan du heller bekymre deg over hvorvidt du henger rullen riktig vei.

Men mange av oss ønsker også å ta hensyn til miljøet. Må vi da ty til sandpapir-kvaliteten?

Ikke nødvendigvis.

– Vi sier ofte for gøy at «papiret som er mykest og best for stumpen, er også best for toalettet og avløpsrørene», sier overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV), Vivi Paulsen.

- Ikke bruk resirkulert papir

Grunnen er at tynt og mykt dopapir som går raskt i oppløsning er best fra et avløpsteknisk ståsted.

Paulsen mener derfor at luksusrullene danker ut de resirkulerte.

- Det som er med resirkulert dopapir, er at det inneholder mer limstoff, så dette går mye tregere i oppløsning sammenlignet med mykt og fint dopapir. Det er synd, da resirkulert papir i utgangspunktet skal være et miljøvennlig tiltak, sier hun.

For VAV er det likevel alle de andre tingene vi putter i toalettet som et det store problemet.

- Både tungoppløselig dopapir, tørkerullpapir og alle typer våtservietter skaper problemer for avløpsrørene. De løser seg ikke i vann på samme måte som lettløselig dopapir. Hvis dette fester seg eller hoper seg opp inne i rørene, vil det føre til at røret blir tett, og kloakk vil flyte opp i kjellersluk eller sluk på badet, forteller hun.

VAV anbefaler derfor ikke noe spesielt toalettpapirmerke, men anbefaler å lese hva som står på pakningen.

Det første du bør se etter er Svanemerket.

Hele 73 typer av toalettpapir er godkjent av denne sertifiseringen. Det omfatter også de vanligste og mest gjenkjennelige merkene, som Lambi, Unik og First Price.

Men i motsetning til VAV anbefaler Framtiden i våre hender å kjøpe de resirkulerte variantene blant disse.

- Bruk resirkulert papir

- Resirkulert er sannsynligvis bedre fordi den totale miljøbelastningen, inkludert skogbruk, energibruk ved produksjon, kjemikaliebruk, klimagassutslipp og så videre, er mindre for resirkulert papir, sier rådgiver i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl.

dorull toalettpapir over under

RIKTIG VEI: Et overveldende flertall mener at toalettpapiret skal henge ut fra veggen, ikke inn mot den. © FOTO: Elya/Wikimedia

Han legger til at Svanemerket også stiller krav om at det resirkulerte papiret skal løses raskt opp i avløpet.

Dermed kan det virke som at de resirkulerte rullene som ikke er sertifiserte, er de du bør styre unna.

- Grått papir er nok marginalt bedre for miljøet enn hvitt, fordi blekeprosessen krever en del kjemikalier. Men de verste blekemidlene er forbudt i svanemerket dopapir, så forskjellen i miljøbelastning er nok ikke veldig stor, sier Lindahl.

Les også:

- De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

Dette kan være grunnen til vond lukt på badet

- Hele kjelleren var fylt av kloakk

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Populært