Meny

- Det er lov å droppe svigerfamilien

INGEN DANS PÅ ROSER: Svigerfamilien kan i mange tilfeller bli en utfordring. © Thinkstockphoto
INGEN DANS PÅ ROSER: Svigerfamilien kan i mange tilfeller bli en utfordring. © Thinkstockphoto

Har du funnet drømmemannen, men endt opp med en svigerfamilie du ikke kan fordra? I enkelte tilfeller er det lov å droppe svigerfamilien.

En svigerfamilie er familierelasjoner som oppstår ved inngåelse av ekteskap. Det er med andre ord ikke noe du velger selv, og i mange tilfeller kan både svigerfar og svigermor bli en pest og en plage.

Et kjapt google-søk viser at det finnes nærmere 70.000 sider som inneholder ordet svigerfamilie. Blant topp fem finner du søkestrengen «Svigerfamilie fra helvete».

Les også: Har du diabetes uten å vite det?

Utydelige forventninger

- I alle familier er det relativt tydelige regler for hva som er greit og hva som ikke er greit. Disse reglene blir kalt for normer, og familiens normer følger vi nærmest automatisk uten at vi bruker særlig krefter på det. Slik er det ikke alltid med andre familiers normer, sier psykolog Catrin Eide til Kvinneguiden.

Psykolog Catrin Eide mener det er greit å kutte ut svigerfamilien, men tenk deg nøye om først. © Stella Pictures Psykolog Catrin Eide mener det er greit å kutte ut svigerfamilien, men tenk deg nøye om først. © Stella Pictures

Hun forklarer at det kan være svært krevende å innfri forventingene knyttet til svigerfamilie, særlig hvis forventingene er litt utydelige. Svigerfamilie er gjerne mennesker vi ønsker å gjøre et godt inntrykk på.

- De er betydningsfulle for oss fordi partneren vår er nært knyttet til dem, både biologisk og følelsesmessig. Det å investere i svigerfamilien, strekke seg for å prøve å forstå, kan bety mye, men det er også viktig å huske at gode relasjoner ikke kommer av seg selv.

Les også: – Alkohol øker slagrisikoen hos eldre

Konflikter kan løses

For mange er det lettere sagt enn gjort, og flere kunne nok tenkt seg å bli kvitt problemet for godt. Kanskje føler du at du har prøvd alt?

Eide forstår problemstillingen, men forklarer at det ofte er vanskelig å droppe svigerfamilien fullstendig.

- I visse tilfeller blir det så mye konflikter at et brudd er eneste løsning, men generelt tenker jeg at de fleste konflikter rundt svigerfamilien kan løses hvis man får snakket ordentlig om det. Noen ganger kan det være godt å oppsøke en familieterapeut eller parterapeut for å få hjelp til å snakke om problemet.

Viktig med dialog

Ifølge Eide er det viktig å ha åpen dialog. Hun mener det er lett å havne i en situasjon hvor den ene parten opplever å bli stående mellom barken og veden, og det hele utvikler seg til å bli en lojalitetskonflikt.

- Prøv å unngå kritikk og angrep, hold deg unna definisjoner av andres intensjoner. Hold deg til egen opplevelse av saken, beskriv egne følelser og tanker som oppstår i situasjonen: «Jeg synes det er så vanskelig når jeg opplever at dere bare snakker om livet før du traff meg. Jeg klarer ikke bidra, og da blir jeg så stille. Jeg føler meg dum og utenfor. Jeg vil så gjerne være med i samtalen».

Hun presiserer at det er viktig å skille mellom hva som er hypoteser og hva som er følelser:

«Jeg tror at dere ikke vil ha meg med i samtalen, og da føler jeg meg så ubetydelig. Jeg tror plutselig at du ikke er glad i meg, og da blir jeg så redd».

Lov å kutte kontakten

Ifølge samlivsterapeut Bente Skog, er det viktig å tenke over om det er et reelt problem du står overfor, eller om du og svigerfamilien rett og slett snakker forbi hverandre.

- Vi har alle ulike måter å kommunisere på. I noen familier er man direkte, mens det kan oppfattes som en konflikt hos andre. Det er mye som kan føre til misforståelser, og det er derfor viktig å ha en åpen dialog med hverandre, sier hun til Kvinneguiden.

Skog synes det er lov å droppe svigerfamilien sin, men anbefaler å prøve å finne en løsning på problemet før man eventuelt kutter kontakten.

- Dersom du vurderer å droppe svigerfamilien, er det viktig å tenke på hvilke konsekvenser det vil få for alle parter. Et klart brudd er vanskelig å reparere. Det er mye man kan gjøre før dette må bli en realitet.

Siste utvei

Å droppe svigerfamilien bør være aller siste utvei.

- Jeg tror du vil gå glipp av veldig mye dersom du dropper svigerfamilien. I de aller fleste tilfeller kan det gjøres fredsarbeid. Det er bedre å ha et lite bånd enn ingen bånd i det hele tatt.

Dersom man har problemer med svigerfamilien kan visse situasjoner oppfattes som spesielt vanskelige. For eksempel ferietid, eller at svigermor tar over barneoppdragelsen.

Men det finnes råd:

1. Ferie med svigerfamilien

Vi ser ofte at det oppstår problemer når mennesker med ulik bakgrunn skal feriere sammen.

Ifølge Skog er du ikke nødt til å tilbringe ferien med svigerfamilien, men hun presiserer at det er viktig å ikke bagatellisere eventuelle hendelser som har skjedd i tidligere ferier.

Er situasjonen så ille eller kan den bedre seg ved å gjøre enkle grep?

- Du behøver ikke like svigerfamilien, men det handler mye om å se situasjonen gjennom andre øyne. Da vil du kanskje se at det finnes positive sider ved å ha en svigerfamilie. Det dreier seg om at du forhåpentligvis skal leve resten av livet ditt sammen med partneren din, og da er svigerfamilien en stor del av dette, enten du liker det eller ikke.

Likevel mener hun at det er viktig å si ifra dersom situasjonen blir et reelt problem.

- Det er viktig å sette grenser for hva som er greit og ikke. Sett deg ned med partneren din, se på problemet og finn ut hva det dreier seg om. Hva kan dere gjøre for å bedre situasjonen? Hvordan kan dere formidle dette til svigerfamilien på en ordentlig måte?

I mange tilfeller er intensjonene til svigerfamilien gode, men resultatet er allikevel at de oppfattes som vanskelige. Da er det viktig at man har en åpen dialog med svigerfamilien sin, og forteller de på en ordentlig måte hva du og partneren din føler.

- Her er det veldig viktig at du og partneren din spiller på samme lag og står sammen i en eventuell konflikt. Dersom partneren din ikke ser problemet, kan det ofte føles som å svømme i motstrøm. Et generelt råd er at paret alltid skal være første prioritering.

Eide er enig.

- Det kan være til stor hjelp hvis paret kan støtte hverandre i en slik situasjon. Det er viktig at paret kjenner at de er på lag og at de står sammen selv om den ene parten synes det er vanskelig å dra på denne ferien.

Kanskje kan det være en idé å presse inn litt alenetid som kan aksepteres av gruppen, sånn at du får hentet deg litt inn.

2. Svigermor blander seg i barneoppdragelsen

At svigermor ønsker å ta del i barnas liv kan på mange måter være en positiv ting. Kanskje trenger dere hjelp med barnevakt? Kanskje trenger dere råd i en vanskelig periode? Mange opplever likevel at svigermor blir et problem i det hun blander seg i barneoppdragelsen.

Skal vi tro Skog er det viktigste å sette grenser.

- Før du setter deg ned for å snakke med svigermor er det fint å planlegge samtalen. Ved å planlegge samtalen kommer du som regel bedre ut av den. Du kan også drøfte problemet med andre for å se om du er innenfor rimelighetens grenser. Har du grunn til å reagere?

I mange tilfeller vet ikke svigermor at hun gjør noe galt, og det er viktig at hun forstår at du setter pris på henne som bestemor, men at det er dere som foreldre som skal oppdra barna.

I enkelte tilfeller kan det hende svigermor skjønner at hun trår over streken, men likevel velger å gå imot deres ønsker og følelser. Da er det lov å begrense samværet.

- Her er det likevel viktig å tenke på barna. Et barn trenger flere voksne rundt seg, og besteforeldre er en viktig del av hverdagen til et barn.

Eide mener det riktige er å spørre partneren sin om hjelp.

- Det er ikke alltid så lett å sette grenser overfor svigermor, så her synes jeg personen bør snakke med partneren sin og be om hjelp. Det er gjerne lettere å si ifra til sin egen mor enn det er å si ifra til svigermor. Noen ganger er det svært viktig å sette slike grenser. Husk gjerne at grenser som settes tydelig og vennlig kan ofte være lettere å respektere.

3. Svigers dukker uanmeldt opp på døren

Mange opplever at svigerforeldrene kommer på besøk uten å gi beskjed på forhånd. Slike situasjoner oppstår ofte på grunn av ulike forventninger til hva som er greit og ikke.

- Her kan det hende svigerforeldrene tenker at det er kjempestas med hyppige besøk, og at de ikke tenker over hva det gjør med deres hverdag. Det svigerforeldrene dine syns er greit, syns du kanskje er helt feil. Det er derfor viktig at dere forklarer at dere syns det er hyggelig med besøk, men at besøkene kanskje kan begrenses. Avklar også når på døgnet det er greit med besøk.

Skog mener det er viktig å være åpen om hva du føler og forventer av de som svigerforeldre.

- Sett grenser. I de aller fleste tilfeller vil svigerforeldrene forstå problemet. Gjør de ikke det, er det til syvende og sist de det går ut over. I slike situasjoner er det nok en gang viktig å stå sammen som par. Ikke gi dere dersom dere først har satt ned foten.

Les også:

Her er tegnene på at du bør slå opp

- Denne praten bør tas mens dere ennå er forelsket

Hvis du ikke liker å krangle, så må du få med deg dette

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Siste nytt
22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran