Mattilsynet advarer mot farlige kosttilskudd på nett

ADVARER: Produkter med altfor høye nivåer av vitaminer har blitt solgt via norske nettsider. – Spesielt med tanke på de fettløselige vitaminene er det alvorlig, fordi produktene inneholder så høye verdier at det kan medføre helseskade, forklarer Aina Svenneby i Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ADVARER: Produkter med altfor høye nivåer av vitaminer har blitt solgt via norske nettsider. – Spesielt med tanke på de fettløselige vitaminene er det alvorlig, fordi produktene inneholder så høye verdier at det kan medføre helseskade, forklarer Aina Svenneby i Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet nedlegger omsetningsforbud for en rekke kosttilskudd solgt via Ellos.no. – Kan være helsefarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om D-vitamin
  • D-vitamin er et fettløselig vitamin som man trenger å få tilført fra kosten eller via sollys, men inntak av store mengder vitamin D kan være skadelig
  • Helsedirektoratet anbefaler et totalt inntak på 10 mikrogram per dag for barn og voksne under 75 år, og 20 mikrogram for eldre over 75 år
  • Gode kilder til D-vitamin er sol, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør

Fakta om A-vitamin

  • A-vitamin er et fettløselig vitamin som man trenger å få tilført fra kosten, men for høyt inntak kan være skadelig
  • Helsedirektoratet anbefaler et totalt inntak vitamin A per dag på 900 mikrogram for menn, 700 mikrogram for kvinner og 300-600 mikrogram for barn
  • I kosten er retinol og karoten de viktigste formene for A-vitamin. Retinol finnes i animalske produkter som smør, egg, tran, kjøtt og innmat, mens karotener finnes i vegetabilske næringsmidler som mørkegrønne grønnsaker og i røde eller oransje frukter og grønnsaker som gulrøtter.

EUs mattrygghetsorgan EFSA fastsatte i 2012 en øvre trygg inntaksgrense (UL) for voksne på 100 mikrogram vitamin D per dag. UL gjelder totalt inntak per dag fra alle kilder. Får man i seg mer enn 100 mikrogram per dag er det risiko for at man får for mye kalsium i blodet (hyperkalsemi).

Hyperkalsemi kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen, muskelsvakhet, depresjon, kvalme og oppkast.

Et for høyt inntak av vitamin A kan blant annet gi risiko for medfødte skader hos barn (for eksempel kløvd leppe, åpen gane og hjerteforstyrrelser) og benskjørhet (osteoporose).

Det er satt en UL for vitamin A (retinol) på 3000 mikrogram per dag. Et inntak under UL sikrer at det ikke oppstår fosterskader.

Kvinner etter overgangsalder har en større risiko for osteoporose enn befolkningen for øvrig, og bør begrense inntaket av retinol til 1500 mikrogram per dag.

Kilde: Mattilsynet

Det var tips som gjorde at Mattilsynet gikk inn på nettsidene Ellos.no og så på disse produktene, forklarer seniorrådgiver Aina Svenneby.

– Det er mye feil med produktene, men i denne omgang har vi valgt å ha fokus på produkter med for høyt innhold av vitaminer og mineraler, sier hun til ABC Nyheter.

Særlig fokus har tilsynet hatt på de produkter med for høyt innhold av de fettløselige vitaminene A og D.

Ett av D-vitaminproduktene inneholdt mer enn seks ganger så mye som norsk regelverk tillater, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Ett av A-vitaminproduktene inneholdt 25.000 mikrogram med vitamin A, noe som er 16 ganger mer enn maks døgndose som er tillatt i Norge.

– Hvor alvorlig er dette?

– Spesielt med tanke på de fettløselige vitaminene er det alvorlig, fordi produktene inneholder så høye verdier at det kan medføre helseskade, svarer Svenneby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til produktene solgt via Ellos.no har Mattilsynet nedlagt omsetningsforbud mot produktene Holistic, D3-vitamin 5000 IE, 90 kapsler og Holistic, D3-vitamin 2000 IE, 180 kapsler solgt av shopping4net.com/no.

Se hele listen over produkter Mattilsynet advarer mot nederst i saken

– Ikke jo kraftigere, jo bedre

Regelverket for kosttilskudd inneholder maksimumsgrenser for hvor mye vitaminer og mineraler et kosttilskudd kan inneholde per angitt døgndose.

Maksimumsgrensen sikrer at folk kan bruke kosttilskudd uten risiko for helseskader, skriver Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har du noe råd til forbrukere når det gjelder å kjøpe kosttilskudd på nett?

– Folk må bruke hodet. Det er ikke sånn at jo kraftigere et produkt er, jo bedre. Det er en grunn til at vi har maksgrenser, sier Svenneby.

Må stanse salget

Både Ellos og shopping4net er pålagt å stanse salget av kosttilskuddsproduktene inntil de kan dokumentere at produktene er i samsvar med kravene i norsk regelverk og dermed helsemessig trygge, skriver Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ellos har fjernet produktene fra nettsidene sine, og er i ferd med å skulle informere kundene sine om dette, sier Svenneby til ABC Nyheter.

Flere nettsteder selger de samme produktene, men selv om de har nettsteder med norsk språk og no-adresser, har de ikke oppgitt noen norsk kontaktadresse.

Det kan dreie seg om selskaper som er basert i utlandet, som sender varer direkte fra lagre i andre land. Da har ikke Mattilsynet i Norge mulighet til å gi omsetningsforbud, forklarer Svenneby.

– Vi kan bare advare folk mot å kjøpe og bruke disse produktene: Det kan ha svært store helsekonsekvenser hvis man gjør det, sier Svenneby i pressemeldingen.

Ellos beklager at de har brutt regelverket.

– Selvsagt skal vi følge gjeldende norsk regelverk, skriver Mikael Dahlgren, som har tittelen Business Area Manager for Complementary products i Ellos, i en e-post til ABC Nyheter fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele saken: Ellos: – Vi beklager feilen

*Oppdatert fredag 13. februar med kommentar fra Ellos, som ikke var tilgjengelig til å kommentere saken torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produkter Mattilsynet advarer mot

Dette er produktene Mattilsynet konkret advarer mot, men forbrukerne bes om å være forsiktig også med tilsvarende produkter og alltid sjekke innholdsfortegnelsen:

- WNT, Betakaroten Mega 50 mg, 30 kapsler

- WNT, Sink 30 mg, 100 kapsler

- WNT, B-50 vitamin, 100 kapsler

- Holistic, D3-vitamin 2000 IE i olivenolje, 90 kapsler

- Holistic, D3-vitamin 2000 IE, 180 kapsler

- Holistic, D3-vitamin 5000 IE, 90 kapsler

- Holistic, K2 + D3 i olivenolje, 60 kapsler

- Holistic, Flytende D3-vitamin, 500 ml

- Holistic, MultiVitamin, 90 kapsler

- Holistic, MultiMineral, 90 kapsler

- Holistic, Sink 30 mg, 100 kapsler

- Skip, B.12, 75 tabl.

- Skip, B.6, 75 tabl.

- Skip, B-3, 75 tabl.

- Skip, E-Max, 70 kapsler

- Skip, Pantoten, 100 tabl.

- Skip, C-1000 med nype, 90 tabl.

- Skip, D-vitamin Extra Stark, 120 kapsler

- Skip, B.50 B-kompleks, 100 tabl.

- Skip, Krom 200 mcg, 100 tabl.

- Skip, Magnesium, 100 kapsler