Meny

Foreldres engstelse smitter over på barna

– Dersom foreldre er mye engstelige, lærer barna at livet og verden er farlig, sier psykolog Atle Dyregrov. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Er du av den engstelige typen, er sjansen stor for at det smitter over på barna dine. Men det går an å unngå det.

Genetisk disponert

– Noen barn er genetisk disponert for å være mer engstelige enn andre. Dersom de i tillegg vokser opp med veldig engstelige foreldre, kan det bli for mye, sier psykolog Atle Dyregrov.

TIPS:

Vi bør prøve å følge litt med på hva barna snakker om og er opptatt av. For det hender at barna har fått vite noe av andre – for eksempel venner eller eldre søsken – som de ikke har fått forklart.

– Det kan være ting i barnesystemet som barna ikke tør snakke om. Det må ikke ulme i barnesystemet. En ulmebrann der kan skape langvarig og skadelig frykt, sier psykolog Magne Raundalen. Dersom du er usikker på hvor mye du skal fortelle, kan du stille deg spørsmålet: Er dette informasjon barnet bør få av forstandige voksne? Hvis svaret er ja, er det gjerne best å ta dette selv, så har du mer kontroll.

– Voksne må gjerne vise følelser, men de må sette ord på følelsene. Det er viktig at barn lærer å uttrykke, forstå og regulere følelsene sine, sier Atle Dyregrov.

– Dersom foreldre er mye engstelige, lærer barna at livet og verden er farlig, sier psykolog Atle Dyregrov.

For barn observerer. Ser de redsel, blir de redde selv også, mener Dyregrov.

– At engstelse smitter ser vi eksempler på hele tiden, og det er godt dokumentert gjennom forskning. Som foreldre er vi derfor viktige rollemodeller, og vi har et ansvar for å lære oss hvordan vi kan være rolige overfor barna, sier han. Noen redsler kan være spesifikke. Er du redd for edderkopper, er det kanskje ikke så lett å skjule akkurat det – selv for barna.

– Men opplever du en generell redsel, får du lyst til å overbeskytte. Og da får du engstelige barn, sier han.

Les også: Overbeskytter vi barna våre?

Også babyer kan merke følelser

Psykolog Magne Raundalen sier barn tidlig legger merke til foreldrenes sinnsstemning – selv før de har språk.

– Som foreldre kan vi godt være bevisste. Foreldre ønsker ikke å overføre sin frykt til barna. Vi kan vinne mye på å forklare. Både små og store vanskeligheter blir enklere for barnet å takle dersom det får en forklaring, sier han.

Raundalen forteller at stadig flere lover og regler i dagens samfunn vektlegger barns rett til å bli sett og hørt. ­­

– Det kan nesten se ut som om det barn ikke vet, har de vondt av. Men samtidig er det ikke alt barn burde vite. Vet barna for mye, kan de i verste fall bli omsorgspersoner for sine egne foreldre, sier han.

Les også: – Foreldre uten grenser kan skade barna

Barne- og voksensystem

– Jeg bruker ofte å si at vi har to systemer: barnesystemet og voksensystemet. Sex hører til voksensystemet. Det samme gjør en del ting som angår ekteskapet, og for eksempel om en er redd for en klump i brystet – men ikke ennå er sikker på hva det er, sier han.

Magne Raundalen sier foreldre har en plikt til å roe seg selv ned.

– Dramatiske fantasier, som ikke har rot i virkeligheten, skal du i alle fall ikke la barna få vite om, sier han.

Raundalen mener vi må vurdere når det er greit å la ting gå fra voksensystemet til barnesystemet.

– Vi må tenke gjennom – er dette virkelig noe jeg skal snakke med ungene om?

Les også: Én i hver klasse rammes av skolevegring

Katastrofetanker

Vi er mange som har kjent på følelsen av bekymring for de små, hvis de for eksempel blir syke eller skader seg. Noen ganger er det fort gjort å se for seg verst tenkelige utfall med én gang.

– Dersom en hele tiden har katastrofetanker, kan en lære å holde følelsene sine i sjakk. Det går an å lære seg strategier, og snakke til seg selv, sier Dyregrov.

Dyregrov sier det ligger i vår natur at vi skal bli redde og urolige. Dersom barna kommer for langt vekk fra oss, blir vi engstelige. Barnas reaksjon er gråt. Men spørsmålet er hvor stort utløp følelsene skal få. Han gir et eksempel.

Siden han jobber med familier i krise, sier han at eksempelet er litt ekstremt. Men det illustrerer godt.

En mor hadde mistet et barn. Da hun fikk et nytt barn, og det kom opp i skolealder, hadde hun helst lyst å følge barnet helt inn i skolegården og til skolebygningen. Men hun visste at dersom hun gikk hjem og opp i husets andre etasje, kunne hun se ham derfra.

Les også: - De beste samtalene med barna dine starter ikke i sofaen

– Så for å ikke være overbeskyttende, valgte hun det siste alternativet. Det var en klok mor, sier Dyregrov.

Han sier det kan være greit å tenke litt over at dersom en har uttrykt en bekymring én dag, kan en passe på å ikke gjenta det samme dagen etter.

Det kan virke forsterkende for barnet. Etter hvert som barna blir eldre, skjer det også en endring i hva de er redde for.

– Barn i førskolealder er ofte redde for monstre og spøkelser – ting som ikke er reelle. Det kan være vanskeligere når barnas redsler er de samme som foreldrenes, sier Dyregrov.

Les også: – Skyldfølelse i oppdragelsen skader barna

Vanskelig med mange følelser på en gang

Atle Dyregrov tror ikke barn har vondt av å se at foreldrene har følelser. Det kommer mer an på hvor stor mengde følelser det er på én gang.

– Jeg pleier å si at det er som i en skibakke. Dersom en begynner å bremse helt på toppen, er det lettere å kontrollere farten enn om en har kommet midtveis. Det gjelder å være litt tidlig ute, og prøve å roe seg selv ned. Ikke la barnet bli engstelig, sier han.

Raundalen tror det er viktig å sette rolige ord på frykten, selv om en er usikker på om barnet har reagert. Kanskje kan en også være ærlig og si at en ikke alltid helt vet hvorfor en blir engstelig.

– Har mor flyskrekk, kan hun for eksempel si: «Mamma gruer seg i noen dager før vi skal ut og fly», og må kanskje ta en tablett. Men det er ikke noe du trenger å bekymre deg for, sier Raundalen.

Går du med en redsel for at noe skal skje med barnet ditt, sier Raundalen det går det an å si: «Du synes kanskje jeg ser veldig redd ut, men alle er redde for, og bryr seg ekstra om barna sine».

Les også: Barn i for store sko

Har du noe viktig å fortelle? Planlegg!

Dersom du skal forklare barnet noe du føler er viktig, sier også Raundalen at det er viktig å forklare på en rolig måte. Planlegg gjerne situasjonen på forhånd, og det kan også være lurt å skrive ned hva du har tenkt å få frem.

– For dersom de voksne er oppskjørtet og i følelsesmessig ubalanse, klarer ikke barnet å ta til seg budskapet. Kanskje husker barnet bare mammas tårer, og ikke hva hun sa, sier han.

Barnet trenger å forstå

– Dersom barnet hører de voksne snakke, men ikke får noen forklaringer, kan de fort bli engstelige. Barn i førskolealder tar ofte utgangspunkt i seg selv, og tar mye ansvar. De tenker veldig fort at noe er deres feil, og kan lage egne fantasier om hva som har skjedd, sier Dyregrov.

Les også: Den evige bekymringen

Barnet kan mistolke

Magne Raundalen sier det er viktig å være klar over at små barn ikke alltid klarer å tolke voksnes reaksjoner.

– Barn klarer for eksempel ikke å skille mellom forskrekket og redd. De er gjerne åtte-ni år før de ser forskjellen. Så hvis det skjer noe som er sjelden, plutselig eller overraskende, kan barnet fort tro at foreldrenes reaksjon er redsel. Da er det viktig å forklare barnet hvordan situasjonen virkelig er, sier han.

– Hvis vi voksne er veldig forskrekket fordi det grusomme som skjedde er så sjelden, så er jo det at det er så sjelden en god nyhet som vi kan formidle til barnet, sier Raundalen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: 22. mai kan bli siste frist18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år
Siste nytt
20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: 22. mai kan bli siste frist18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år
Populært