Hevder å ha utviklet sjokolade som beskytter mot rynker

SJOKOLADESKJØNNHET: Målgruppen for det nye produktet Esthechoc, som ifølge produsenten skal gjøre huden yngre ved daglig bruk, er elegante, velstående, høytutdannede, kvinner som er villig til å betale ekstra for skjønnhetsbehandling, ifølge produsenten. Foto: Skjermdump
SJOKOLADESKJØNNHET: Målgruppen for det nye produktet Esthechoc, som ifølge produsenten skal gjøre huden yngre ved daglig bruk, er elegante, velstående, høytutdannede, kvinner som er villig til å betale ekstra for skjønnhetsbehandling, ifølge produsenten. Foto: Skjermdump

En sjokolade som etter sigende skal gjøre huden yngre og bremse utviklingen av rynker, kommer snart på markedet i Storbritannia.

Det høres for godt ut til å være sant, og kanskje er det nettopp det: En liten bit spesialutviklet sjokolade daglig skal gjøre huden yngre og beskytte mot rynker.

De som har utviklet produktet, som skal lanseres på Global Food Innovation Summit i London i begynnelsen av neste måned, viser til gode resultater fra kliniske forsøk med 3000 deltagere.

Likevel maner fagfolk som ikke har vært involvert i å utvikle «skjønnhetssjokoladen», til skepsis, melder The Telegraph.

Les også: – Sjokolade beskytter mot slag

Rik på antioksidanter

En 7,5 gram stor bit av sjokoladen, som har fått navnet «Esthechoc», skal inneholde like mye av antioksidanten astaxanthin som en filet villaks og like mye polyfenoler som 100 gram mørk sjokolade.

Hver dagsdose inneholder 38 kalorier, og produsenten kaller det en «guilt-free pleasure».

Hjernen bak det nye produktet er Dr. Ivan Petyaev, en tidligere forsker ved Cambridge University, melder The Telegraph.

I en omfattende brosjyre omtales sjokoladen også som «Cambridge Beatuy Chocolate», og produsenten kommer med påstander som:

«Estechoc beskytter huden mot aldring og bidrar til sunn, glødende og glatt hud.»

Dr. Ivan Petyaev sier til The Telegraph at de har gjort forsøk der folk som spiste sjokoladen i fire uker, selv opplevede at huden ble bedre, og hvor forskerne kunne se at betennelsesnivået i huden gikk ned.

– Vi brukte folk i 50- og 60-årsalderen og når det kommer til biomarkører i huden fant vi at den hadde tatt huden tilbake til nivåene man finner hos en 20- eller 30-åring, sier han til avisa og fortsetter:

– Vi kan se at produktet jobber med å bremse aldringen.

Les også: – Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

– Latterlige sterke påstander

Men ifølge flere helseeksperter kan det altså være grunn til å ta påstandene med en klype salt.

Medisinprofessor Naveed Sattar ved Glasgow University kaller påstandene fra produsenten «latterlig sterke» og etterlyser mer robuste kliniske forsøk.

Ernæringseksperter ved University College London viser til tidligere forsøk der antioksidanten astaxanthin virker bedre når den påføres direkte på huden enn når den fordøyes.

– Det vil være nødvendig for produsentens interne forsøk å publiseres i et fagfellevurdert forskningstidskrift for at deres helsepåstander skal kunne bekreftes, sier Dr. George Grimble til The Telegraph.

Han mener for øvrig at produktet på papiret virker lovende, men etterlyser altså mer forskning.

Les også: Mørk sjokolade kan regnes som en grønnsak

Prislapp: Ukjent

Prislappen for en eske med 21 dagsdoser av «vidundersjokoladen» er foreløpig kjent, men skal man dømme etter hvem produsenten oppgir som hvedmålgruppen for produktet, er det rimelig å anta at det ikke blir billig.

Kjernemålgruppe:

  • Elegante, velstående kvinner
  • Alder 30 +, utdannede byboere
  • Er villige til å betale ekstra penger for skjønnhetsbehandling av høy kvalitet
  • Tar vare på seg selv
  • Er villige til å lære mer om hvordan de kan holde seg sunne, unge og vakre

Alternativ målgruppe, ifølge produsentens brosjyre, er velstående menn som ønsker å kjøpe noe spesielt til sin partner, eller forretningsmenn som ønsker å beskytte sitt eget utseende i et hektisk miljø og på forretningsreiser.

Leder for British Association of Dermatologists, Dr. Nick Lowe, sier til Sky News at sjokoladen neppe kan reversere den rynkende effekten av røyking eller overdreven soleksponering.

– Det beste man kan gjøre er å begynne å beskytte huden og stumpe røyken. Hvis folk ikke gjør det, da kaster de bort pengene sine, for å si det rett ut, uttaler Lowe til Sky News.

Personvernpolicy