Asbest mer giftig enn tidligere antatt:

Eksponering for asbest i to til fire uker kan gi uhelbredelig kreft

HØY SIKKERHET: Det er høye krav til sikkerhet når man jobber med asbestholdige materialer. Her er en arbeider iført asbest-sikre klær som jobber i regjeringskvartalet fem måneder etter terrorangrepet i Oslo 22. juli. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HØY SIKKERHET: Det er høye krav til sikkerhet når man jobber med asbestholdige materialer. Her er en arbeider iført asbest-sikre klær som jobber i regjeringskvartalet fem måneder etter terrorangrepet i Oslo 22. juli. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Det er godt kjent at asbest er et svært kreftfremkallende materiale. En ny, dansk forskningsartikkel viser at stoffet er enda farligere enn vi trodde tidligere.

Bare få ukers arbeid med stoffet asbest, kan være nok til å forårsake lungehinnekreft, ifølge en ny, dansk forskningsartikkel som ble publisert i Ugeskrift for Læger.

Overlege på arbeidsmedisinsk avdeling på Slagelse sykehus i Danmark, Rolf Petersen, synes det er overraskende at en så kort eksponering for asbest kan forårsake den uhelbredelige og svært dødelige kreftformen lungehinnekreft.

– Artikkelen i Ugeskrift for Læger skal gjøre oppmerksom på at det tilsynelatende skal meget lite til for å øke risikoen. Lungehinnekreft er en sjelden, men veldig alvorlig sykdom, sier Petersen til avisen.dk.

Les også: – Stoff i tredjehåndsrøyk kan være kreftfremkallende

Så giftig at det er «smitsomt»

Også kjærester og døtre av menn som har arbeidet i nær kontakt med asbest, har blitt syke av det. Forskning fra Aalborg Universitetssykehus viser at 11 av 24 kvinner har fått lungehinnekreft utelukkende fordi de bodde sammen med et familiemedlem som jobbet med asbest, skriver avisen.dk.

Forskningen sier ikke noe om hvordan kvinnene har blitt syke, men vasking av mennenes arbeidsklær nevnes som en mulig årsak.

Les også: Leger er for dårlige til å melde fra om arbeidsrelatert sykdom

Forbudt i Norge fra 1985

Asbest ble tidligere brukt til blant annet isolasjon av rør, dampkjeler og ovner, i maling og sementvarer samt i bremsebånd og bremseklosser for biler.

Etter andre verdenskrig og frem til 1970 ble verdensproduksjonen av asbest tidoblet. Så oppdaget man de enorme helserisikoene som følger av å puste inn asbeststøv. I 1985 ble det innført forbud mot bruk av asbest i Norge.

For å utføre riving, reparasjon eller vedlikehold av asbestholdig materiale i Norge i dag, må man ha tillatelse fra Arbeidstilsynet, skriver Teknisk Ukeblad.

Les også: Fikk astma og KOLS etter å ha jobbet i fuktig kjeller

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden