– Be om legemiddelgjennomgang:

– Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

BIVIRKNINGER: Alle medisiner kan gi bivirkninger. I tillegg er det slik at når medisiner kombineres, kan det påvirke effekten. – Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut disse medisinene, mener overlege Morten Finckenhagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BIVIRKNINGER: Alle medisiner kan gi bivirkninger. I tillegg er det slik at når medisiner kombineres, kan det påvirke effekten. – Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut disse medisinene, mener overlege Morten Finckenhagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Hos en del eldre kan trøtthet og sløvhet som kanskje oppfattes som demens, faktisk være alvorlige legemiddelbivirkninger, sier overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket.

– Sjekkliste gjør jobben enklere for legene

Morten Finckenhagen som selv har vært fastlege i over 30 år, sier det til enhver tid er svært store mengder retningslinjer og veiledninger å holde seg oppdatert på i jobben som allmennlege. Dette er utfordrende i en hektisk hverdag med mange pasientkonsultasjoner.

Internasjonale undersøkelser, gjort i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO), viser at en sjekkliste, altså en kortversjon som inneholder den viktigste informasjonen, fungerer bra når det gjelder kirurgiske inngrep.

I fjor laget en tverrfaglig gruppe med allmennleger, geriatere, farmakologer og farmasøyter en sjekkliste for legemiddelgjennomgang, for å gjøre den viktige jobben mer overkommelig for legene. Denne har blitt godt mottatt og er tatt i bruk mange steder.

– Sjekklisten inneholder «alt» legen trenger å vite om legemiddelgjennomgang på to sider. Vi har nå delt ut 7000 eksemplarer og trykker opp 2000 til. Hensikten med sjekklisten er at den skal være praktisk og kunne brukes av alle.

Finckenhagen jobber nå for at oppdatering av legemiddellister og legemiddelgjennomgang skal bli pensum for medisinstudenter.

– Jeg har fått muntlig løfte om at det skal det. Det er uforsvarlig hvis det ikke blir del av pensum, sier overlege Morten Finckenhagen i Statens legemiddelverk.

Oppdatert:

Sjekklisten for legemiddelgjennomgang ble i april 2015 lansert i nettversjon.

– Vi tror den kan være særlig nyttig for studenter, unge leger og fastleger som er nye med arbeidsformen legemiddelgjennomgang, sier Morten Finckenhagen.

Eldre mennesker er storforbrukere av medisiner. I Norge står folk over 65 år står for halvparten av det totale legemiddelbruket.

En studie som ble publisert i fjor, viste at sykehjemspasienter i Trondheim i gjennomsnitt fikk 10 medisiner hver, og på det meste 30 ulike medisiner.

Alle medisiner kan gi mer eller mindre alvorlige bivirkninger. I tillegg er det slik at når to eller flere medisiner kombineres, kan det påvirke effekten, som kan bli sterkere, svakere eller en annen enn forventet. Dette kalles legemiddelinteraksjoner, og kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for pasienten.

– Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut disse medisinene, mener overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverk.

Han har ledet arbeidet med en sjekkliste for leger som skal gjennomføre en legemiddelgjennomgang (se faktaboks).

Nå oppfordrer han pasienter som går på mange medisiner samtidig, til å kreve en slik grundig gjennomgang av medisinbruken.

Da kan legen blant annet se på nytten og effekten av legemidlene, gå gjennom dosering, hvilke bivirkninger medisinene gir, sjekke om noen av medisinene helst ikke bør kombineres, om noen av legemidlene bør kuttes ut og om noen andre bør legges til.

– Målet er at pasienten skal ha best mulig effekt av behandlingen, med minst mulig bivirkninger, og fremfor alt at man skal unngå skade, sier Finckenhagen til ABC Nyheter.

Les også: – Et mål å redusere antall medisiner hver pasient får

– Bivirkninger kan oppfattes som demens

– Erfaringen med legemiddelgjennomgang fra det nasjonale Pasientsikkerhetsprogrammet er at det er mange som livner opp til et bedre liv. Hos en del eldre kan trøtthet og sløvhet som kanskje oppfattes som demens, faktisk være alvorlige legemiddelbivirkninger, fortsetter overlegen.

Han forteller at det finnes eksempler på folk som har gått fra å være 100 prosent pleietrengende på sykehjem, til å kunne flytte hjem etter en opprydning i medisinbruken. Og mange eldre får en bedre hverdag på sykehjemmet etter en gjennomgang.

– Det kommer inn mange solskinnshistorier fra sykehjem. Leger og sykepleiere forteller at pasientene har det bedre, greier seg bedre selv, har kontakt med andre og kan delta i aktiviteter etter at man har fått ryddet opp i medisinbruken, sier Finckenhagen.

