Meny

– Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

BESKYTTER: Stadig mer forskning peker i retning av at daglig kaffedrikking er bra for hjertet. Nå har forskere vist at kaffedrikkere har mindre tegn på åreforkalkning i ung alder enn dem som ikke drikker kaffe. Foto: Colourbox.com

Moderat kaffedrikking kan gi lavere risiko for åreforkalkning og dermed hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge fersk studie. Drikk din kaffe med god samvittighet, mener hjertespesialist.

Mer om åreforkalkning (aterosklerose)

Arteriene er de blodårene som frakter blod fra hjertet til resten av kroppen.

Når du er frisk, har arteriene en glatt innside, og de er elastiske nok til å tilpasse seg store blodtrykksvariasjoner, slik at blodet passerer fritt gjennom blodåren.

Noen ganger oppstår fettavleiringer på innsiden av arteriene, noe som kalles et aterom. Plakk er en stor aterom-masse.

Utviklingen av plakk starter med at kolesterol «graver» seg inn i veggen på blodåren. Når kroppen forsøker å reparere skaden, dannes arrvev som gjør karveggen tykkere og stivere. Innvendig blir blodåren smalere.

Ettersom mer kolesterol avleires, blir blodstrømmen inne i karet stadig dårligere.

Dette kalles åreforkalkning eller aterosklerose og er blant annet årsaken til hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe).

Fullt utviklet består aterosklerose av ansamlinger av fett, spesielt kolesterol, betennelsesceller (hvite blodceller og glatte muskelceller) og avleirede produkter av disse.

Genetiske faktorer spiller en betydelig rolle for utviklingen av aterosklerose, best kjent er den arvelige hyperkolesterolemi og diabetes type 1.

I tillegg er det flere livsstilsfaktorer som påvirker risikoen, som høyt blodtrykk, røyking, overvekt, samt forhøyede blodverdier av fettstoffene kolesterol og triglyserider.

Kilder: NHI.no og Snl.no

De senere årene har en rekke studier pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa. Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , kreft , Alzheimer, Parkinsons sykdom og MS.

Når det gjelder kaffe og hjertehelse, har det vært varierende resultater, men de senere årene har mange studier konkludert med at moderate mengder kaffe ser ut til å være bra for hjertet . Dette var også konklusjonen i en større analyse av totalt 36 studier, som ble publisert i fjor.

Det er mange teorier om hvorfor regelmessig kaffedrikking ser ut til å være bra for hjertet og blodomløpet, men få sikre svar. I en fersk studie fra Sør-Korea har forskerne belyst en mulig forklaring, ved å se på kaffedrikking i sammenheng med tidlige tegn på åreforkalkning.

Forkalkning i pulsårene bygger seg opp gjennom mange år og forårsaker etter hvert alvorlig sykdom som hjerneslag og hjerteinfarkt.

I den sørkoreanske studien med mer enn 25.000 unge, friske deltagere, hadde de som drakk tre til fem kopper kaffe daglig, minst tegn på åreforkalkning.

– Denne studien viser at moderat kaffedrikking ser ut til å redusere forkalkningen av pulsårene, sier Steinar Madsen, som er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til ABC Nyheter.

– Du kan drikke din kaffe med nokså trygg forvissning om at du ikke får hjertesykdom av det, kanskje får du også noe beskyttelse av det, fortsetter han.

Les også: – Kaffedrikkere har lavere risiko for ulykker

Ingen tegn på hjertesykdom

I den nye studien som er publisert i tidsskriftet Heart, har et internasjonalt forskerteam ledet av Kangbuk Samsung Hospital i Seoul, undersøkt sammenhengen mellom kaffedrikking og kalkinnholdet i kransarteriene, som er et mål på mengden av åreforkalkning.

Undersøkelsen inkluderte 25.138 kvinner og menn, som ikke hadde noen symptomer på hjertesykdom. Alle hadde deltatt i en helseundersøkelse der de svarte på en spørreundersøkelse om hvor ofte de drakk og spiste ulike matvarer. I tillegg hadde de fått kalkinnholdet i kransarteriene målt ved hjelp av CT-røntgen (kalsiumscore). I Sør-Korea er slike helseundersøkelser lovpålagt for alle arbeidere, og kalsiumscore er blitt en vanlig screening-undersøkelse for hjertesykdom.

USKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / ScanpixUSKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / Scanpix

Hjertespesialist Steinar Madsen forklarer at denne typen undersøkelse brukes stadig mer også i Norge.

– Vi bruker det særlig hos de pasientene som i utgangspunktet har lav risiko for hjerte- og karsykdom, men som har brystsmerter som vi ikke finner helt ut av. I stedet for å sende dem til en full røntgenundersøkelse med kontrastvæske, som innebærer en risiko for komplikasjoner, kan vi få sjekket kalsiumscore med en ukomplisert CT-røntgenundersøkelse, sier han.

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

– Litt og moderat inntak bedre enn ikke noe kaffe

Forskerne delte deltagerne i kategorier etter mengden kaffe de drakk: ingen kaffe, mindre enn en kopp om dagen, en-tre, tre-fem eller minst fem kopper per dag.

De så på kalsiumscore knyttet til ulike nivåer av kaffedrikking og sammenlignet det med ikke å drikke kaffe i det hele tatt. De korrigerte for andre faktorer som kan påvirke forkalkning, som fysisk aktivitet, røyking, BMI, alkoholinntak, hjertesykdom i familien, utdanningsnivå, inntak av frukt, grønnsaker, rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter.

Kalsiumscore måles fra 0-100 prosent. Deltagerne drakk gjennomsnittlig 1,8 kopper kaffe daglig og hadde en gjennomsnittlig kalsiumscore på 13,4 prosent.

Resultatene viste at sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe, hadde de som drakk en-tre kopper eller tre-fem kopper daglig lavere kalsiumscore, mens de som drakk minst fem kopper hadde noe høyere kalsiumscore.

Forskerne fikk lignende resultater da de delte inn i undergrupper etter for eksempel alder, kjønn, røyke- og alkoholvaner og kroppsvekt.

Les også: Kaffe kan redusere risikoen for hudkreft

– Uskadelig å drikke kaffe

Hjertespesialist Steinar Madsen synes det er interessant at forskerne har sett på kalsiumscore hos unge, friske mennesker.

– Vi vet at hvis man skal forebygge hjerte- og karsykdom må man begynne tidlig, ved å redusere risikoen fra et nokså tidlig tidspunkt i livet. Åreforkalkning bygger seg opp langsomt over mange år, så man må påvirket på et tidlig tidspunkt, sier han.

Forskerne bak studien mener en mulig forklaring på funnene kan være at det å drikke kaffe fast også knyttes til lavere risiko for diabetes type 2 (livsstilsdiabetes), som igjen er en sterk risikofaktor for åreforkalkning.

– Man kan ikke ut fra denne studien si hvorfor man får mindre forkalkning i blodårene på grunn av kaffedrikking, det krever mer forskning for å finne ut av det. Men dette funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Madsen til ABC Nyheter.

Gravid eller prøver å bli det? Les disse:

– Tre kopper kaffe gir mindre sjanse for å bli gravid

Kaffe kan forkorte graviditeten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit
Siste nytt
23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit
Populært