– Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

BESKYTTER: Stadig mer forskning peker i retning av at daglig kaffedrikking er bra for hjertet. Nå har forskere vist at kaffedrikkere har mindre tegn på åreforkalkning i ung alder enn dem som ikke drikker kaffe. Foto: Colourbox.com
BESKYTTER: Stadig mer forskning peker i retning av at daglig kaffedrikking er bra for hjertet. Nå har forskere vist at kaffedrikkere har mindre tegn på åreforkalkning i ung alder enn dem som ikke drikker kaffe. Foto: Colourbox.com

Moderat kaffedrikking kan gi lavere risiko for åreforkalkning og dermed hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge fersk studie. Drikk din kaffe med god samvittighet, mener hjertespesialist.

Mer om åreforkalkning (aterosklerose)

Arteriene er de blodårene som frakter blod fra hjertet til resten av kroppen.

Når du er frisk, har arteriene en glatt innside, og de er elastiske nok til å tilpasse seg store blodtrykksvariasjoner, slik at blodet passerer fritt gjennom blodåren.

Noen ganger oppstår fettavleiringer på innsiden av arteriene, noe som kalles et aterom. Plakk er en stor aterom-masse.

Utviklingen av plakk starter med at kolesterol «graver» seg inn i veggen på blodåren. Når kroppen forsøker å reparere skaden, dannes arrvev som gjør karveggen tykkere og stivere. Innvendig blir blodåren smalere.

Ettersom mer kolesterol avleires, blir blodstrømmen inne i karet stadig dårligere.

Dette kalles åreforkalkning eller aterosklerose og er blant annet årsaken til hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe).

Fullt utviklet består aterosklerose av ansamlinger av fett, spesielt kolesterol, betennelsesceller (hvite blodceller og glatte muskelceller) og avleirede produkter av disse.

Genetiske faktorer spiller en betydelig rolle for utviklingen av aterosklerose, best kjent er den arvelige hyperkolesterolemi og diabetes type 1.

I tillegg er det flere livsstilsfaktorer som påvirker risikoen, som høyt blodtrykk, røyking, overvekt, samt forhøyede blodverdier av fettstoffene kolesterol og triglyserider.

Kilder: NHI.no og Snl.no

De senere årene har en rekke studier pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsa. Blant annet kan den populære drikken ha en beskyttende effekt mot diabetes , kreft , Alzheimer, Parkinsons sykdom og MS.

Når det gjelder kaffe og hjertehelse, har det vært varierende resultater, men de senere årene har mange studier konkludert med at moderate mengder kaffe ser ut til å være bra for hjertet . Dette var også konklusjonen i en større analyse av totalt 36 studier, som ble publisert i fjor.

Det er mange teorier om hvorfor regelmessig kaffedrikking ser ut til å være bra for hjertet og blodomløpet, men få sikre svar. I en fersk studie fra Sør-Korea har forskerne belyst en mulig forklaring, ved å se på kaffedrikking i sammenheng med tidlige tegn på åreforkalkning.

Forkalkning i pulsårene bygger seg opp gjennom mange år og forårsaker etter hvert alvorlig sykdom som hjerneslag og hjerteinfarkt.

I den sørkoreanske studien med mer enn 25.000 unge, friske deltagere, hadde de som drakk tre til fem kopper kaffe daglig, minst tegn på åreforkalkning.

– Denne studien viser at moderat kaffedrikking ser ut til å redusere forkalkningen av pulsårene, sier Steinar Madsen, som er hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til ABC Nyheter.

– Du kan drikke din kaffe med nokså trygg forvissning om at du ikke får hjertesykdom av det, kanskje får du også noe beskyttelse av det, fortsetter han.

Les også: – Kaffedrikkere har lavere risiko for ulykker

Ingen tegn på hjertesykdom

I den nye studien som er publisert i tidsskriftet Heart, har et internasjonalt forskerteam ledet av Kangbuk Samsung Hospital i Seoul, undersøkt sammenhengen mellom kaffedrikking og kalkinnholdet i kransarteriene, som er et mål på mengden av åreforkalkning.

Undersøkelsen inkluderte 25.138 kvinner og menn, som ikke hadde noen symptomer på hjertesykdom. Alle hadde deltatt i en helseundersøkelse der de svarte på en spørreundersøkelse om hvor ofte de drakk og spiste ulike matvarer. I tillegg hadde de fått kalkinnholdet i kransarteriene målt ved hjelp av CT-røntgen (kalsiumscore). I Sør-Korea er slike helseundersøkelser lovpålagt for alle arbeidere, og kalsiumscore er blitt en vanlig screening-undersøkelse for hjertesykdom.

USKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / ScanpixUSKADELIG: – Funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / Scanpix

Hjertespesialist Steinar Madsen forklarer at denne typen undersøkelse brukes stadig mer også i Norge.

– Vi bruker det særlig hos de pasientene som i utgangspunktet har lav risiko for hjerte- og karsykdom, men som har brystsmerter som vi ikke finner helt ut av. I stedet for å sende dem til en full røntgenundersøkelse med kontrastvæske, som innebærer en risiko for komplikasjoner, kan vi få sjekket kalsiumscore med en ukomplisert CT-røntgenundersøkelse, sier han.

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

– Litt og moderat inntak bedre enn ikke noe kaffe

Forskerne delte deltagerne i kategorier etter mengden kaffe de drakk: ingen kaffe, mindre enn en kopp om dagen, en-tre, tre-fem eller minst fem kopper per dag.

De så på kalsiumscore knyttet til ulike nivåer av kaffedrikking og sammenlignet det med ikke å drikke kaffe i det hele tatt. De korrigerte for andre faktorer som kan påvirke forkalkning, som fysisk aktivitet, røyking, BMI, alkoholinntak, hjertesykdom i familien, utdanningsnivå, inntak av frukt, grønnsaker, rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter.

Kalsiumscore måles fra 0-100 prosent. Deltagerne drakk gjennomsnittlig 1,8 kopper kaffe daglig og hadde en gjennomsnittlig kalsiumscore på 13,4 prosent.

Resultatene viste at sammenlignet med dem som ikke drakk kaffe, hadde de som drakk en-tre kopper eller tre-fem kopper daglig lavere kalsiumscore, mens de som drakk minst fem kopper hadde noe høyere kalsiumscore.

Forskerne fikk lignende resultater da de delte inn i undergrupper etter for eksempel alder, kjønn, røyke- og alkoholvaner og kroppsvekt.

Les også: Kaffe kan redusere risikoen for hudkreft

– Uskadelig å drikke kaffe

Hjertespesialist Steinar Madsen synes det er interessant at forskerne har sett på kalsiumscore hos unge, friske mennesker.

– Vi vet at hvis man skal forebygge hjerte- og karsykdom må man begynne tidlig, ved å redusere risikoen fra et nokså tidlig tidspunkt i livet. Åreforkalkning bygger seg opp langsomt over mange år, så man må påvirket på et tidlig tidspunkt, sier han.

Forskerne bak studien mener en mulig forklaring på funnene kan være at det å drikke kaffe fast også knyttes til lavere risiko for diabetes type 2 (livsstilsdiabetes), som igjen er en sterk risikofaktor for åreforkalkning.

– Man kan ikke ut fra denne studien si hvorfor man får mindre forkalkning i blodårene på grunn av kaffedrikking, det krever mer forskning for å finne ut av det. Men dette funnet støtter opp under den oppfatningen vi har i dag om at kaffe er uskadelig og kanskje litt bra for hjertet, sier hjertespesialist Madsen til ABC Nyheter.

Gravid eller prøver å bli det? Les disse:

– Tre kopper kaffe gir mindre sjanse for å bli gravid

Kaffe kan forkorte graviditeten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden