Er «poppa» chips sunnere?

SUNNERE POTETGULL?: Vi har gått nærmere inn på næringsinnholdet til nyheten Poppa Chips fra Sørlandschips. FOTO: Jenny Mina Rødahl
SUNNERE POTETGULL?: Vi har gått nærmere inn på næringsinnholdet til nyheten Poppa Chips fra Sørlandschips. FOTO: Jenny Mina Rødahl

Ny Sørlandschips har mindre fett, men mer karbohydrater, salt og sukker.

Fakta:

Innhold av protein

- Originalen har fem gram protein, den nye seks gram. Potetgull er ingen kilde til protein, og forskjellen i så små tall er uvesentlig. Gjør heller totalen proteinrik ved å ha dip laget på mager kesam i stedet, sier klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen Høisæther.

Uryddig innholdsfortegnelse

- Poppa Chips har også en noe uryddig innholdsfortegnelse, der salt er oppført flere steder, og der vi finner en uspesifisert gruppe av urter og aroma. For forbrukerne er det fint å vite hvilken type urte det er snakk om, da noen kan reagere på ulike urter, sier ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.

Dette smaker Poppa Chips

Redaksjonen har smakt. Her er våre meninger:

- Denne kjøper jeg igjen!

- Créme fraîche-varianten smaker godt.

- Litt rar konsistens.

- Spansk paprika var god, men litt for salt.

- Smaker og føles som om jeg spiser riskaker.

9/11 likte Créme Fraîche best, 2/11 likte Spansk Paprika best.

Sørlandschips' «Poppa chips» har ankommet snackshylla i butikken. «50 % mindre fett» står det på posen. Chipsen kommer i to ulike smaker; créme fraîche og spansk paprika.

Chipsen skal være «poppa», ikke fritert. Men er de egentlig sunnere enn originalene, Sørlandschips Créme Fraîche & Sjalottløk og Spansk Paprika? Les ernæringsfysiologenes dom.

Sparer 100 kcal

Originalversjonene til Sørlandschips har 513 (spansk paprika) og 518 (crème fraîche & sjalottløk) kcal per 100 gram potetgull. De nye har 425 (spansk paprika) og 420 (crème fraîche) kcal per 100 gram.

- Det du sparer er altså nesten 100 kcal per 100 gram potetgull, det vil si at du får i deg cirka 20 prosent mindre energi fra de nye typene i forhold til de gamle. Vel og merke om mengden du spiser er den samme, sier klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen Høisæther.

Originalversjonene kommer i pakninger på 200 gram, mens de nye kun rommer 100 gram.

- Her kommer de virkelig store forskjellene til sin rett, for hvem klarer å spise "bare litt" av posen, når den først er åpnet? Hvis man da sammenlikner hvor mye kalorier det finnes i en pose potetgull, er forskjellen på hele 1027/1036 og 420/425 oppe i 600 kcal, og dèt er mye - nesten 1/4 av en gjennomsnittlig mann sitt daglige energiforbruk, sier Høisæther.

Mindre fett betyr mer karbohydrater

I originalversjonen er det brukt peanøttolje, mens det er brukt solsikkeolje i den nye versjonen.

-Begge er ok sunne planteoljer, der peanøttolje har en litt bedre fettsyresammensetning enn solsikkeolje. Men den største forskjellen er at originalversjonene inneholder 30 gram fett per 100 gram vare, og at de nye versjonene inneholder kun 13 og 14 gram fett per 100 gram vare, sier Høisæther.

Ifølge Høisæther er lite innhold av fett absolutt ingen indikator på hvor sunt et produkt er, da fettet er erstattet med raske karbohydrater, som ikke nødvendigvis er noe sunnere enn usunt fett.

- Mindre fett betyr mer karbohydrater (70/67 gram per 100 gram mot 56/58 gram per 100 gram), men det gjør ikke det nye potetgullet så mye sunnere. Det som nevnt er snakk om raske karbohydrater som fettet er byttet ut med, uten særlig mye kostfiber eller andre næringsstoffer, sier hun.

- Selv om det er betydelig mindre fett i Poppa chips, så er det den totale kalorimengden som avgjør, og her er ikke forskjellen så stor. I original Sørlandschips er det mindre mengde karbohydrater enn i Poppa chips, sier klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.

MINDRE FETT: Nye Poppa Chips fra Sørlandschips reklamerer med 55 prosent mindre fett. Men betyr det at den er sunnere? FOTO: Jenny Mina Rødahl

- Urovekkende mye salt

Det er større andel salt i de nye variantene. Dette mener Norheim er urovekkende, da saltreduksjon gjennom kostholdet er et av Helsedirektoratets hovedfokus i disse dager.

- Å øke saltinnhold og sukkerinnhold i et slikt produkt er ikke i tråd med generell forebyggende helse i befolkningen, og her hadde det vært fint om produsentene kunne spilt på lag med de norske myndighetene når de lager nye produkter som frontes som ”sunnere”. Vi vet at et høyt saltinntak har en negativ effekt på blodtrykket, og dette kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, sier hun.

- En pose av den nye chipsen inneholder 2,9-3,3 gram salt per 100 gram potetgull. Du er med en pose på god vei mot anbefalte maksinntak på fem gram hver dag, sier Høisæther.

Lett å spise mer

- Det er som nevnt ikke uvanlig at fettreduserte produkter har høyere innhold av karbohydrater. Dette avgjør gjerne kaloridifferansen. Produktet blir altså ikke nødvendigvis sunnere, fordi kaloriinnholdet er omtrent like høyt. Samtidig kan du som forbruker tro at et produkt fremstår som et sunt alternativ, og da kanskje spise mer og oftere av Poppa chips enn du ville gjort av vanlig, potetgull som kan fremstå som usunt, sier fagkonsulent i ernæring i Grete Roede AS, Nora Udjus Hanssen.

Høisæther er enig.

- Mange spiser større porsjoner av produkter man vet inneholder mindre fett, sukker eller kalorier, slik at vinninga går opp i spinninga. Men hvis du er bevisst på dette, og samtidig synes de nye versjonene er gode på smak, kan du spare endel kalorier, sier hun.

- Et annet poeng er at saltsmaken bidrar til at vi får lyst til å spise mer. Du kan heller spise en liten mengde usaltede nøtter daglig. Da unngår man saltet, og selv om nøtter er kaloririke så er de, i motsetning til potetchips, fulle av nyttige næringsstoffer, sier Hanssen.

- Ikke et sunnere valg

Ifølge Hanssen har slike produkter liten nytterverdi ernæringsmessig.

- Potetgull og liknende salt snacks er både kaloririkt og inneholder mye salt. Poppa chips har som nevnt to gram mer salt per 100 gram enn originalen. Høyt inntak av salt er ugunstig for helsen, og det er derfor vanskelig å kalle Poppa chips et sunnere valg, sier hun.

- Alt i alt er dette produktet ikke veldig mye sunnere enn originalen, og 100 kcal per 100 gram utgjør ikke den store forskjellen om du spiser snacks av og til. Det er viktigere å tenke på porsjonsstørrelsen, og ikke la seg friste til å spise en større mengde av den noe mer kalorifattige varianten, sier Norheim.

- Ja takk til mindre poser

- Om det er et mål å innta mindre kalorier, vil det med andre ord monne mer om du spiser en mindre porsjon, enn hvilket potetgull du velger. Så ja takk til mindre potegullposer! De fleste av oss klarer ikke å spise "bare litt". Når den nye typen både inneholder mindre kalorier og finnes i mindre pose, ville nok jeg valg denne, sier Høisæther.

Les også:

Denne maten inneholder en skjult bombe

Dette bør du spise for å få overskudd hele dagen

Slik avslører du usunn mat

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy