– Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

MOTARBEIDES AV KROPPEN: Biologiske mekanismer gjør det svært vanskelig for dem som lider av fedme, å oppnå varig vektreduksjon ved bare å spise mindre og bevege seg mer, skriver amerikanske fedmeeksperter. – Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, mener norsk professor. Foto: Colourbox.com
MOTARBEIDES AV KROPPEN: Biologiske mekanismer gjør det svært vanskelig for dem som lider av fedme, å oppnå varig vektreduksjon ved bare å spise mindre og bevege seg mer, skriver amerikanske fedmeeksperter. – Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, mener norsk professor. Foto: Colourbox.com

– Å anbefale en fet person å unngå kaloririk mat, er omtrent like nyttig som å anbefale en som blør kraftig, å unngå skarpe objekter, mener amerikanske fedmeforskere.

Fedme er et økende problem i alle vestlige land. Økningen i kroppsvekt er så sterk at mange snakker om en global epidemi med store samfunnsmessige konsekvenser.

Undersøkelser har antydet at om lag en av fem voksne i Norge lider av fedme.

I en fersk kommentarartikkel i tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology skriver en gruppe fedmeeksperter fra USA at det er på tide å ta innover seg at fedme er en kronisk sykdom, som det er svært vanskelig å få bukt med.

De fire fedmeforskerne Christopher N. Ochner, Adam G. Tsai, Robert F. Kushner og Thomas A. Wadden stiller spørsmål ved hvor nyttig rådet «spis mindre, beveg deg mer» er for mennesker som lider av fedme.

Deres hovedbudskap er at biologiske mekanismer som slår inn i kroppen når en person har blitt fet, gjør det svært vanskelig å oppnå varig vektendring ved å redusere kaloriinntaket og øke aktivitetsnivået.

Fedmeekspertene understreker at det er veldig viktig at leger er proaktive og anbefaler livsstilsendringer når det gjelder forebygging av fedme hos overvektige mennesker, fordi dette nytter.

Men når fedmen først er et faktum så er det flere mekanismer i kroppen som slår inn for å «forsvare» den høye kroppsvekten.

– Derfor vil en anbefaling om å unngå kaloririk mat kanskje ikke være mer nyttig for den typiske pasienten som vil gå ned i vekt, enn det vil være å anbefale en som blør kraftig, å unngå skarpe objekter, skriver forskerne.

– En realitetsorientering

– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Universitetet i Oslo

Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, synes kommentarartikkelen er god og viktig.

– Hovedbudskapet er at fedme er en kronisk sykdom som kan forklares av biologiske mekanismer, ikke bare av psykologi, sier han til ABC Nyheter.

– Budskapet «er du fet, er du fanget» høres pessimistisk ut, men det er en realitetsorientering.

– Dette er viktig å vite for dem som er overvektige, som bør unngå å bli fete, og for dem som ser ned på folk som sliter med fedme. Fedme skyldes ikke dårlig viljestyrke, det finnes biologiske forklaringer på hvorfor det er så vanskelig for fete mennesker å gå ned i vekt og holde vekten nede, fortsetter professoren.

Les også: – Skiftarbeidere er sykere og tjukkere

– Overvektige må unngå å bli fete

Hjelmesæth mener også de amerikanske ekspertene tegner et viktig skille mellom overvekt og fedme. Overvekt defineres som BMI mellom 25 og 29,9, mens BMI fra 30 og oppover er fedme.

– Hvis du er overvektig er det viktigste du kan gjøre å unngå å bli fet, sier han.

– Du trenger ikke nødvendigvis å gå ned i vekt, men du må forebygge at du blir fet, du må ikke øke vekten ytterligere. Da gjelder det å leve sunnere: spise mer som de nasjonale rådene for god ernæring foreslår, mer frukt og grønt og grove kornprodukter, mer fisk og begrensede mengder tilsatt sukker og energirike matvarer, og gjerne øke det fysiske aktivitetsnivået til minst 30 minutter per dag, fortsetter professoren.

Men hvis du først har blitt fet så blir det, som de amerikanske fedmeekspertene skriver, vanskeligere og vanskeligere å gå ned i vekt og holde vekten nede, forklarer Hjelmesæth.

– Når du går ned i vekt slår spareblusseffekten inn. Du trenger mindre energi for å opprettholde den nye vekten, men du trenger faktisk enda mindre enn du tror, for kroppen bruker mindre energi etter en vektnedgang. Samtidig får du økt appetitt, for kroppen oppfatter det som skjer som sulting, og reagerer ved å si «dette må du ikke finne på».

Samtidig er det slik at ved fedme så justeres «vekttermostaten» opp, forklarer professoren.

– Kroppen oppfatter det som at det er den høyeste kroppsvekten som er den vekten du skal ha. Går du ned vil den jobbe for å få vekten opp igjen.

Blant annet utvikler fettvevet seg slik at det lettere lagrer nytt fett, forklarer Hjelmesæth.

I tillegg er det slik at velsmakende og kaloririk mat utløser en belønningsfølelse, som gjør at vi føler oss bra. Denne nevropsykologiske effekten blir enda viktigere når man er fet.

– De som sliter med fedme, blir avhengig av denne belønningen, selv om de ikke trenger det gode de spiser, så øker godfølelsen man får ved å spise denne maten, sier professoren.

Les også: - Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

– Mange leger forstår ikke mekanismene

Førsteforfatter av Lancet-kommentaren dr. Christopher Ochner er assisterende professor ved Icahn School of Medicine i New York.

Han viser til at nyere forskning antyder at disse biologiske endringene som gjør varig vekttap så vanskelig for folk med fedme, kan vedvare.

– Få mennesker kan bli helt friske fra sin fedme. De vil biologisk sett fortsette å skille seg fra andre med samme alder, kjønn og kroppsvekt som aldri har vært fete, sier Ochner i en pressemelding.

Han mener mange leger ikke er klar over hvorfor det er så vanskelig for dem som sliter med fedme, å oppnå varig vektnedgang.

– Å ignorere disse biologiske faktorene, og bare satse på livsstilsendringer, vil helt sikkert bety at man fortsetter med å behandle fedme på en lite effektiv måte, og resultere i at millioner av mennesker dør for tidlig hvert år, fortsetter Ochner i meldingen.

– De amerikanske ekspertene anbefaler at leger og forskere setter seg bedre inn i hvordan disse mekanismene virker. Er dette en nyttig anbefaling også for norske fagfolk?

– Ja, jeg er enig i at det er viktig og nyttig. Det er viktig å få forståelse for at de som har gått ned i vekt, må slite hardt for å holde den nye vekten resten av livet. De må spise mindre for å holde vekten, svarer Hjelmesæth.

– En som har gått ned mange kilo og fått en ny kroppsvekt på 100 kilo, må spise mindre for å opprettholde vekten enn en annen person som veier 100 kilo, men som aldri har gått ned i vekt, forklarer han.

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

Krever behandling

Hvis man ser fedme som en kronisk sykdom, og innser at det er biologiske motkrefter som gjør at det er vanskelig å opprettholde vektnedgang, som er oppnådd som følge av mindre mat og mer mosjon, bør man også prøve andre behandlingsformer, skriver de fire amerikanske fedmeekspertene i kommentarartikkelen.

I tillegg til å oppfordre til en atferdsendring og livsstilsendring, vil mange ha behov for medisiner som påvirker disse mekanismene, og der det er nødvendig bør legen anbefale fedmeoperasjon, skriver forskerne.

Professor Jøran Hjelmesæth forklarer at det er en rekke nye medisiner på vei inn på markedet, som blant annet skal virke ved at de gjør at personer som sliter med fedme, mindre sultne eller mer mette.

– Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har nylig godkjent flere nye medikamenter og europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har nylig godkjent to av disse. Vi vil nok se flere fedmereduserende medisiner som er ganske effektive, som enten kan gi en ekstra vektreduksjon eller som kan hjelpe til med å opprettholde en vektreduksjon.

– En annen mulighet er fedmekirurgi hos sykelig overvektige, som gjør dem mindre sultne og fortere mette.

En tredje metode som for øyeblikket er under utprøving, går ut på å koble på en elektrisk ledning utenpå magesekken, hvor det ligger en nerve som gir signaler til hjernen om at magesekken er full etter at man har spist.

– Det man prøver ut nå er å koble på en nervestimulator som lurer deg til å tro at du er mett, ved å lure hjernen til å tro at det er mat i magesekken, forklarer Hjelmesæth.

Les også: – Økt risiko for spedbarnsdød hos overvektige mødre

– Det finnes ingen «quick fix»

Han understreker at verken medisiner eller kirurgi utgjør noen enkel løsning på fedmeproblemet, og at man ikke må gi opp håpet på at livsstilsendringer kan hjelpe.

– Hovedbehandlingen er å hjelpe folk med å endre livsstil, redusere energiinntaket og være mer i aktivitet. Det er veldokumentert at det hjelper hos mange.

– Det er vanskelig, men en god del klarer det. Det krever imidlertid intensiv oppfølging og behandling, med mye coaching underveis, sier professor Jøran Hjelmesæth til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder
Siste nytt
10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27NorgeStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder