Meny

Er du blant dem som spiser det samme dag etter dag?

VELG VARIERT: Sørg for et variert kosthold slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det å spise samme mat hver eneste dag er enkelt, men ikke spesielt heldig.

Forslag som gir variasjon:
  • Fullkornsris – fullkornspasta – matgryn - potet
  • Kylling – svin - mager, hvit fisk - magre meieriprodukter – egg - fet fisk
  • Grønnsaker - varier som du ønsker!

(Kilde: Therese F. Mathisen)


Smarte meieriprodukter

– Tre meieriprodukter hører også med per dag. Det viser seg at de som daglig inntar meieriprodukter har bedre vektregulering på lang sikt enn andre. Dette kan ha noe med hvordan proteiner, kalsium og vitamin D regulerer metthet og stoffskifte å gjøre, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Det enkle er ofte det beste, men ikke nødvendigvis når det gjelder mat.

For selv om du føler at du har funnet et kosthold som fungerer for deg, eller dietten som får deg ned i vekt, er det viktig at du stiller deg litt kritisk til hva du egentlig får i deg.

Knekkebrød og skinke

Et godt kosthold skal jo faktisk tilføre kroppen alt den trenger.

Så selv om knekkebrød med skinke og kyllingfilet med salat dag etter dag kan være effektivt hvis du vil ned i vekt, er det ikke nødvendigvis så smart å være så ensidig i matveien.

Les også: Slapp av, det er ikke så mye som skal til

Kirsten Norderud gikk riktignok ned 62 kilo ved kun å spise knekkebrød med makrell i tomat, men det er ikke sikkert din kropp vil ha like godt av en så ensidig diett.

– Det kan være svært ugunstig å begrense antall matvaretyper på denne måten da du samtidig vil begrenser inntaket av ulike næringsstoffer, sier ernæringsfysiolog i Grete Roede Kari H. Bugge.

Går lei

Fordi du reduserer energiinntaket ditt under en slankekur, betyr nemlig det at det er enda viktigere å få i seg de næringsstoffene du trenger gjennom de kaloriene du inntar.

– Hvis du bare trener litt i ny og ne, må du kanskje ned i 1500 kcal i døgnet for å gå ned i vekt, og da må den maten du spiser være næringsrik og riktig, sier hun.

Bugge legger til at en annen ting er at du antageligvis på et eller annet tidspunkt vil gå lei av et så ensidig kosthold.

– Og når du da sprekker, er det veldig sannsynlig at du ender opp med å spise noe usunt, sier hun.

Les også: – Insekter er den sunneste dietten

Nye vaner

Ernæringsfysiologen sier videre at det også er viktig å se på slankeperioden som en periode da du også skal legge om livsstilen.

Du vil jo ikke falle tilbake i gamle mønstre igjen, og skal du unngå dette må du bruke ukene godt.

– Det tar tid å lære seg nye vaner, og hvis du bare spiser knekkebrød og kylling har du ikke gitt deg selv muligheten til å gjøre det, mener hun.

Les også: Har du diabetes uten å vite det?

Sunnere varianter

– Det å skape nye vaner, betyr også at man prøver å finne frem til nye favoritter. Ved å prøve ny mat, finner du kanskje en skikkelig god og mye lettere lunsj som du kan erstatte den gamle med, sier hun.

Det samme gjelder middagen, for det å gå ned i vekt, og deretter holde vekten, betyr jo ikke at du skal gi avkall på alt du synes er godt.

– Hvis du alltid spiser taco på fredag, er det derfor viktigere at du finner frem til en sunnere variant av denne retten enn at du kutter den ut. Tenk langsiktig for det er krevende å gå ned i vekt og holde den, sier hun.

Les også: Derfor burde du spise brokkoli, laks og kanel

Helheten avgjør

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen er enig.

– Hvis du spiser det samme dag etter dag for å gå ned i vekt, blir det nok bare en mislykket slankekur. Vi har alle fått forståelse for at hvis du skal gjøre noe som virkelig virker, er det en livsvarig omlegging av vaner som skal til, sier Mathisen.

Derfor mener hun pålegg og måltider bør varieres slik at du ikke går lei og bryter rutiner.

– Utover dette er det ingen krise om noen måltider går igjen ofte. Det er helheten gjennom uken som avgjør din helse og din vekt, sier hun.

Les også: Overvekt øker risiko for 13 kreftformer

Fisk og kjøtt

Gjennom uken bør du ifølge Mathisen ha ett eller to middagsmåltider med fet fisk, eller eventuelt flere småmåltider med fet fisk som pålegg.

– Videre bør du ha ett eller to middagsmåltider med rødt kjøtt, men på grunn av fettkvaliteten og kreftfare bør vi ikke spise for mye. Noe rødt kjøtt skal vi likevel ha på grunn av jernbehovet, sier hun.

Les også: Dietter kan gi barna dine mangelsykdommer

Resten av middagene gjennom uken kan med fordel baseres på hvitt kjøtt, mager fisk, samt eventuelt vegetarretter.

Hver dag skal du i tillegg ha i deg 500 gram grønnsaker og salat, samt noe frukt. Det spiller imidlertid ingen rolle om du har samme grønnsaker flere dager på rad bare du varierer gjennom uken.

Les også:

Jo, du kan få flatere mage på tre uker

12 ting du ikke bør gjøre når du legger på deg

Legg om livsstilen på kun fire uker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært