Kvinne (59) ønsker å føde sin døde datters barn

VIL BLI BESTEMOR: Den britiske kvinner (59) ønsker å føde sitt eget barnebarn, ved hjelp av å bruke sin avdøde datters nedfryste egg. Saken skal snart opp for Høyesterett i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VIL BLI BESTEMOR: Den britiske kvinner (59) ønsker å føde sitt eget barnebarn, ved hjelp av å bruke sin avdøde datters nedfryste egg. Saken skal snart opp for Høyesterett i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Et britisk ektepar vil bruke sin avdøde datters nedfryste egg til å få et barnebarn.

Kvinnen og hennes ektemann (58) sier de ønsker å hedre sin eneste datters siste ønske ved å bruke hennes nedfryste egg til å føde hennes barn, ifølge Daily Mail.

Det er moren selv som ønsker å bære frem barnet ved hjelp av sæd fra en donor.

Datteren døde av tarmkreft i 2011, mens hun enda var i 20-årene. Etter at hun fikk kreftdiagnosen, valgte hun å fryse ned tre av sine egg på fertilitetsklinikken IVF Hammersmith i West London i 2008.

Håpet var at hun kunne bruke dem i fremtiden dersom hun overlevde.

Les også: Susan (59) får hjelp til å bli gravid

Ga ikke tydelige instrukser

Hun skrev under på at eggene hennes kunne lagres til bruk etter hennes død, men hun spesifiserte aldri hvordan hun ønsket at eggene skulle bli brukt. Datteren døde i 2011, uten å gi noen nærmere instrukser.

Det har gjort det vanskelig for foreldrene hennes å gjennomføre sin plan.

Ingen britiske klinikker vil behandle det eldre paret, og de ønsker derfor å eksportere eggene til USA, for å gjennomføre behandlingen på en fertilitetsklinikk i New York, ifølge Daily Mail.

Les også: - Reproduksjonsturisme – ingen ferietur

Har fått avslag tre ganger

The Human Fertility and Embryology Authority (HFEA) i Storbritannia har allerede avslått parets søknad om å ta med eggene til USA, på bakgrunn av at den avdøde datteren ikke ga en tydelig skriftlig godkjenning til at de kan bruke eggene.

Ekteparets søknad om å få ta med eggene til USA har blitt avslått tre ganger, i november 2013, mars 2014 og august 2014. Det til tross for at klinikken i New York har sagt seg villig til å behandle ekteparet.

Nå skal saken opp i Høyesterett i Storbritannia.

Les også: - Økt risiko for hjertefeil etter assistert befruktning

Ekteparet møter kritikk

Paret har fått kritikk for å ønske å bringe et barn til verden så lenge etter at den biologiske moren er død.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor noen har lyst til å gjøre noe sånt. Jeg er bekymret dersom HFEA eller retten gir tillatelse til dette. Det er ganske forstyrrende, sier den walisiske politikeren og parlamentsmedlemmet, David Davies til Daily Mail.

Dersom paret noen gang får tillatelsen de ønsker seg, er det store helserisikoer ved å bære frem et barn i en så høy alder. Det er mulig, men sjansen for spontanabort øker kraftig. I tillegg vil det være vanskelig for kvinnen å bli gravid i det hele tatt.

Daily Mail skriver at de kjenner til familiens identitet, men at de ønsker å være anonyme. De ønsker heller ikke å uttale seg i saken.

Les også: Firedobling av kvinner over 50 år som føder i Norge

Personvernpolicy