– Eldre har glede og nytte av nettbrett:

Utvikler app som skal sørge for at eldre spiser bedre

ELDRE OG TEKNOLOGI: Eldre som fikk nettbrett, opplæring og oppfølging, brukte dem og hadde glede av det, sier forsker Anne Moen, som nå lager en app som skal forebygge underernæring. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ELDRE OG TEKNOLOGI: Eldre som fikk nettbrett, opplæring og oppfølging, brukte dem og hadde glede av det, sier forsker Anne Moen, som nå lager en app som skal forebygge underernæring. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og pleiemottakere over 80 år ikke hører sammen, sier professor Anne Moen.

Mens teknologi blir en stadig større og viktigere del av livet til de fleste i samfunnet, vet man i dag svært lite om teknologibruk blant dem som er 80 år eller eldre.

– Det er en utbredt oppfatning at teknologi er vanskelig for denne gruppa, og all statistikk vi har om teknologibruk går frem til 79 år, sier professor Anne Moen, ved Institutt for samfunn og helse, Universitet i Oslo, til ABC Nyheter.

Gjennom to ulike studier har hun og kollegene forsøkt å finne ut om de eldste har interesse, glede og utbytte av å bruke nettbrett.

Lørdag skal hun presentere erfaringene de har gjort seg så langt, på et seminar om «Den digitale pasienten» i regi av Universitetet i Oslo.

Professor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiOProfessor Anne Moen ved Universitet i Oslo forsker på teknologibruk blant de eldste i samfunnet. Foto: UiO

I det første prosjektet, ACTIVE, fylte forskerne nettbrett med et utvalg vanlige apper.

De ga eldre opplæring i bruken av nettbrettene og fulgte med på hvordan de brukte dem.

– I dette prosjektet ville vi finne ut hva som skal til for å få eldre til å ta i bruk ny teknologi, og undersøke om nettbrett er enkelt nok for dem.

Les også: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

Ungdom hjalp de eldre

– Vi gikk til AppStore for å se hva som kunne være aktuelt. Vi var særlig på utkikk etter apper som kunne brukes med tanke på sosial kontakt og kosthold.

Dette var ikke tilfeldig valgte temaer, forklarer Moen.

– Trivsel og helse er like sårbart i den eldre befolkningen som blant de yngre. Og vi ser at hvis du begynner å mistrives, så reduseres aktiviteten og du begynner å spise dårligere.

Apper som Skype (kommunikasjon med videosamtaler, konferansesamtaler og meldinger) og iMessage (meldingssystem), samt e-post-, avis- og tv-apper ble lastet ned til nettbrettene.

– Vi begynte å eksperimentere med disse for å forstå hvordan denne gruppa ville bruke nettbrett.

Alle som var med i prosjektet, fikk oppfølging. I to av de fire kommunene som var involvert, Bærum og Ullensaker, fikk forskerne med seg ungdommer som fulgte opp og hjalp de eldre med nettbrettbruken.

– Det fungerte bra, det var lettere for dem å spørre ungdommene enn oss forskere, sier Moen.

Les også: Ny teknologi skal hjelpe eldre som faller

– Utfordret seg selv

Konklusjonen i prosjektet er at de fleste eldre som får tilgang til nettbrett, med opplæring og noen å spørre, gjerne bruker den nye teknologien.

– Brukerne hadde stor glede av det. De utfordret seg selv, sier Moen.

Hun forteller om en bruker som aldri hadde brukt datamaskin før, som etter hvert hadde regelmessig iMessage-kontakt med familien sin. Andre brukte Skype veldig aktivt for å holde kontakt.

– Vi så at de forfulgte egne interesser, om det var musikk, tv-serier de kunne se når det passet dem eller slektsforskning. Vi hadde også noen få som tok i bruk såkalte e-borgertjenester. En av dem som var mest skeptisk da vi startet prosjektet, sa «Nå er jeg klar for nettbank», forteller Moen.

Les også: Løsningene som hjelper personer med demens å bo hjemme

App mot underernæring

Da forskerne søkte etter allerede eksisterende kostholds-apper, fant de imidlertid ingen ting som passet. I et nytt prosjekt, APPETITT, jobber de derfor med å utvikle en app som skal hjelpe eldre med kostholdet.

– Kosthold er en utfordring, for når det skranter med maten får eldre mye helseplager. Falltendens øker og de er mer utsatt for infeksjoner, fordi de får svakere immunforsvar. De blir mer sårbare og orker mindre, forklarer Moen.

– Målet er at appen skal bidra til å forebygge underernæring. Vi har prøvd den ut på 12 brukere så langt, og fått gode råd om hva vi bør gjøre videre, fortsetter hun.

Fire ting er sentralt i appen:

  • Organisere måltider, slik at brukeren spiser nok i løpet av dagen.
  • Oppmuntre med tips om spesifikke retter, så brukeren har noe å velge i og får en viss variasjon i kosten.
  • Rapportere og visualisere hva brukeren har spist.
  • I tillegg er det lagt opp til en form for sosial funksjon.

– Det kan være stusselig å sitte og spise alene. Vi ser på måter vi kan lage en eller annen form for sosialt fellesskap. Vi har for eksempel foreslått Skype-konferanse. Det har det ikke vært så stor stemning for, men noen synes det er fint å bruke Skype.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Møter skepsis

APPETITT-studien pågår fortsatt. Appen videreutvikles og skal testes på en større brukergruppe i Oslo og Tvedestrand til høsten. Da skal den testes av eldre som er brukere av hjemmesykepleien, for å finne ut om den kan være nyttig både for dem som mottar og dem som gir pleie.

– Det er slik at vi utfordrer en ganske sterk og utbredt forestilling om at ny teknologi og mottakere av kommunal pleie og omsorg, som er over 80 år, ikke hører sammen.

– Etter å ha gjennomført ACTIVE-prosjektet vet vi mer om hva som skal til for at eldre skal bruke nettbrett og apper. Nå må vi finne ut hva som skal til for at de som driver med kommunal omsorg og pleie skal se nytten av dette, sier Moen.

Hun forteller at de møter det hun kaller sunn skepsis.

– Det er viktig og vi må sette søkelys på det før vi går videre. For at vi skal lykkes må flere gode krefter dra i samme retning, sier hun.

Så langt i prosjektet har ikke forskerne involvert de pårørende, men noen av deltagerne har selv valgt å gjøre det. Moen forklarer at de kommer til å samarbeide med pårørende i det videre arbeidet med APPETITT. Hun tror de også vil ha nytte av appen.

Målet er at appen etter hvert skal gjøres tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den.

– Hvis appen blir vellykket, og det tror vi den blir, bare vi får jobbet videre med den, så kommer vi å gjøre den allment tilgjengelig, sier professoren.

Les også: Medisinautomat ga eldre mestring

– Krevende, men det nytter

De fleste eldre som har deltatt i de to prosjektene så langt, har hatt ingen eller veldig lite erfaring med data. Få hadde sett et nettbrett før forsøket, men med tilpasset opplæring har de kommet i gang.

– Vi har gjort en del en-til-en-introduksjon. Det er en krevende gruppe, vi må bruke litt andre ord og begreper og andre metaforer for å forklare hvordan teknologien virker. Men når man kommer over den terskelen, og de eldre tør å trykke og skjønner at de ikke kan gjøre noe feil, så bruker de nettbrettet og har glede av det.

– Det var mange som i begynnelsen av prosjektet sa at de ikke trodde de ville få det til, men som bestemte seg for å prøve likevel, og nå er kjempeglade for at de gjorde det. De har fått nye måter å holde kontakt med venner og familie.

Hun mener nettbrettets form og funksjon passer denne gruppen godt.

– Nettbrettet er enkelt, det er bare én dings de må forholde seg til, og de kan ta det med seg rundt, sier professor Anne Moen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen