Meny

Så bra er de nye Galaxy S6-mobilene

KURVER: Skjermen på Samsung Galaxy S6 Edge bøyer seg lekkert ned mot chassiset på hver side av skjermen. © Hallvard Lunde
Vi har prøvekjørt Samsungs Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge.

Søndag lanserte Samsung to nye toppmobiler: Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge. Nå har vi prøvekjørt begge de to nye toppmobilene, som i salg 11. april i Norge.

Tvillinger

Samsung Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge er samme telefon. På innsiden.

På utsiden er de relativt forskjellige. Galaxy S6 har fått et tradisjonelt Galaxy-design og er lett gjenkjennelig og minner om forgjengerne i Galaxy S-serien.

Galaxy S6 Edge er en helt annen historie. For selv om det er en ting å se bilden av den buede skjermen som bøyer seg ned mot chassiset på hver side, er det faktisk en helt annen opplevelse å faktisk ta og følge på Galaxy S6 Edge.

Gorilla Glass 4

Den avrundede og buede skjermen gir telefonen et svært eksklusivt preg. Bruken av metall og glass, gjør også at Galaxy S6-modellene fremstår som en langt mer eksklusiv utgave enn forgjengeren Galaxy S5.

Ifølge Samsung skal metallet som er brukt i Galaxy S6 være opp til 50 prosent sterkere enn det som brukes hos konkurrentene. Glasset på både for- og bakside er av typen Gorilla Glas 4, noe som også er med på å forsterke inntrykket av at Galaxy S6 er en solid mobil.

Det visuelle førsteinntrykket av de to modellene er godt. Er du opptatt av design og å ha noe «ingen andre har», er det helt klart Galaxy S6 Edge du skal gå for.

BØYD SKJERM: Den bøyde skjermen på Galaxy S6 Edge har også noen praktiske funksjoner. Den kan brukes som nattklokke og den kan for eksempel vise informasjon om hvem som ringer. © Hallvard Lunde

Nyttig bøy

Den buede skjermen har ikke bare en designmessig og visuell oppgave, den kan også til en viss grad være nyttig. Den kan vise informasjon om hvem som ringer og du kan tilordne inntil fem kontakter, hver med sin farge, slik at du ser hvem som ringer eller sender melding selv når mobilen ligger med skjermen ned. Samsung har i sine presentasjoner også understreket at design og innovasjon skal ha en praktisk anvendelse. I tilfellet over kan du også tilordne hurtigsvar til hver enkelt kontakt, slik at når sjefen sender en melding og det lyser rødt, kan du bare holde en finger over lyssensorene på mobilens bakside og sjefen får beskjed om å ringe igjen senere...

Bøyen kan også fungere som en nattklokke og informasjonskanal og et par raske strykninger med en finger, gjør at dato og klokkeslett lyser opp. Den bøyde skjermen gjør også en del funksjoner mer naturlige, som å sveipe inn ekstrafunksjoner og innstillinger når du bruker kameraet.

Selv om Galaxy S6 med tradisjonell formfaktor er en flott mobil, fremstår den plutselig som veldig traust når vi ser Galaxy S6 side om side med Galaxy S6 Edge.

Rå ytelse

I den knappe timen vi prøvekjørte Samsung Galaxy S6 rakk vi å kjøre et par testapper, som Browsermark, Sunspider og AnTuTu. Spesielt i AnTuTu imponerer Galxy S6 med en skåre på 64862 poeng! En så høy skåre har vi aldri tidligere målt. Nærmest kommer iPhone 6-modellene med 50000 poeng.

I den korte timen vi testet Galaxy S6, opplevde vi aldri at den var treg, lugget eller på andre måter utsatte oss for noe slags form for ventetid. Alt går superraskt, fra åpning av apper, avspilling av video til sending av e-post med vedlegg.

Samsung har da også puttet det nyeste og beste som finnes av maskinvare inn i Galaxy S6. Vi snakker om en åttekjernet prosessor og nyeste generasjon DDR4 minne.

Ikke minnekort

Vi skal ikke påstå at Samsung har kopiert noen med Galaxy S6, men på ett område går de nå inn i de samme fotsporene Apple har gått en stund: Mobiler uten minnekort. Galaxy S6 kommer i tre versjoner med 32, 64 eller 128 GB lagringsplass. Det er også lagringsplassen som vil avgjøre prisen. Startnivået på 32 GB er riktignok et hakk bedre enn hos Apple, der iPhone 6S starter på kun 16 GB. Men kjøper man første en mobil til over 6.000 kroner, og man er aktiv bruker av kameraet eller laster ned mye film, så er det surt å gå tom for lagringsplass. Trøsten får være at Samsung byr på 200 GB lagringsplass hos OneDrive i to år.

Lysfølsomt kamera

Vi fikk også testet et par av kameraets spesielle funksjoner på mobilmessen i Barcelona. Blant annet har Samsung noe de kaller for «Fast Tracking Auto Focus». Her klarer kameraet å følge en bevegelse utrolig godt – og funksjonen skal sikre at motivet man ønsker å fange er i fokus.

Demonstrasjonen vi fikk fra Samsung og egne forsøk viser at det ser ut til å virke, selv om det ikke alltid var like enkelt å fange selve bevegelsen. Under normale forhold, vil det nok være enklere og en måte å sikre seg at bilder med et bevegelig motiv får korrekt fokus.

Samsung har også puttet på et lyssterkt objektiv (f/1.9) og økt pikselstørrelsen, for å sikre bedre bilder under svake lysforhold. I en lukket boks fikk vi prøve disse egenskapene og sammenlignet litt med resultatet vi fikk fra iPhone 6 Plus som vi hadde i lommen. Begge kameraene klarer seg overraskende godt, selv om Galaxy S6 klarte å vise farger noe bedre.

Du kan lese en grundig test av kamerat på iPhone 6 og iPhone 6 Plus her.

Kamerat har også en rekke innstillingsmuligheter og funksjoner. Vi kommer selvsagt tilbake med en grundig test av kameraet på Galaxy S6 når vi får prøvd og testet mobilen under litt mer kontrollerte forhold.

KAMERAET: Dette bildet er tatt med Galaxy S6 Edge. På veggen bak kan du også se hvordan Galaxy S6 ser ut i grønn versjon. © Hallvard Lunde

Lovende førsteinntrykk

Samsung har helt klart tatt til seg noe av kritikken de fikk etter lanseringen av Galaxy S5. Nå er det glass og metall som gjelder og kvalitetsfølelsen er skrudd opp flere hakk. Visuelt skiller Galaxy S6 Edge seg ut som den mest iøynefallende modellen. Den har også noen flere «show off»-funksjoner. Skal du ha det ypperste i mobil akkurat nå i vår, er det Galaxy S6 Edge som er vinneren.

Mangelen på minnekort og innebygd batteri vil nok skuffe noen, men samtidig har Galaxy S6 fått trådløs lading integrert i tillegg til at batteriet skal lade raskt.

Vi tror likevel det ikke er nok til å friste Apple-menigheten over til Android-plattformen. Selv om Galaxy S6-modellen har mye å by på, kan nok iPhone 6-modellene matche Samsung her både på kraft og brukeropplevelse. Det er også uansett et stort skritt for mange å skifte operativsystem og økosystem. På ett område vinner imidlertid Samsung: Galaxy S6 Edge er den kuleste mobilen akkurat nå.

Les også:

Trikset som gir deg ubegrenset lagring til hele familien

Så lett skriver du ut fra iPhone

Den koster 1000 kroner og får terningkast seks

Denne saken var opprinnelig publisert hos Klikk.no

Populært