Disse kan snike så mye de vil på buss, trikk og bane

MÅ IKKE BETALE: Enkelte kan snike på trikken uten å få bot. Foto: NTB scanpix
MÅ IKKE BETALE: Enkelte kan snike på trikken uten å få bot. Foto: NTB scanpix

Uten å måtte betale hvis de blir tatt i kontroll.

Er du under 15 år, kan du i praksis snike så mye du vil på buss, trikk og bane uten å måtte betale gebyr hvis du blir tatt i kontroll.

Pressevakt i Ruter Trond C. Brekke bekrefter dette overfor ABC Nyheter i en epost.

– Av lovmessige grunner kan man ikke ilegge personer under 15 år bøter. Praksis er i stedet at det blir sendt en skriftlig advarsel med brev hjem til foreldrene, hvor man ber foreldrene ta tak i barna og forklare dem at sniking ikke er OK.

Les også: Kollektiv høflighet - er det så vanskelig da?

En voksenbillett koster 30 kroner hvis den kjøpes på forhånd og 50 kroner hvis du kjøper billetten om bord. Barn og pensjonister får halv pris. Blir du tatt i kontroll og betaler på stedet, må du ut med 950 kroner. Velger du å betale med giro, koster det 1150 kroner.

For barn under 18 år koster det 950 kroner uavhengig av når de gjør opp for seg.

Les også: Politikere varsler slutt på elbiler i kollektivfeltene

– Spleiselag

Brekke minner om at barn får reise billigere enn voksne og at kollektivtrafikken skal være et spleiselag.

– Kollektivtrafikken er et spleiselag. Billettinntektene går til å utvikle et kollektivsystem som er til det beste for alle innbyggerne i regionen vår, både gamle og unge. Vi forventer derfor at alle deltar i dette spleiselaget, skriver Brekke i eposten.

Les også: Slik reiser du kollektivt i London

95 prosent aksepterer ikke sniking

Ruter har spurt de reisende om det er greit å snike, og ifølge pressevakten svarte hele 95 prosent at sniking ikke er greit. Brekke skriver at problemet med snikende ungdom ikke er spesielt stort for Ruter.

– Vi kan heller ikke se på statistikken at det er et spesielt stort problem at barn under 15 år sniker mer enn befolkningen. Ruter har full tiltro til at dagens foreldre gir sine barn gode verdier som gjør at de ser på sniking som ikke akseptabelt, understreker han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden