Bacon uten bacon

Gildeproduktet «Smårettbacon» har i 25 år vært laget av blant annet svinebog. Nå får det nytt navn.  Foto: TV 2 Matkontrollen.
Gildeproduktet «Smårettbacon» har i 25 år vært laget av blant annet svinebog. Nå får det nytt navn. Foto: TV 2 Matkontrollen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttprodusenten Gilde har i 25 år laget produktet «Smårettbacon» av svinebog, ikke røkt sideflesk. Nå får produktet nytt navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bacon er, ifølge Store Norske Leksikon og Bokmålsordboka «lettrøkt og lettsaltet sideflesk». I et innslag i programmet «Matkontrollen» på TV 2 torsdag heter det at Gildes Smårettbacon inneholder svinebog.

På de fleste pakkene med bacon i butikken er det tydelig merket at kjøttet kommer fra sideflesket på grisen, men på Smårettbacon fra Gilde står det kun at kjøttet kommer fra svin.

Les også: - Hellstrøms fiskegrateng kan nesten ikke kalles et fiskemåltid

Informasjonsdirektør i Nortura, som eier Gilde, Elin Ytterdahl Tohje sier til TV 2 at Smårettbacon er et produkt Gilde begynte å produsere for 25 år siden, da de skulle lage et produkt som skulle fungere som bacon.

– Det er blant annet svinebog. Og det er fordi da vi laget dette produktet så var det fokus på å ha magre produkter, sier Ytterdahl Tohje til Matkontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har forståelse for at noen kan reagere på navnet.

– Bruksområdet var ment å være som bacon, men et magrere alternativ. Og derfor ble det hetende bacon. Men vi ser nå, etter 25 år, at vi skal bytte navn. Vi er opptatt av å være skikkelig og ordentlig, og folk skal vite hva de kjøper når de kjøper et produkt fra oss. Og dette produktet samsvarer ikke med inneholder, sier Ytterdahl Tohje til TV 2.

Nå skal Smårettbacon fra Gilde få et nytt navn som stemmer overens med innholdet i produktet innen sommeren 2015, sier informasjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smaken er viktigst

Slakter hos den tradisjonsrike kjøttforretningen Strøm-Larsen på Torshov i Oslo, Jan Strøm-Larsen, forteller i TV 2-programmet at det går an å lage bacon av bog, om man salter og røker den skikkelig, men at smaken vil likevel være bedre om man bruker sideflesket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skyldes at sideflesket har fettmarmorering i kjøttet, mens på bogen ligger fettet som oftest på utsiden av kjøttet. Likevel synes slakteren det blir feil å kalle bog for bacon.

– Det er villedende, siden de fleste oppfatter sideflesket som bacon, sier han til TV 2s «Matkontrollen».

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.