To snusbokser om dagen spiste opp tannkjøttet hans

SKADER: Slik så det ut da tannlegen tok bildet av innsiden av munnen i Martin Sandqvist. Foto: Privat
SKADER: Slik så det ut da tannlegen tok bildet av innsiden av munnen i Martin Sandqvist. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Sandqvist (47) har brukt snus hver dag i over 30 år. Nå vil han vise frem de store skadene han har fått, til skrekk og advarsel for unge snusere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor fikk Martin påvist seks åpne sår i munnen da han gikk til tannlegen. I tillegg hadde tannkjøttet ved en hjørnetann trukket seg helt tilbake, beinet var blitt borte og store deler av roten var synlig.

Alle skadene skyldtes daglig snusbruk i 30 år.

Sandqvist sier han ble sjokkert da han så bildet tannlegen viste ham av hans egen munn, ifølge Romerikes Blad, som først skrev om saken.

– Jeg tenkte «fy fader, hva er det jeg har utsatt meg selv for?» Det er helt idiotisk, og jeg ble redd. Det var en jo en oppvekker, for å si det sånn, sier han til ABC Nyheter.

Les også: To av tre leger overdriver risikoen av snusbruk

Snuste nesten to bokser om dagen

Det hadde aldri falt ham inn å åpne leppene og titte inn i sin egen munn foran speilet, så det var ikke rart han fikk seg en støkk da han så de store skadene snusingen hadde påført ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandqvist har brukt snus daglig i 30 år. De siste årene snuste han nesten to bokser snus i døgnet. Etter besøket hos tannlegen ble han sendt til Tannlegehøyskolen for å undersøke om han hadde fått kreft som følge av snusbruken.

Det hadde han heldigvis ikke.

Les også: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

Advarer unge snusbrukere

Nå vil han vise frem bildene til skrekk og advarsel for å hindre unge fra å snuse.

– Jeg synes de kan se på bildet og tenke etter. Det er ille å få beskjeden om at jeg virkelig burde gå og sjekke meg for kreft. Da er det mange tanker som går gjennom hodet, forteller Sandqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Helsedirektoratet er snus svært avhengighetsskapende fordi det inneholder mye nikotin som går rett inn i blodbanen. Det har også Martin fått merke. Ett år etter sjokket hos tannlegen har han fortsatt ikke klart å legge vekk snusen helt. Han har gått ned til en boks i uken, og målet er å slutte for godt. Han vet bare ikke når, for det er vanskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig debut bekymrer

Derfor er Martin bekymret for at stadig flere unge begynner å snuse.

– Man begynner med lite og innimellom, og det er kult eller det smaker godt. Etter hvert gir det en beroligende virkning, og så eskalerer det. Men det spiller ingen rolle om den smaker mint, lakris eller karamell, det har samme den langtidsvirkningen for det, sier Sandqvist til ABC Nyheter.

En snusboks koster i dag mellom 80 og 90 kroner i Norge. Sandqvist mener unge mennesker heller burde bruke pengene på å gå ut å ha det gøy med venner, gå på kino, kjøpe bøker og klær, eller spare alle pengene de ellers ville brukt på snus og bruke dem på å reise isteden.

Les også: Snus er farlig for fosteret

En høy pris å betale

Det er godt dokumentert at bruk av snus gir forandringer i slimhinnen og tannkjøttet i munnhulen. Ifølge Helsedirektoratet kan de skadene som oppstår i munnen være mulige forstadier til kreft. Det var heldigvis ikke tilfellet for Martin Sandqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klinikksjef Kari Anne Karlsen ved Nittedal tannklinikk advarer mot at prisen for snusbruk kan bli høy å betale i form av munnskader og sykdom.

– Tilbaketrukket tannkjøtt vokser ikke ned igjen. Snus inneholder også nikotin som er avhengighetsskapende. Nikotinavhengighet utvikles særlig raskt hos barn og unge, og kan oppstå selv om de bare røyker eller bruker snus av og til. Bruk av snus er også assosiert med forhøyet blodtrykk og økt dødelighet etter hjerteinfarkt og slag, sier Karlsen til Romerikes Blad.

Les også: Ungdomsrøyking halvert på få år