– Eldre har glede og nytte av nettbrett:

Utvikler app som skal sørge for at eldre spiser bedre

ELDRE OG TEKNOLOGI: Eldre som fikk nettbrett, opplæring og oppfølging, brukte dem og hadde glede av det, sier forsker Anne Moen, som nå lager en app som skal forebygge underernæring. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ELDRE OG TEKNOLOGI: Eldre som fikk nettbrett, opplæring og oppfølging, brukte dem og hadde glede av det, sier forsker Anne Moen, som nå lager en app som skal forebygge underernæring. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og pleiemottakere over 80 år ikke hører sammen, sier professor Anne Moen.

Mens teknologi blir en stadig større og viktigere del av livet til de fleste i samfunnet, vet man i dag svært lite om teknologibruk blant dem som er 80 år eller eldre.

– Det er en utbredt oppfatning at teknologi er vanskelig for denne gruppa, og all statistikk vi har om teknologibruk går frem til 79 år, sier professor Anne Moen, ved Institutt for samfunn og helse, Universitet i Oslo, til ABC Nyheter.

Gjennom to ulike studier har hun og kollegene forsøkt å finne ut om de eldste har interesse, glede og utbytte av å bruke nettbrett.

Lørdag skal hun presentere erfaringene de har gjort seg så langt, på et seminar om «Den digitale pasienten» i regi av Universitetet i Oslo.

Professor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiOProfessor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiO

I det første prosjektet, ACTIVE, fylte forskerne nettbrett med et utvalg vanlige apper.

De ga eldre opplæring i bruken av nettbrettene og fulgte med på hvordan de brukte dem.

– I dette prosjektet ville vi finne ut hva som skal til for å få eldre til å ta i bruk ny teknologi, og undersøke om nettbrett er enkelt nok for dem.

Les også: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

Ungdom hjalp de eldre

– Vi gikk til AppStore for å se hva som kunne være aktuelt. Vi var særlig på utkikk etter apper som kunne brukes med tanke på sosial kontakt og kosthold.

Dette var ikke tilfeldig valgte temaer, forklarer Moen.

– Trivsel og helse er like sårbart i den eldre befolkningen som blant de yngre. Og vi ser at hvis du begynner å mistrives, så reduseres aktiviteten og du begynner å spise dårligere.

Apper som Skype (kommunikasjon med videosamtaler, konferansesamtaler og meldinger) og iMessage (meldingssystem), samt e-post-, avis- og tv-apper ble lastet ned til nettbrettene.

– Vi begynte å eksperimentere med disse for å forstå hvordan denne gruppa ville bruke nettbrett.

Alle som var med i prosjektet, fikk oppfølging. I to av de fire kommunene som var involvert, Bærum og Ullensaker, fikk forskerne med seg ungdommer som fulgte opp og hjalp de eldre med nettbrettbruken.

– Det fungerte bra, det var lettere for dem å spørre ungdommene enn oss forskere, sier Moen.

Les også: Ny teknologi skal hjelpe eldre som faller

– Utfordret seg selv

Konklusjonen i prosjektet er at de fleste eldre som får tilgang til nettbrett, med opplæring og noen å spørre, gjerne bruker den nye teknologien.

– Brukerne hadde stor glede av det. De utfordret seg selv, sier Moen.

Hun forteller om en bruker som aldri hadde brukt datamaskin før, som etter hvert hadde regelmessig iMessage-kontakt med familien sin. Andre brukte Skype veldig aktivt for å holde kontakt.

– Vi så at de forfulgte egne interesser, om det var musikk, tv-serier de kunne se når det passet dem eller slektsforskning. Vi hadde også noen få som tok i bruk såkalte e-borgertjenester. En av dem som var mest skeptisk da vi startet prosjektet, sa «Nå er jeg klar for nettbank», forteller Moen.

Les også: Løsningene som hjelper personer med demens å bo hjemme

App mot underernæring

Da forskerne søkte etter allerede eksisterende kostholds-apper, fant de imidlertid ingen ting som passet. I et nytt prosjekt, APPETITT, jobber de derfor med å utvikle en app som skal hjelpe eldre med kostholdet.

– Kosthold er en utfordring, for når det skranter med maten får eldre mye helseplager. Falltendens øker og de er mer utsatt for infeksjoner, fordi de får svakere immunforsvar. De blir mer sårbare og orker mindre, forklarer Moen.

– Målet er at appen skal bidra til å forebygge underernæring. Vi har prøvd den ut på 12 brukere så langt, og fått gode råd om hva vi bør gjøre videre, fortsetter hun.

Fire ting er sentralt i appen:

  • Organisere måltider, slik at brukeren spiser nok i løpet av dagen.
  • Oppmuntre med tips om spesifikke retter, så brukeren har noe å velge i og får en viss variasjon i kosten.
  • Rapportere og visualisere hva brukeren har spist.
  • I tillegg er det lagt opp til en form for sosial funksjon.

– Det kan være stusselig å sitte og spise alene. Vi ser på måter vi kan lage en eller annen form for sosialt fellesskap. Vi har for eksempel foreslått Skype-konferanse. Det har det ikke vært så stor stemning for, men noen synes det er fint å bruke Skype.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Møter skepsis

APPETITT-studien pågår fortsatt. Appen videreutvikles og skal testes på en større brukergruppe i Oslo og Tvedestrand til høsten. Da skal den testes av eldre som er brukere av hjemmesykepleien, for å finne ut om den kan være nyttig både for dem som mottar og dem som gir pleie.

– Det er slik at vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og mottakere av kommunal pleie og omsorg, som er over 80 år, ikke hører sammen.

– Etter å ha gjennomført ACTIVE-prosjektet vet vi mer om hva som skal til for at eldre skal bruke nettbrett og apper. Nå må vi finne ut hva som skal til for at de som driver med kommunal omsorg og pleie skal se nytten av dette, sier Moen.

Hun forteller at de møter det hun kaller sunn skepsis.

– Det er viktig og vi må sette søkelys på det før vi går videre. For at vi skal lykkes må flere gode krefter dra i samme retning, sier hun.

Så langt i prosjektet har ikke forskerne involvert de pårørende, men noen av deltagerne har selv valgt å gjøre det. Moen forklarer at de kommer til å samarbeide med pårørende i det videre arbeidet med APPETITT. Hun tror de også vil ha nytte av appen.

Målet er at appen etter hvert skal gjøres tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den.

– Hvis appen blir vellykket, og det tror vi den blir, bare vi får jobbet videre med den, så kommer vi å gjøre den allment tilgjengelig, sier professoren.

Les også: Medisinautomat ga eldre mestring

– Krevende, men det nytter

De fleste eldre som har deltatt i de to prosjektene så langt, har hatt ingen eller veldig lite erfaring med data. Få hadde sett et nettbrett før forsøket, men med tilpasset opplæring har de kommet i gang.

– Vi har gjort en del en-til-en-introduksjon. Det er en krevende gruppe, vi må bruke litt andre ord og begreper og andre metaforer for å forklare hvordan teknologien virker. Men når man kommer over den terskelen, og de eldre tør å trykke og skjønner at de ikke kan gjøre noe feil, så bruker de nettbrettet og har glede av det.

– Det var mange som i begynnelsen av prosjektet sa at de ikke trodde de ville få det til, men som bestemte seg for å prøve likevel, og nå er kjempeglade for at de gjorde det. De har fått nye måter å holde kontakt med venner og familie.

Hun mener nettbrettets form og funksjon passer denne gruppen godt.

– Nettbrettet er enkelt, det er bare én dings de må forholde seg til, og de kan ta det med seg rundt, sier professor Anne Moen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne
Siste nytt
16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne