Noen smakstips til helgekosen

Noen smakstips til helgekosen
Noen smakstips til helgekosen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En humlesterk nyhet fra Hansa, en smaksrik øl fra Clausthaler, en god klassisk Engelsk strong ale og en kraftig Islandsk porter er det vi presenterer denne gangen. Her burde det være noe som smaker for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansa utvider sin IPA-suksess

Lanseringen av Hansa IPA har vært både en kommersiell og en smaksmessig suksess. Dette må utvilsomt ha inspirert bryggeriet til en videre satsing på humlerike ølsorter.

Dermed ble det en sterkere variant fra bryggeriet - Hansa IPA Extra Spesial. I litt mindre bokser en den svake varianten, men dette oppveies av at boksene er proppfulle med amerikanske humler som Cascade, Citra og Crystal. De har til og med tørrhumlet det hele to ganger – sånn for sikkerhets skyld.

Les også: På ølshopping til Murmansk

Hansa IPA Extra Spesial

Dette ølet er kobberfarget, klart og med et fint hvitt skum som holder seg godt i glasset. Duften er preget av humle, mye humle. Her er det tropiske frukter, Papaya, honningmelon, blomster, sitrus og en del karamell som treffer nesen. Smaken er frisk og fin med god fylde og et behagelig maltpreg. Ølet er klart mer fyldig og maltig en butikkversjonen. IPA Extra Spesial har masse humle og en markant bitterhet. Et veldig godt øl til en behagelig pris. Det eneste som trekker ned er at boksen er for liten! Dette ølet fortjener en romsligere boks.
Hansa IPA Extra Spesial – alkohol 6,0 % - 0,33 l – 32,60

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkoholfritt med smak av ekte øl

Salget av alkoholfrie øl har økt voldsomt de siste årene, men det er ikke til å komme i fra at det er langt mellom de gode variantene. Alkoholfrie øl er ofte enten veldig smaksløse eller veldig sødmefylte. Dermed blir det nok ofte lett å velge bort det alkoholfrie alternativet hvis man må velge mellom en god øl med alkohol og et smakløst alternativ uten. Clausthaler slapp tidligere en rekke varianter ut på markedet og nå er de på banen med et nytt og enda mer smaksrikt alkoholfritt øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye spesialøl fra Mack

Clausthaler Pale Lager

Dette ølet er veldig lyst og gyllent, med et fint krystallhvitt skum som har et godt hold. Duften er preget av mye humle, sitrus, honning, brød og blomster. Det lukter faktisk som en skikkelig øl. Tørrhumling med Cascadehumlen gir en skikkelig frisk duft. Smaken er overraskende forfriskende. Denne er ikke for søt og har en god og markant bitterhet. Pale Lager er smaksrik med sitrus og nybakt brød. Et av de bedre alkoholfrie alternativene du finner i butikken. Dette fungerer både til mat og som en forfriskning.
Clausthaler Pale Lager – alkohol 0 % - 0,5 l – i butikken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islandsk øl med et hint av Lava

I den lille byen Akureyri nord på Island ligger håndverksbryggeriet Einstök. Her produseres det en rekke varianter og nå finner du tre av disse i Vinmonopolets hyller. Bryggeriet scorer godt i ulike tester og har mottatt flere priser i internasjonale konkurranser. Bryggeriet fremhever selv at de har et ekstremt rent vann som kommer fra isbreene og som renner ned fra fjellet gjennom lavalandskapet.

Einstök Icelandic Toasted Porter

Denne porteren er helt svart og har et lavt brunlig skum som faller relativt raskt ned. Duften er preget av røyk, svartmalt, sjokolade og kaffe. Litt krydderpreg er det også. Smaken er rustikk med mye svartmalt, kaffe og en fin krydrete ettersmak. Noe bål, røyk og litt syrlighet er det også i dette ølet. Brygget med tyske humler, Islandsk vann og litt kaffe. En grei og god Porter. Kunne kanskje ha hatt enda noe mer fylde og litt mer lavapreg.
Einstök Icelandic Toasted Porter – alkohol 6,5 % - 0,33 – kr 44,90

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tradisjonsrike «klosterøl» i hyllene

Old Strong Ale

Dette tradisjonsrike ølet fra England går også under navnet Winter Warmer, Stock Ale, Barley Wine og Keeping Ale. Denne øltypen er preget av mye malt, stort alkoholinnhold og mye smak. Dette var ikke det ølet man drakk til hverdags, men var et øl for spesielle anledninger. Brygges ofte i mindre skala og med litt varierende alkoholinnhold og smak. En del bryggerier blander også ulike årganger sammen for å oppnå den perfekte balansen. Dette er en øltype som tåler lagring godt og som vil utvikles over år.

Adnams Tally-Ho

Dette er et mørkt mahognifarget øl met et brunlig skum. Skummet er luftig, men faller litt raskt sammen. Duften er preget av mørk malt, melasse, lakris, eik, tørkede frukter og litt appelsin. Smaken er kraftig og mektig med mye maltpreg, kaffe, lakris, tørkede mørke frukter, rosiner og noe vanilje. God sødme og en tydelig og markant bitterhet gjør ølet godt balansert. Dette er et øl man nyter. Sterkt og godt og med en god porsjon sjarme. Kjøp gjerne inn det du finner og spar det til jul, dette blir bare bedre med litt lagring. Prisen er ikke så verst den heller.
Adnams Tally-Ho – alkohol 7,2 % - 0,33 – 39,80

Les også: Øl med et snev av galskap!