Smørkrem til kaker og cupcakes

Trikset som gjør det enkelt å lage smørkrem

SMØRKREM: En smørkrem holder seg mye bedre enn vanlig, pisket krem. Foto: Elin Vatnar Nilsen
SMØRKREM: En smørkrem holder seg mye bedre enn vanlig, pisket krem. Foto: Elin Vatnar Nilsen

Det aller viktigste.

En god smørkrem skal ikke feste seg i gommen. Den skal smelte på tungen.

Enkelte rynker på nesa bare de hører ordet, mye fordi det i mange konditorier produseres kunstig, såkalt smørkrem. Lager du den av gode råvarer mener jeg den fint kan kalles en dessertkrem og brukes til langt mer enn bare topping på cup cakes.

Smørkrem består alltid av to hovedingredienser

Smørkrem er en av de mest anvendelige kremene du kan bruke og variasjonene er mange. Felles for dem alle er at de består av to hovedingredienser: sukker og smør. Graden av letthet avgjøres av hva denne basen tilsettes: marengs, vaniljekrem, søte eller syrlige smaker. Det finnes mange måter å lage en god smørkrem på og den aller mest vanlige er å røre sammen smør og melis. Tilsett litt fløte og sitron (skall og saft) og du har en veldig enkel sitron-smørkrem helt uten egg. Kan gjerne benyttes som topping på en muffins - og vips så har du laget cup cakes.

Klassisk smørkrem

En annen klassisk variant lages ved å piske egg og sukker. Eggedosisen tilsettes en sukkerlake (kokt til 116 grader). Denne massen piskes «kald» før man har i smør. Og husk, ekte meierismør skal det være. Kremen brukes i rullekaker, i sjokoladekaker, i petit four eller mellom franske vafler. I den italienske varianten tilsettes smør- og sukkerbasen en lett, italiensk marengs, mens den tyske smørkremen består av en blanding av smør og vaniljekrem.

Viktigst når du lager smørkrem

Alfa og omega når man skal lage smørkrem er å bruke råvarer som har romtemperatur. Prøver du å tilsette kaldt smør i en eggedosis vil det fort gå galt. Smøret skal være mykt, men ikke rennende.

Kremene kan smaksettes med nær sagt alt du kan tenke deg av gode smaker. Her er noen eksempler:

  • sitron
  • sjokolade
  • nøttesmak (nøttepålegg)
  • vanilje
  • bærsmak
  • kaffe
  • karamell
  • likør

Generelt kan man si at smørkremer har lang holdbarhet og at de er lette å jobbe med. Spesielt om sommeren kan det være en ide å erstatte kaken laget med fløte med en kake laget med smørkrem. Den trenger ikke kjøling og kan stå fremme på et kakebord i mange, mange timer uten at den forringes. Men husk, det kan fort bli for mektig. Bruk derfor mindre krem enn du ville gjort på en kake med fløtekrem.

Fem tips til en vellykket smørkrem

1. Bruk romtempererte råvarer. Alle ingredienser i kremen skal ha lik temperatur.

2. Bruk en håndmikser eller en bakemaskin med grind.

3. Om smøret er kjøleskapskaldt når du skal bruke det, skjær tynne skiver og legg utover et bakepapir på benken. Da blir det fort mykt.

4. Ikke fortvil om det ser ut som om kremen skiller seg. Sørg for at ingrediensene har lik temperatur og tilsett gjerne en eggeplomme (virker som emulgator). Prøv så å piske den sammen på nytt.

5. Om kremen blir for rennende – sett den i kjøleskap litt før du prøver å piske den opp på nytt.

Bakverket som dufter best

Ukemenyen som gir deg vann i munnen

Alt du trenger er vann og isbiter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy