– Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

BESKYTTER: Stadig mer forskning peker i retning av at daglig kaffedrikking er bra for hjertet. Nå har forskere vist at kaffedrikkere har mindre tegn på åreforkalkning i ung alder enn dem som ikke drikker kaffe. Foto: Colourbox.com
BESKYTTER: Stadig mer forskning peker i retning av at daglig kaffedrikking er bra for hjertet. Nå har forskere vist at kaffedrikkere har mindre tegn på åreforkalkning i ung alder enn dem som ikke drikker kaffe. Foto: Colourbox.com

Moderat kaffedrikking kan gi lavere risiko for åreforkalkning og dermed hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge fersk studie. Drikk din kaffe med god samvittighet, mener hjertespesialist.

Mer om åreforkalkning (aterosklerose)

Arteriene er de blodårene som frakter blod fra hjertet til resten av kroppen.

Når du er frisk, har arteriene en glatt innside, og de er elastiske nok til å tilpasse seg store blodtrykksvariasjoner, slik at blodet passerer fritt gjennom blodåren.

Noen ganger oppstår fettavleiringer på innsiden av arteriene, noe som kalles et aterom. Plakk er en stor aterom-masse.

Utviklingen av plakk starter med at kolesterol «graver» seg inn i veggen på blodåren. Når kroppen forsøker å reparere skaden, dannes arrvev som gjør karveggen tykkere og stivere. Innvendig blir blodåren smalere.

Ettersom mer kolesterol avleires, blir blodstrømmen inne i karet stadig dårligere.

Dette kalles åreforkalkning eller aterosklerose og er blant annet årsaken til hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe).

Fullt utviklet består aterosklerose av ansamlinger av fett, spesielt kolesterol, betennelsesceller (hvite blodceller og glatte muskelceller) og avleirede produkter av disse.

Genetiske faktorer spiller en betydelig rolle for utviklingen av aterosklerose, best kjent er den arvelige hyperkolesterolemi og diabetes type 1.

I tillegg er det flere livsstilsfaktorer som påvirker risikoen, som høyt blodtrykk, røyking, overvekt, samt forhøyede blodverdier av fettstoffene kolesterol og triglyserider.

Kilder: NHI.no og Snl.no

De senere årene har en rekke studier pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa. Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , kreft , Alzheimer, Parkinsons sykdom og MS.

Når det gjelder kaffe og hjertehelse, har det vært varierende resultater, men de senere årene har mange studier konkludert med at moderate mengder kaffe ser ut til å være bra for hjertet . Dette var også konklusjonen i en større analyse av totalt 36 studier, som ble publisert i fjor.

Det er mange teorier om hvorfor regelmessig kaffedrikking ser ut til å være bra for hjertet og blodomløpet, men få sikre svar. I en fersk studie fra Sør-Korea har forskerne belyst en mulig forklaring, ved å se på kaffedrikking i sammenheng med tidlige tegn på åreforkalkning.

Forkalkning i pulsårene bygger seg opp gjennom mange år og forårsaker etter hvert alvorlig sykdom som hjerneslag og hjerteinfarkt.

I den sørkoreanske studien med mer enn 25.000 unge, friske deltagere, hadde de som drakk tre til fem kopper kaffe daglig, minst tegn på åreforkalkning.

– Denne studien viser at moderat kaffedrikking ser ut til å redusere forkalkningen av pulsårene, sier Steinar Madsen, som er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til ABC Nyheter.

– Du kan drikke din kaffe med nokså trygg forvissning om at du ikke får hjertesykdom av det, kanskje får du også noe beskyttelse av det, fortsetter han.

Les også: – Kaffedrikkere har lavere risiko for ulykker

Ingen tegn på hjertesykdom

I den nye studien som er publisert i tidsskriftet Heart, har et internasjonalt forskerteam ledet av Kangbuk Samsung Hospital i Seoul, undersøkt sammenhengen mellom kaffedrikking og kalkinnholdet i kransarteriene, som er et mål på mengden av åreforkalkning.

Undersøkelsen inkluderte 25.138 kvinner og menn, som ikke hadde noen symptomer på hjertesykdom. Alle hadde deltatt i en helseundersøkelse der de svarte på en spørreundersøkelse om hvor ofte de drakk og spiste ulike matvarer. I tillegg hadde de fått kalkinnholdet i kransarteriene målt ved hjelp av CT-røntgen (kalsiumscore). I Sør-Korea er slike helseundersøkelser lovpålagt for alle arbeidere, og kalsiumscore er blitt en vanlig screening-undersøkelse for hjertesykdom.

USKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / ScanpixUSKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / Scanpix

Hjertespesialist Steinar Madsen forklarer at denne typen undersøkelse brukes stadig mer også i Norge.

– Vi bruker det særlig hos de pasientene som i utgangspunktet har lav risiko for hjerte- og karsykdom, men som har brystsmerter som vi ikke finner helt ut av. I stedet for å sende dem til en full røntgenundersøkelse med kontrastvæske, som innebærer en risiko for komplikasjoner, kan vi få sjekket kalsiumscore med en ukomplisert CT-røntgenundersøkelse, sier han.

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

– Litt og moderat inntak bedre enn ikke noe kaffe

Forskerne delte deltagerne i kategorier etter mengden kaffe de drakk: ingen kaffe, mindre enn en kopp om dagen, en-tre, tre-fem eller minst fem kopper per dag.

De så på kalsiumscore knyttet til ulike nivåer av kaffedrikking og sammenlignet det med ikke å drikke kaffe i det hele tatt. De korrigerte for andre faktorer som kan påvirke forkalkning, som fysisk aktivitet, røyking, BMI, alkoholinntak, hjertesykdom i familien, utdanningsnivå, inntak av frukt, grønnsaker, rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter.

Kalsiumscore måles fra 0-100 prosent. Deltagerne drakk gjennomsnittlig 1,8 kopper kaffe daglig og hadde en gjennomsnittlig kalsiumscore på 13,4 prosent.

Resultatene viste at sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe, hadde de som drakk en-tre kopper eller tre-fem kopper daglig lavere kalsiumscore, mens de som drakk minst fem kopper hadde noe høyere kalsiumscore.

Forskerne fikk lignende resultater da de delte inn i undergrupper etter for eksempel alder, kjønn, røyke- og alkoholvaner og kroppsvekt.

Les også: Kaffe kan redusere risikoen for hudkreft

– Uskadelig å drikke kaffe

Hjertespesialist Steinar Madsen synes det er interessant at forskerne har sett på kalsiumscore hos unge, friske mennesker.

– Vi vet at hvis man skal forebygge hjerte- og karsykdom må man begynne tidlig, ved å redusere risikoen fra et nokså tidlig tidspunkt i livet. Åreforkalkning bygger seg opp langsomt over mange år, så man må påvirket på et tidlig tidspunkt, sier han.

Forskerne bak studien mener en mulig forklaring på funnene kan være at det å drikke kaffe fast også knyttes til lavere risiko for diabetes type 2 (livsstilsdiabetes), som igjen er en sterk risikofaktor for åreforkalkning.

– Man kan ikke ut fra denne studien si hvorfor man får mindre forkalkning i blodårene på grunn av kaffedrikking, det krever mer forskning for å finne ut av det. Men dette funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Madsen til ABC Nyheter.

Gravid eller prøver å bli det? Les disse:

– Tre kopper kaffe gir mindre sjanse for å bli gravid

Kaffe kan forkorte graviditeten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:20 USAs energiminister går av00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Siste nytt
00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:20VerdenUSAs energiminister går av00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag