Forskere mener babyer bør få peanøtter

Småbarn som er i risikosonen for å utvikle peanøttallergi, bør få mat som inneholder peanøtter regelmessig før de fyller 11 måneder, viser ny britisk forskning. Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Småbarn som er i risikosonen for å utvikle peanøttallergi, bør få mat som inneholder peanøtter regelmessig før de fyller 11 måneder, viser ny britisk forskning. Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Peanøttallergi blir stadig mer utbredt, men britiske forskere mener nå å ha funnet en effektiv måte å forebygge slik allergi på. Gi babyer peanøtter, lyder deres råd.

Rådet fra forskerne ved King's College i London er stikk i strid med tidligere advarsler mot å gi mat som inneholder peanøtter til babyer.

Babyer som er i risikosonen for peanøttallergi bør få slik mat regelmessig før de fyller 11 måneder, konkluderer forskerne, som presenterer sin undersøkelse i siste utgave av New England Journal of Medicine.

Reduserer risiko

Dette kan bidra til å redusere risikoen for peanøttallergi med hele 80 prosent, viser de britiske forskernes undersøkelser.

– For å redusere omfanget av peanøttallergi blant våre barn, trengs det nå trolig nye retningslinjer, sier Gideon Lack, som har ledet studien.

Les også: Allergi - eller bare forkjølet?

Mellom 1 og 3 prosent av alle barn i Vest-Europa, Australia og USA, lider i dag av peanøttallergi.

Selv den minste eksponering for peanøtter kan framkalle alvorlige og til tider livstruende reaksjoner, og de færreste som får peanøttallergi vokser det senere av seg.

Barnesykehus

Den britiske studien bygger på oppfølging av 640 barn i alderen fire til elleve måneder, som alle var i risikogruppen for peanøttallergi.

Les også: Derfor blir vi mer og mer allergiske

Halvparten av barna, som var pasienter ved Evelina London Children's Hospital ble gitt mat som inneholdt peanøtter tre ganger i uka eller mer, mens den andre halvparten fikk beskjed om å holde seg unna peanøtter til de fylte fem år.

Bare 1 prosent av barna som fikk mat med peanøtter utviklet allergi, mens andelen var 17,3 prosent blant dem som ikke fikk mat med peanøtter.

Personvernpolicy