Ellos brøt reglene for kosttilskudd: – Vi beklager feilen

Maksimumsgrensen sikrer at folk kan bruke kosttilskudd uten risiko for helseskader. En rekke produkter solgt via Ellos.no brøt regelverket og er nå tatt ut av salg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Maksimumsgrensen sikrer at folk kan bruke kosttilskudd uten risiko for helseskader. En rekke produkter solgt via Ellos.no brøt regelverket og er nå tatt ut av salg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har nedlagt omsetningsforbud for kosttilskudd som kan være helseskadelige, som ble solgt via Ellos.no. – Vi beklager og har fjernet produktene, sier selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skadelig i for store mengder:
Fakta om D-vitamin:
  • D-vitamin er et fettløselig vitamin som man trenger å få tilført fra kosten eller via sollys, men inntak av store mengder vitamin D kan være skadelig
  • Helsedirektoratet anbefaler et totalt inntak på 10 mikrogram per dag for barn og voksne under 75 år, og 20 mikrogram for eldre over 75 år
  • Gode kilder til D-vitamin er sol, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør

Fakta om A-vitamin

  • A-vitamin er et fettløselig vitamin som man trenger å få tilført fra kosten, men for høyt inntak kan være skadelig
  • Helsedirektoratet anbefaler et totalt inntak vitamin A per dag på 900 mikrogram for menn, 700 mikrogram for kvinner og 300-600 mikrogram for barn
  • I kosten er retinol og karoten de viktigste formene for A-vitamin. Retinol finnes i animalske produkter som smør, egg, tran, kjøtt og innmat, mens karotener finnes i vegetabilske næringsmidler som mørkegrønne grønnsaker og i røde eller oransje frukter og grønnsaker som gulrøtter.

Misdannelser og benskjørhet

EUs mattrygghetsorgan EFSA fastsatte i 2012 en øvre trygg inntaksgrense (UL) for voksne på 100 mikrogram vitamin D per dag. UL gjelder totalt inntak per dag fra alle kilder. Får man i seg mer enn 100 mikrogram per dag er det risiko for at man får for mye kalsium i blodet (hyperkalsemi).

Hyperkalsemi kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen, muskelsvakhet, depresjon, kvalme og oppkast.

Et for høyt inntak av vitamin A kan blant annet gi risiko for medfødte skader hos barn (for eksempel kløvd leppe, åpen gane og hjerteforstyrrelser) og benskjørhet (osteoporose).

Det er satt en UL for vitamin A (retinol) på 3000 mikrogram per dag. Et inntak under UL sikrer at det ikke oppstår fosterskader.

Kvinner etter overgangsalder har en større risiko for osteoporose enn befolkningen for øvrig, og bør begrense inntaket av retinol til 1500 mikrogram per dag.

Kilde: Mattilsynet

ABC Nyheter skrev torsdag at Mattilsynet advarer mot farlige kosttilskudd på nett.

Tilsynet har denne uken nedlagt omsetningsforbud for en rekke produkter solgt blant annet via Ellos.no fordi de inneholder mye høyere nivåer av vitaminer og mineraler enn det som er tillatt i Norge.

Blant produktene var det et tilskudd som hadde 16 ganger så høye nivåer av A-vitamin per dagsdose som tillatt i Norge, og ett som hadde seks ganger så mye D-vitamin som tillatt.

– Vi beklager feilen, skriver Mikael Dahlgren, som har tittelen Business Area Manager for Complementary products i Ellos, i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: – Kosttilskudd med vitaminer og mineraler er bortkastede penger

– Tar kontakt med kundene

– Vi har med umiddelbar virkning tatt bort produktene fra vår norske nettside og kontakter nå samtlige kunder som har kjøpt produktene av oss, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier videre at det svenske selskapet stiller høye kvalitetskrav, gjennomfører kontroller før de tar inn et nytt produkt, og at alle produktene er nøye kontrollert mot gjeldende regelverk i Sverige.

– Vi har av Mattilsynet blitt oppmerksomme på at noen av våre produkter ikke kan selges på det norske markedet på grunn av forskjeller mellom regelverket mellom Sverige og Norge.

– Selvsagt skal vi følge gjeldende norsk regelverk, sier Dahlgren.

Les også: Mattilsynet vil ha strengere regelverk for kosttilskudd

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk hodet

I tillegg til produktene solgt via Ellos.no har Mattilsynet nedlagt omsetningsforbud mot produktene Holistic, D3-vitamin 5000 IE, 90 kapsler og Holistic, D3-vitamin 2000 IE, 180 kapsler solgt av shopping4net.com/no.

Regelverket for kosttilskudd inneholder maksimumsgrenser for hvor mye vitaminer og mineraler et kosttilskudd kan inneholde per angitt døgndose, for å sikre at folk trygt kan bruke kosttilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorrådgiver Aina Svenneby sa torsdag til ABC Nyheter at de ser alvorlig på saken, fordi produktene inneholder så høye verdier av fettløslige vitaminer at det kan være helseskadelig å bruke dem.

Flere av de farlige produktene selges også via andre nettsider, som er basert i utlandet.

Svenneby ber folk bruke hodet når de kjøper kosttilskudd på nett.

– Det er ikke sånn at jo kraftigere et produkt er, jo bedre. Det er en grunn til at vi har maksgrenser.

Les hele saken: Mattilsynet advarer mot farlige kosttilskudd

Produkter Mattilsynet advarer mot

Dette er produktene Mattilsynet konkret advarer mot, men forbrukerne bes om å være forsiktig også med tilsvarende produkter og alltid sjekke innholdsfortegnelsen:

- WNT, Betakaroten Mega 50 mg, 30 kapsler

- WNT, Sink 30 mg, 100 kapsler

- WNT, B-50 vitamin, 100 kapsler

- Holistic, D3-vitamin 2000 IE i olivenolje, 90 kapsler

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Holistic, D3-vitamin 2000 IE, 180 kapsler

- Holistic, D3-vitamin 5000 IE, 90 kapsler

- Holistic, K2 + D3 i olivenolje, 60 kapsler

- Holistic, Flytende D3-vitamin, 500 ml

- Holistic, MultiVitamin, 90 kapsler

- Holistic, MultiMineral, 90 kapsler

- Holistic, Sink 30 mg, 100 kapsler

- Skip, B.12, 75 tabl.

- Skip, B.6, 75 tabl.

- Skip, B-3, 75 tabl.

- Skip, E-Max, 70 kapsler

- Skip, Pantoten, 100 tabl.

- Skip, C-1000 med nype, 90 tabl.

- Skip, D-vitamin Extra Stark, 120 kapsler

- Skip, B.50 B-kompleks, 100 tabl.

- Skip, Krom 200 mcg, 100 tabl.

- Skip, Magnesium, 100 kapsler