Les også: – Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Hukommelsesproblemer og forvirring

Han forklarer at det er noen medisiner som ikke bør brukes av folk over 65 år, fordi de kan gi hukommelsesproblemer og forvirring.

– For pasienter som er på vei inn i demens, vil disse medisinene forverre problemene. Hvis man fjerner disse, og selvsagt passer på andre medisiner som er risikable, så vil de kunne få en mye bedre hverdag.

Eldre faller også mye og får brudd, som kan gå hardt ut over helsa. Også her kan legemiddelbruk spille inn, forklarer Finckenhagen.

– De faller på hålka. Men de faller også innendørs, og her betyr legemidler mye. Om de for eksempel får for mye blodtrykksmedisiner kan det svartne for dem når de reiser seg brått. Får de valium og sovemidler blir de veldig sløve av det. Og drikker de litt vin i tillegg, kan medisinene forsterke effekten av alkohol, noe som kan føre til fall, sier han.

At medisiner kan virke på denne måten, er det også viktig for pårørende å være klar over.

– Når pasienten er syk, svak og gammel så er det pårørende eller hjemmesykepleien som tar over, som må være advokat for pasientens interesser, sier Finckenhagen.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

– Be om en oppdatert medisinliste

Når pasienter har flere kroniske sykdommer og går på mange ulike medisiner, er det ikke bare vanskelig for pasienter og pårørende å holde orden og oversikt. Det er også vanskelig å få til god kommunikasjon mellom de ulike delene av helsevesenet. Det har Finckenhagen selv erfart fra sin bakgrunn som fastlege, og sin jobb i sykehus.

– Kommunikasjonssvikt er et kjempeproblem når det gjelder overføring av informasjon om legemidler. Det er ikke noe felles kommunikasjonsplattform i helsevesenet, vi sender informasjon til hverandre med postbud, drosjebil eller fax, sier Finckenhagen.

Derfor er det svært viktig at folk også krever å få en oppdatert medisinliste fra fastlegen, som viser hvilke medisiner de går på akkurat nå. En slik liste kan redde liv, mener Finckenhagen.

– Utgangspunktet for behandlingen blir ofte galt for sykehuslege eller fastlege, når pasienten har en lang medisinliste som ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten.

Han mener det vil være en «månelanding» for helsevesenet den dagen alle aktører kan se en felles, oppdatert medisinliste. Selv om det stadig gjøres grep for å bedre situasjonen, for eksempel med innføringen av e-resept, har man fremdeles en lang vei å gå, ifølge Finckenhagen.

– Derfor ligger det en stor sikkerhet i å ha med seg en oppdatert medisinliste og legge den frem på apotek og legevakt. Listen skal alltid ligge i lommeboken, sammen med bankkort og førerkort, sier han og legger til at medisinlisten også er viktig om man blir syk i utlandet.

Les også: - Medisinliste kan redde livet ditt

– En borgerrettighet

Som pasient har man krav på til enhver tid å ha en oppdatert medisinliste og på å få en legemiddelgjennomgang, dersom man går på fire medisiner eler mer.

Fastlegen er lovpålagt å sørge for disse tingene gjennom paragraf 25 i fastlegeforskriften, og får betalt for jobben gjennom en egen takst.

– Det er en borgerrettighet, du har krav på listen og du kan og bør be om å få gjort en legemiddelgjennomgang. Da vet du at du har fått kvalitetssikret behandlingen, sier Finckenhagen.

Ifølge forskriften kan legen velge å gjøre gjennomgangen alene, eller sammen med pasienten eller annet relevant helsepersonell.

Finckenhagen mener det er veldig viktig at pasienten involveres for at legen skal få et riktig bilde av hvilke medisiner som faktisk er i bruk og at de virker som de skal.

– Pasientene gjør ofte ikke slik som legen har sagt. Først når man snakker med pasienten får man vite at «Jeg fikk beskjed om å skulle slutte med den medisinen for to år siden» eller «Jeg låner sovemedisin av kona og kjøper i tillegg Ibux på bensinstasjonen, for det hjelper så bra mot smerten i ryggen». Hvis legene ikke tar seg tid til å snakke med pasientene får de heller ikke riktig informasjon, sier overlegen.

Det er også viktig at legen og pasienten snakker om hva pasienten selv mener er viktigst med behandlingen, understreker Finckenhagen.

– Det er ikke bare hva forskningen viser som teller, for en gammel pasient er det gjerne livet her og nå som er viktigst. Kanskje ønsker ikke pasienten å holde ut fæle bivirkninger nå for å kunne leve noen måneder ekstra som 100-åring.

– Prat med legen om hva som er viktig for deg, oppfordrer han.

Les også: Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom
Siste nytt
14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom