Bli kvitt allergi:

- Wow, det virker, husker jeg at jeg tenkte!

EGG: Bittesmå egg av piskeorm. © FOTO: Peter Nejsum
EGG: Bittesmå egg av piskeorm. © FOTO: Peter Nejsum

Peter Nejsums ble bedre da han fikk innvollsorm med vilje.

Fakta:

Piskeorm kommer inn i kroppen med forurenset mat. De har fått navnet sitt fordi de er litt tykkere i den ene enden og dermed ligner en pisk. De lever halvveis nedgravd i tarmslimhinnen. Svinepiskeorm skylles ut av kroppen i løpet av fire til seks uker. For å opprettholde immunresponsen bør pasienten drikke nye egg annenhver uke under behandlingen.

Hakeorm er små, tynne og nesten gjennomsiktige. De er rundt 1 centimeter lange og suger seg fast i tarmslimhinnen, hvor de suger blod. Eggene dens går ut med avføringen din. Vanligvis kryper larvene inn i kroppen gjennom fotsålen, men i medisinsk forskning settes de på med et plaster. Antallet hakeorm som bor i deg er av betydning. En vet ennå ikke hvor mange som trengs for å få optimal effekt.

Ville du vært villig til å bytte en livshemmende sykdom mot å ha en gjeng blodtørstige parasitter boende i tarmene? Forskere verden rundt jobber med å finne ut om parasittene hakeorm og piskeorm kan kurere sykdommer som multipel sclerose (MS), autisme, psoriasis, colitis og astma/allergi.

En som mener at parasittene kan hjelpe mot så mangt, er amerikaneren Jasper Lawrence. Han var selv svært plaget av astma og allergi da han hørte et radioprogram om såkalt ormeterapi. I desperasjon dro han til Kamerun da han ikke klarte å få tak i hakeorm for å teste en slik kur på seg selv. I det vestafrikanske landet gikk han barbeint (!) i toalettområdet i avsidesliggende landsbyer. Vel hjemme i USA fikk han konstatert hakeorm. Han mener selv at parasittene kurerte ham for både astmaen og allergien.

PISKEORM: Innvollsormen har form som en pisk, derav navnet. © FOTO. AJCI/Flickr.com PISKEORM: Innvollsormen har form som en pisk, derav navnet. © FOTO. AJCI/Flickr.com

I ettertid har Lawrence blitt parasittenes talsmann. Så begeistret er han for metoden han mener kan kurere mange sykdommer, at han selger hakeorm og piskeorm på nett. Produsert av ingen ringere enn ham selv. Ja, han renser bæsjen sin og plukker ut hakeormene som har blitt med på ferden gjennom tarmen hans. Og selger dem videre.

Kickstarter immunforsvaret

Teorien bak ormeterapi, helminthic therapy, er denne:

Mennesket har siden tidenes morgen hatt innvollsorm. Det har oppstått en slags symbiose hvor parasittene gir immunforsvaret vårt litt ekstra å gjøre. I den vestlige verden er det i vår tid få som har innvollsorm. Det kan være en medvirkende årsak til den eksplosive veksten i antallet allergikere, astmatikere og folk med autoimmune sykdommer. Oppblomstringen av disse sykdommene har nemlig ikke skjedd i land hvor store deler av befolkningen fremdeles har innvollsorm.

Det noen forskere antar, er at det å introdusere innvollsorm gir immunforsvaret en kickstart, som gjør at det fokuserer på å bekjempe parasittene i stedet for å jobbe mot kroppen. Et overaktivt immunsystem er hovedgrunnen til de overnevnte sykdommene.

SVERRE STEINSVÅG: Professor og avdelingsleder, Sørlandet Hospital. © FOTO: Privat SVERRE STEINSVÅG: Professor og avdelingsleder, Sørlandet Hospital. © FOTO: Privat

Parasittene det forskes mest på i denne sammenheng er hakeorm og piskeorm. Av sistnevnte er svinepiskeorm, det vil si varianten som egentlig lever i svin, å foretrekke. Dette fordi den ikke bosetter seg i oss siden vi ikke er dens naturlige vert. Dermed må pasienter drikke svinepiskeorm-egg regelmessig for å opprettholde kolonien. Det gjør også behandlingen lettere å regulere.

- Det er absolutt spennende forskning. Tanken er besnærende og teoretisk sett interessant. Men jeg kjenner ingen europeiske land hvor ormekur brukes, sier professor Sverre Steinsvåg til Kvinneguiden. Han leder Norges Astma- og Allergiforbunds legeråd.

God effekt på noen

I Tromsø jobber en forsker som er fascinert av parasitter. Tore Lier er overlege i medisinsk mikrobiologi ved byens universitetssykehus.

- Teorien bak disse behandlingene er tildels backet opp av noen laboratorium- og dyreforsøk, samt noen humane forsøk. Selv om det ikke er bevist, så er det teoretisk grunnlag for å si at dette har noe for seg, sier han til Kvinneguiden.

TORE LIER: Overlege i medisinsk mikrobiologi, UNN. Ikledd en svært så passende t-skjorte. © FOTO: Stig Brøndbo, UiT TORE LIER: Overlege i medisinsk mikrobiologi, UNN. Ikledd en svært så passende t-skjorte. © FOTO: Stig Brøndbo, UiT

Lier har registrert at mange enkeltpersoner forteller at de har hatt god effekt av ormekur, men han påpeker at det er lite sannsynlig at slike kurer kan hjelpe alle.

- Foreløpig er dette en spennende, og kanskje lovende, forskning. Noen studier viser en god effekt. Det vil si: Det hadde ikke effekt på alle, men god effekt på noen.

Egne erfaringer

Den danske forskeren Peter Nejsum har inngående kjennskap til disse parasittene. For noen år siden infiserte han seg selv med svinepiskeorm for å se om det hjalp psoriasien hans. Psoriasis-indexen hans gikk ned fra 14 til syv. Og steg raskt opp igjen til 14 da han sluttet kuren. Han fikk ingen bivirkninger mens han holdt på.

- Jeg fikk gåsehud da jeg så at psoriasisen ble bedre. «Wow, det virker!» husker jeg at jeg tenkte. Det var fascinerende. Men merk at resultatet kun gjelder meg. Det beviser ikke mer enn akkurat det som ble observert i mitt tilfelle. Jeg synes det er en interessant tanke at parasitter kan forklare noe av oppblomstringen av autoimmune sykdommer i Vesten. Det er

VAKSINASJON MED ORM? - Jeg har lekt med tanken på at vi i fremtiden kanskje kommer til å vaksinere barn med parasitter, på samme måte som vi vaksinerer dem mot MMR i dag, sier Peter Nejsum. Han arbeider som lektor ved København universitet, avdeling for veterinærsykdommer. © FOTO: Privat VAKSINASJON MED ORM? - Jeg har lekt med tanken på at vi i fremtiden kanskje kommer til å vaksinere barn med parasitter, på samme måte som vi vaksinerer dem mot MMR i dag, sier Peter Nejsum. Han arbeider som lektor ved København universitet, avdeling for veterinærsykdommer. © FOTO: Privat

en fin tanke at vi med tiden kanskje kan behandle slike sykdommer med kontrollerte mengder parasitter, forteller han til Kvinneguiden.

Han får stadig telefoner fra folk som lurer på om de bør prøve det samme. Senest fra en MS-syk mann, samt mannens doktor.

- Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal anbefale. Virkelig ikke, sier dansken.

Kjøper på nett

Hva ville du gjort hvis barnet ditt ble stadig dårligere av MS og dere har prøvd alt uten hell? Å ta valget om å teste ormeterapi kjøpt på nett er da kanskje ikke så vanskelig?

For på verdensveven flommer det over av takksigelser og halleluja-fortellinger fra folk som forteller at de er kurert takket være folk som Jasper Lawrence og deres ormeterapi. De kaller parasittene for våre «gamle venner».

- Innenfor det miljøet er det en tendens til nesten å romantisere parasitter. Ja, parasitter har vært med oss fra vi var padder og gikk i land. Men vi har ligget i en stille krig med dem siden. De bruker oss for å overleve og skader oss til egen fordel. Siden det ikke er i deres interesse å drepe oss har de mange triks for å dempe kroppens reaksjoner på dem, bemerker Lier.

VOKSEN PISKEORM: De fleste blir bare noen få millimeter, men noen trives riktig så godt og blir flere centimeter lange. © FOTO: Peter Nejsum VOKSEN PISKEORM: De fleste blir bare noen få millimeter, men noen trives riktig så godt og blir flere centimeter lange. © FOTO: Peter Nejsum

Bivirkninger

Forskerne er inntil videre uenige om effekten av ormeterapi fordi noen studier viser at det har effekt, andre ikke. Det forskerne heller ikke vet, er hva slags dose de eventuelt skal gi pasienter.

- Med innvollsorm generelt så handler mye om hvor mange parasitter du har i deg, og hvor lenge de er i kroppen din, sier Lier.

Faktum er at innvollsormer kan skade, og i verste fall drepe deg. Hakeorm er for eksempel en viktig årsak til sykdom blant gravide og spedbarn i mange land. Dette fordi anemi er vanlig å få hvis du går i årevis med mengder innvollsorm.

Mulige bivirkninger av en kontrollert ormekur er diaré og magesmerter.

- Ingen behandling er uten bivirkninger. Det er viktig å finne ut av om nytten er større enn ulempen. Og vi må vite hvem som eventuelt kan ha nytte av en slik kur og hvem som bør unngå den, understreker Lier.

Vær bevisst

Både Lier og Nejsum har forståelse for de som ikke føler de kan vente til de medisinske forsøkene har konkludert. Det kan ta årtier, og autoimmune sykdommer påvirker livskvalitet og –lengde negativt.

- Her i Danmark blir vi advart på det sterkeste mot å kjøpe medisiner på nett. Hvis jeg i det hele tatt skulle kjøpt parasitter, ville jeg brukt et firma som Ovamed, som samarbeider med noen av mine tidligere kollegaer. Jeg vet at der skjer produksjonen under kontrollerte forhold og at kvaliteten er høy. Jeg ville aldri i livet kjøpt hakeorm eller piskeorm fra firmaer i Thailand, Mexico eller lignende land. Du aner ikke hvordan kvaliteten er og står i fare for å få i deg andre uønskede sykdommer, advarer Nejsum.

- Jeg kan ikke råde folk til å kjøpe parasitter på nett, men skjønner at folk er utålmodige. Men foreløpig vet vi for lite. Det er kanskje kjedelig å være den tilbakelente forskeren, men vi må vite litt mer før vi hopper på toget, sier Tore Lier i Tromsø og fortsetter:

- Det blir dessverre en stund til vi vet nok. De som er veldig positive til dette får det til å høres ut som en mirakelkur, det er det nok ikke. Men det kan godt hende at det er et godt tillegg.

Les også:

- Her i huset har barna spist sine mengder med sand

Parasitten gir ingen symptomer, men kan skade fosteret

Nei, nei, nei. Dette er ikke greit.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy