Meny

– Eldre har glede og nytte av nettbrett:

Utvikler app som skal sørge for at eldre spiser bedre

ELDRE OG TEKNOLOGI: Eldre som fikk nettbrett, opplæring og oppfølging, brukte dem og hadde glede av det, sier forsker Anne Moen, som nå lager en app som skal forebygge underernæring. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og pleiemottakere over 80 år ikke hører sammen, sier professor Anne Moen.

Mens teknologi blir en stadig større og viktigere del av livet til de fleste i samfunnet, vet man i dag svært lite om teknologibruk blant dem som er 80 år eller eldre.

– Det er en utbredt oppfatning at teknologi er vanskelig for denne gruppa, og all statistikk vi har om teknologibruk går frem til 79 år, sier professor Anne Moen, ved Institutt for samfunn og helse, Universitet i Oslo, til ABC Nyheter.

Gjennom to ulike studier har hun og kollegene forsøkt å finne ut om de eldste har interesse, glede og utbytte av å bruke nettbrett.

Lørdag skal hun presentere erfaringene de har gjort seg så langt, på et seminar om «Den digitale pasienten» i regi av Universitetet i Oslo.

Professor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiOProfessor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiO

I det første prosjektet, ACTIVE, fylte forskerne nettbrett med et utvalg vanlige apper.

De ga eldre opplæring i bruken av nettbrettene og fulgte med på hvordan de brukte dem.

– I dette prosjektet ville vi finne ut hva som skal til for å få eldre til å ta i bruk ny teknologi, og undersøke om nettbrett er enkelt nok for dem.

Les også: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

Ungdom hjalp de eldre

– Vi gikk til AppStore for å se hva som kunne være aktuelt. Vi var særlig på utkikk etter apper som kunne brukes med tanke på sosial kontakt og kosthold.

Dette var ikke tilfeldig valgte temaer, forklarer Moen.

– Trivsel og helse er like sårbart i den eldre befolkningen som blant de yngre. Og vi ser at hvis du begynner å mistrives, så reduseres aktiviteten og du begynner å spise dårligere.

Apper som Skype (kommunikasjon med videosamtaler, konferansesamtaler og meldinger) og iMessage (meldingssystem), samt e-post-, avis- og tv-apper ble lastet ned til nettbrettene.

– Vi begynte å eksperimentere med disse for å forstå hvordan denne gruppa ville bruke nettbrett.

Alle som var med i prosjektet, fikk oppfølging. I to av de fire kommunene som var involvert, Bærum og Ullensaker, fikk forskerne med seg ungdommer som fulgte opp og hjalp de eldre med nettbrettbruken.

– Det fungerte bra, det var lettere for dem å spørre ungdommene enn oss forskere, sier Moen.

Les også: Ny teknologi skal hjelpe eldre som faller

– Utfordret seg selv

Konklusjonen i prosjektet er at de fleste eldre som får tilgang til nettbrett, med opplæring og noen å spørre, gjerne bruker den nye teknologien.

– Brukerne hadde stor glede av det. De utfordret seg selv, sier Moen.

Hun forteller om en bruker som aldri hadde brukt datamaskin før, som etter hvert hadde regelmessig iMessage-kontakt med familien sin. Andre brukte Skype veldig aktivt for å holde kontakt.

– Vi så at de forfulgte egne interesser, om det var musikk, tv-serier de kunne se når det passet dem eller slektsforskning. Vi hadde også noen få som tok i bruk såkalte e-borgertjenester. En av dem som var mest skeptisk da vi startet prosjektet, sa «Nå er jeg klar for nettbank», forteller Moen.

Les også: Løsningene som hjelper personer med demens å bo hjemme

App mot underernæring

Da forskerne søkte etter allerede eksisterende kostholds-apper, fant de imidlertid ingen ting som passet. I et nytt prosjekt, APPETITT, jobber de derfor med å utvikle en app som skal hjelpe eldre med kostholdet.

– Kosthold er en utfordring, for når det skranter med maten får eldre mye helseplager. Falltendens øker og de er mer utsatt for infeksjoner, fordi de får svakere immunforsvar. De blir mer sårbare og orker mindre, forklarer Moen.

– Målet er at appen skal bidra til å forebygge underernæring. Vi har prøvd den ut på 12 brukere så langt, og fått gode råd om hva vi bør gjøre videre, fortsetter hun.

Fire ting er sentralt i appen:

  • Organisere måltider, slik at brukeren spiser nok i løpet av dagen.
  • Oppmuntre med tips om spesifikke retter, så brukeren har noe å velge i og får en viss variasjon i kosten.
  • Rapportere og visualisere hva brukeren har spist.
  • I tillegg er det lagt opp til en form for sosial funksjon.

– Det kan være stusselig å sitte og spise alene. Vi ser på måter vi kan lage en eller annen form for sosialt fellesskap. Vi har for eksempel foreslått Skype-konferanse. Det har det ikke vært så stor stemning for, men noen synes det er fint å bruke Skype.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Møter skepsis

APPETITT-studien pågår fortsatt. Appen videreutvikles og skal testes på en større brukergruppe i Oslo og Tvedestrand til høsten. Da skal den testes av eldre som er brukere av hjemmesykepleien, for å finne ut om den kan være nyttig både for dem som mottar og dem som gir pleie.

– Det er slik at vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og mottakere av kommunal pleie og omsorg, som er over 80 år, ikke hører sammen.

– Etter å ha gjennomført ACTIVE-prosjektet vet vi mer om hva som skal til for at eldre skal bruke nettbrett og apper. Nå må vi finne ut hva som skal til for at de som driver med kommunal omsorg og pleie skal se nytten av dette, sier Moen.

Hun forteller at de møter det hun kaller sunn skepsis.

– Det er viktig og vi må sette søkelys på det før vi går videre. For at vi skal lykkes må flere gode krefter dra i samme retning, sier hun.

Så langt i prosjektet har ikke forskerne involvert de pårørende, men noen av deltagerne har selv valgt å gjøre det. Moen forklarer at de kommer til å samarbeide med pårørende i det videre arbeidet med APPETITT. Hun tror de også vil ha nytte av appen.

Målet er at appen etter hvert skal gjøres tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den.

– Hvis appen blir vellykket, og det tror vi den blir, bare vi får jobbet videre med den, så kommer vi å gjøre den allment tilgjengelig, sier professoren.

Les også: Medisinautomat ga eldre mestring

– Krevende, men det nytter

De fleste eldre som har deltatt i de to prosjektene så langt, har hatt ingen eller veldig lite erfaring med data. Få hadde sett et nettbrett før forsøket, men med tilpasset opplæring har de kommet i gang.

– Vi har gjort en del en-til-en-introduksjon. Det er en krevende gruppe, vi må bruke litt andre ord og begreper og andre metaforer for å forklare hvordan teknologien virker. Men når man kommer over den terskelen, og de eldre tør å trykke og skjønner at de ikke kan gjøre noe feil, så bruker de nettbrettet og har glede av det.

– Det var mange som i begynnelsen av prosjektet sa at de ikke trodde de ville få det til, men som bestemte seg for å prøve likevel, og nå er kjempeglade for at de gjorde det. De har fått nye måter å holde kontakt med venner og familie.

Hun mener nettbrettets form og funksjon passer denne gruppen godt.

– Nettbrettet er enkelt, det er bare én dings de må forholde seg til, og de kan ta det med seg rundt, sier professor Anne Moen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:05 Kvinne med barnevogn overfalt i Sem01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS
Siste nytt
02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41NorgeSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:05NorgeKvinne med barnevogn overfalt i Sem01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS
Populært