Spør kjæresten din om detteSpørsmålene du bør stille partneren din

STILL SPØRSMÅL!: En stor del av kjærligheten er å bli bedre kjent med hverandre. Derfor kan dere tegne «kjærestekart» ved å stille hverandre spørsmål. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
STILL SPØRSMÅL!: En stor del av kjærligheten er å bli bedre kjent med hverandre. Derfor kan dere tegne «kjærestekart» ved å stille hverandre spørsmål. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik tegner du kjærestekart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forelskelsesfasen kommer spørsmålene trillende av seg selv, men de blir fort glemt når parlivet starter.

Mange parterapeuter refererer til John Gottman, en av de mest sentrale forskerne innen parterapi, og hans modell om innskudd og utskudd i «kjærlighetsbanken». Viktige innskudd gjør du ved å vise interesse for partnerens indre liv gjennom å stille spørsmål.

Innskudd i kjærlighetsbanken

I en forelskelsesfase utforsker vi ofte intuitivt, vi kan ikke få nok av partneren og stiller alle slags spørsmål. Etter hvert stilner denne trangen for mange, og det er her «jobbingen» kommer inn.

- Ikke slutt å være nysgjerrig på partneren din. Still spørsmål og utforsk følelsene rundt hendelser: «Hvordan var det for deg?» «Hva gjorde det med deg?», eller mer spesifikt «Var det ekkelt?», «Ble du glad» og «Fortell mer om det», sier Catrin Eide, psykolog som tilbyr parterapi, individualterapi og samlivskurs, såkalte Bufferkurs for par.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To viktige leverandører til bufferkurset er John M. Gottman og Sue Johnson, men kjærlighetsbanken er Gottmans uttrykk. Innskuddene som gjøres når man blir kjent med partnerens indre liv, kaller han å jobbe med kjærestekartet, en del av forholdets grunnarbeid.

Gottman deler forholdets grunnarbeid inn i tre hovedkategorier:

  • Godt utbygde kjærestekart
  • Positivt fokus
  • Imøtekommende svar på invitasjoner

Å bygge et kjærestekart

Et kjærestekart er et slags «kart» over partnerens indre verden - alt partneren har opplevd i livet, hvordan partneren har det for tiden, og hvilke drømmer som finnes for livet videre. Kjærestekartet bør oppdateres ofte, helst hver dag. Dette gjør man gjennom å stille spørsmål, og ved å merke seg svarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å bygge et kjærestekart dreier seg om vanen med å orientere seg om hvordan det ser ut i din partners indre verden av tanker, følelser, minner og forhåpninger, sier Egil Rise, familieterapeut ved Rise Familieterapi, som har vært i USA for å sertifisere seg i Gottmans metode og bruker denne daglig i møte med par.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem er partnerens beste venn, hvem er det partneren liker best på jobben, er partneren i konflikt med noen? Hvem i familien er den nærmeste? Hva drømmer partneren din om? Hva er partnerens største skuffelse i livet, partnerens bekymringer og største frykt? I det hverdagslige er det gjerne interesse for hva din partner har fore i dag, hvordan det gikk - gleder og sorger?

Kjærlighetens grunnarbeid

Kjærestekartet er én del av grunnarbeidet som Gottman prater om.

- En stor del av kjærligheten er fortroligheten, det å bli kjent og forbli kjent. Det å være nysgjerrig på partneren og utforske partnerens indre liv er å utvide fortroligheten, pleie forholdet, øke tryggheten og øke intimiteten i forholdet, sier Eide.

- Gode veikart bidrar til at man har lettere for å finne veien og orientere seg uten for mye frustrasjon. Den som har god oversikt over den andres indre landskap, har lettere for å forstå hva som skjer i samspillet, sier Rise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det gjør det lettere å forstå hvordan man kan navigere gjennom vanskelige situasjoner eller hva den andre trenger for å justere opp den gode kontakten. Det er lett å gjøre dette, man trenger bare tid og noen enkle spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik spiller dere kjærestekartspillet

Dersom dere ikke har ferdigskrevne lapper med spørsmål (man får en konvolutt med spørsmål utdelt på «Bufferkurs for par», red.anm.) skriver dere først en rekke lapper med spørsmål hver, som handler om partners indre verden. Deretter legger dere bunken med lapper med skriftsiden ned, og trekker en lapp annenhver gang. Svar så godt dere kan på spørsmålene dere trekker.

Eksempel:

Dersom den ene trekker et spørsmål som lyder: «Hva drømte din partner om å bli da hun/han var liten?» kan et svar være «Jeg tror du drømte om å bli skuespiller».

Når vedkommende har sagt hva han/hun tror eller gjetter på, kan partneren bekrefte om det stemmer eller fortelle hva hun/han egentlig drømte om å bli en gang. Kanskje det også er flere enn ett svar på spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Poenget med øvelsen er ikke å gjette riktig eller galt, men å utvide deres kjennskap til hverandre. Vær så god - sett i gang!

(Kilde: Bufferskurs for par, kurshefte 2012)

Bufferkurset ble utviklet ved Familievernkontoret i Follo, 2007, av psykologspesialist Anne Marie Fosse Teigen.

Godt utbygde kjærestekart

Et kjærestekart er et slags «kart» over partnerens indre verden - alt partneren har opplevd i livet, hvordan partneren har det for tiden, og hvilke drømmer som finnes for livet videre. Kjærestekart bør oppdateres ofte, helst hver dag. Det gjør man gjennom å stille spørsmål, og å merke seg svarene.

Kilde: Bufferkurs for par, oppdatert kurshefte 2012

Les også:

Sjekk om du krangler smart

Her er tegnene på at du bør slå opp

Prioriter «vi»-et i forholdet, ellers kan det ryke