– Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

MOTARBEIDES AV KROPPEN: Biologiske mekanismer gjør det svært vanskelig for dem som lider av fedme, å oppnå varig vektreduksjon ved bare å spise mindre og bevege seg mer, skriver amerikanske fedmeeksperter. – Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, mener norsk professor. Foto: Colourbox.com
MOTARBEIDES AV KROPPEN: Biologiske mekanismer gjør det svært vanskelig for dem som lider av fedme, å oppnå varig vektreduksjon ved bare å spise mindre og bevege seg mer, skriver amerikanske fedmeeksperter. – Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, mener norsk professor. Foto: Colourbox.com

– Å anbefale en fet person å unngå kaloririk mat, er omtrent like nyttig som å anbefale en som blør kraftig, å unngå skarpe objekter, mener amerikanske fedmeforskere.

Fedme er et økende problem i alle vestlige land. Økningen i kroppsvekt er så sterk at mange snakker om en global epidemi med store samfunnsmessige konsekvenser.

Undersøkelser har antydet at om lag en av fem voksne i Norge lider av fedme.

I en fersk kommentarartikkel i tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology skriver en gruppe fedmeeksperter fra USA at det er på tide å ta innover seg at fedme er en kronisk sykdom, som det er svært vanskelig å få bukt med.

De fire fedmeforskerne Christopher N. Ochner, Adam G. Tsai, Robert F. Kushner og Thomas A. Wadden stiller spørsmål ved hvor nyttig rådet «spis mindre, beveg deg mer» er for mennesker som lider av fedme.

Deres hovedbudskap er at biologiske mekanismer som slår inn i kroppen når en person har blitt fet, gjør det svært vanskelig å oppnå varig vektendring ved å redusere kaloriinntaket og øke aktivitetsnivået.

Fedmeekspertene understreker at det er veldig viktig at leger er proaktive og anbefaler livsstilsendringer når det gjelder forebygging av fedme hos overvektige mennesker, fordi dette nytter.

Men når fedmen først er et faktum så er det flere mekanismer i kroppen som slår inn for å «forsvare» den høye kroppsvekten.

– Derfor vil en anbefaling om å unngå kaloririk mat kanskje ikke være mer nyttig for den typiske pasienten som vil gå ned i vekt, enn det vil være å anbefale en som blør kraftig, å unngå skarpe objekter, skriver forskerne.

– En realitetsorientering

– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo

Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, synes kommentarartikkelen er god og viktig.

– Hovedbudskapet er at fedme er en kronisk sykdom som kan forklares av biologiske mekanismer, ikke bare av psykologi, sier han til ABC Nyheter.

– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering.

– Dette er viktig å vite for dem som er overvektige, som bør unngå å bli fete, og for dem som ser ned på folk som sliter med fedme. Fedme skyldes ikke dårlig viljestyrke, det finnes biologiske forklaringer på hvorfor det er så vanskelig for fete mennesker å gå ned i vekt og holde vekten nede, fortsetter professoren.

Les også: – Skiftarbeidere er sykere og tjukkere

– Overvektige må unngå å bli fete

Hjelmesæth mener også de amerikanske ekspertene tegner et viktig skille mellom overvekt og fedme. Overvekt defineres som BMI mellom 25 og 29,9, mens BMI fra 30 og oppover er fedme.

– Hvis du er overvektig er det viktigste du kan gjøre å unngå å bli fet, sier han.

– Du trenger ikke nødvendigvis å gå ned i vekt, men du må forebygge at du blir fet, du må ikke øke vekten ytterligere. Da gjelder det å leve sunnere: spise mer som de nasjonale rådene for god ernæring foreslår, mer frukt og grønt og grove kornprodukter, mer fisk og begrensede mengder tilsatt sukker og energirike matvarer, og gjerne øke det fysiske aktivitetsnivået til minst 30 minutter per dag, fortsetter professoren.

Men hvis du først har blitt fet så blir det, som de amerikanske fedmeekspertene skriver, vanskeligere og vanskeligere å gå ned i vekt og holde vekten nede, forklarer Hjelmesæth.

– Når du går ned i vekt slår spareblusseffekten inn. Du trenger mindre energi for å opprettholde den nye vekten, men du trenger faktisk enda mindre enn du tror, for kroppen bruker mindre energi etter en vektnedgang. Samtidig får du økt appetitt, for kroppen oppfatter det som skjer som sulting, og reagerer ved å si «dette må du ikke finne på».

Samtidig er det slik at ved fedme så justeres «vekttermostaten» opp, forklarer professoren.

– Kroppen oppfatter det som at det er den høyeste kroppsvekten som er den vekten du skal ha. Går du ned vil den jobbe for å få vekten opp igjen.

Blant annet utvikler fettvevet seg slik at det lettere lagrer nytt fett, forklarer Hjelmesæth.

I tillegg er det slik at velsmakende og kaloririk mat utløser en belønningsfølelse, som gjør at vi føler oss bra. Denne nevropsykologiske effekten blir enda viktigere når man er fet.

– De som sliter med fedme, blir avhengig av denne belønningen, selv om de ikke trenger det gode de spiser, så øker godfølelsen man får ved å spise denne maten, sier professoren.

Les også: - Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

– Mange leger forstår ikke mekanismene

Førsteforfatter av Lancet-kommentaren dr. Christopher Ochner er assisterende professor ved Icahn School of Medicine i New York.

Han viser til at nyere forskning antyder at disse biologiske endringene som gjør varig vekttap så vanskelig for folk med fedme, kan vedvare.

– Få mennesker kan bli helt friske fra sin fedme. De vil biologisk sett fortsette å skille seg fra andre med samme alder, kjønn og kroppsvekt som aldri har vært fete, sier Ochner i en pressemelding.

Han mener mange leger ikke er klar over hvorfor det er så vanskelig for dem som sliter med fedme, å oppnå varig vektnedgang.

– Å ignorere disse biologiske faktorene, og bare satse på livsstilsendringer, vil helt sikkert bety at man fortsetter med å behandle fedme på en lite effektiv måte, og resultere i at millioner av mennesker dør for tidlig hvert år, fortsetter Ochner i meldingen.

– De amerikanske ekspertene anbefaler at leger og forskere setter seg bedre inn i hvordan disse mekanismene virker. Er dette en nyttig anbefaling også for norske fagfolk?

– Ja, jeg er enig i at det er viktig og nyttig. Det er viktig å få forståelse for at de som har gått ned i vekt, må slite hardt for å holde den nye vekten resten av livet. De må spise mindre for å holde vekten, svarer Hjelmesæth.

– En som har gått ned mange kilo og fått en ny kroppsvekt på 100 kilo, må spise mindre for å opprettholde vekten enn en annen person som veier 100 kilo, men som aldri har gått ned i vekt, forklarer han.

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

Krever behandling

Hvis man ser fedme som en kronisk sykdom, og innser at det er biologiske motkrefter som gjør at det er vanskelig å opprettholde vektnedgang, som er oppnådd som følge av mindre mat og mer mosjon, bør man også prøve andre behandlingsformer, skriver de fire amerikanske fedmeekspertene i kommentarartikkelen.

I tillegg til å oppfordre til en atferdsendring og livsstilsendring, vil mange ha behov for medisiner som påvirker disse mekanismene, og der det er nødvendig bør legen anbefale fedmeoperasjon, skriver forskerne.

Professor Jøran Hjelmesæth forklarer at det er en rekke nye medisiner på vei inn på markedet, som blant annet skal virke ved at de gjør at personer som sliter med fedme, mindre sultne eller mer mette.

– Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har nylig godkjent flere nye medikamenter og europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har nylig godkjent to av disse. Vi vil nok se flere fedmereduserende medisiner som er ganske effektive, som enten kan gi en ekstra vektreduksjon eller som kan hjelpe til med å opprettholde en vektreduksjon.

– En annen mulighet er fedmekirurgi hos sykelig overvektige, som gjør dem mindre sultne og fortere mette.

En tredje metode som for øyeblikket er under utprøving, går ut på å koble på en elektrisk ledning utenpå magesekken, hvor det ligger en nerve som gir signaler til hjernen om at magesekken er full etter at man har spist.

– Det man prøver ut nå er å koble på en nervestimulator som lurer deg til å tro at du er mett, ved å lure hjernen til å tro at det er mat i magesekken, forklarer Hjelmesæth.

Les også: – Økt risiko for spedbarnsdød hos overvektige mødre

– Det finnes ingen «quick fix»

Han understreker at verken medisiner eller kirurgi utgjør noen enkel løsning på fedmeproblemet, og at man ikke må gi opp håpet på at livsstilsendringer kan hjelpe.

– Hovedbehandlingen er å hjelpe folk med å endre livsstil, redusere energiinntaket og være mer i aktivitet. Det er veldokumentert at det hjelper hos mange.

– Det er vanskelig, men en god del klarer det. Det krever imidlertid intensiv oppfølging og behandling, med mye coaching underveis, sier professor Jøran Hjelmesæth til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Person omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA
Siste nytt
20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgePerson omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA