Moderne teknologi gjør oss mindre anonyme:

– Skummelt at dette er mulig

STORE DATA: Vi legger fra oss spor og informasjon overalt når vi bruker teknologi som kredittkort, mobiltelefon og sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STORE DATA: Vi legger fra oss spor og informasjon overalt når vi bruker teknologi som kredittkort, mobiltelefon og sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det skal ikke så mye informasjon til for å finne ut alt om deg, viser en ny studie.

En forskergruppe fra Massachusetts institutt for teknologi (MIT) tok for seg tre måneders kredittransaksjoner gjort av 1,1 millioner mennesker i 10.000 butikker i USA. Målet var å finne ut av hvor enkelt det er å identifisere disse menneskene ved hjelp av lett tilgjengelig informasjon.

I kredittkortdataene forskerne fikk utlevert, var blant annet navn, adresse og telefonnummer fjernet sammen med all annen identifiserende info.

Den eneste informasjonen som var tilgjengelig var på hvilken dag de ulike transaksjonene var blitt gjort, hvilket beløp, og i hvilken butikk.

Likevel klarte forskerne å identifisere 90 prosent av kredittkortbrukerne.

Koblet sammen ulik informasjon

Hvordan klarte de da å identifisere så mange av brukerne?

– De har ikke bare brukt kredittkortopplysningene til å identifisere, de har koblet dem sammen med flere andre datakilder. Kobler du sammen kredittkortinfo med tid, sted og sosiale medier, da kan du identifisere noen, sier Anders Brenna som er teknologievangelist i IT-bedriften Knowit, til ABC Nyheter.

Det er nettopp dette forskerne ved MIT har gjort. De har koblet kredittkorttransaksjonene til informasjon som stedsinnsjekkinger på Facebook, Twitter og Instagram, butikkenes beliggenhet, butikkenes beliggenhet i forhold til hverandre, handlemønster, osv.

Gjør man dette, er det ingen tvil om at det er mulig å identifisere mange av menneskene bak kredittkorttransaksjonene.

Les også: Nettbutikk justerer prisen basert på netthistorikken din

Trenger tre til fire biter informasjon

Forskningsgruppen, ledet av Yves-Alexandre de Montjoye, kom fram til at de trengte tre til fire biter med informasjon i tillegg til kredittinformasjonen for å klare å identifisere personen bak en transaksjon.

Det klarte de i 90 prosent av tilfellene, ifølge studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Science.

– At dette er mulig, er jo litt skummelt, men det er ikke sånn at alt raser sammen av den grunn. Det er bare noe å ha i bakhodet. Du bestemmer jo selv om du for eksempel vil sjekke inn steder, og det er jo ikke nødvendigvis farlig. Men det å lagre minst mulig kortest mulig, er et godt prinsipp å følge, som blant annet Datatilsynet følger, sier Anders Brenna til ABC Nyheter.

Les også: – Det må være klinkende klart for alle voksne at barn har rett til et privatliv

Strengere her enn i USA

Heldigvis er det ikke mange som har tilgang på for eksempel kredittkortdata i Norge. Politiet kan få det i forbindelse med konkrete etterforskninger. I bankene må ha det for å gjøre jobben sin.

Snakker du med en saksbehandler om nettbanken din, kan vedkommende gå inn å se på alle dine transaksjoner, men bankene er veldig nøye med å logge hvem som går ut og inn av systemet for å unngå at det misbrukes av utro ansatte.

– Det er strengere her enn i USA. Men vi er på bærtur her og, sier Brenna.

Les også: Sammenligner norsk politi med gamle FBI

Personvernpolicy