Meny

Rengjøring:

Æsj, denne burde du vaske oftere

BAKTERIEBOMBE: Du vasker og støvsuger, men husker du denne? Foto: Trine Jensen

Syv ting du kanskje ikke vasker ofte nok.

Klapper du deg selv på ryggen om du rekker å støvsuge og dra våtmoppen over gulvet før gullrekka begynner og fredagstacoen står på bordet?

Vi er alle i varierende grad opptatte av renhold og rengjøring, og det er klart at litt helgevask er bedre enn ingenting i en hektisk hverdag, men hvor ofte og mye burde man egentlig rengjøre for at det skal være rent nok?

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Vi har spurt ekspertene, og her er oversikten du trenger på når det er på tide å vaske de følgende tingene:

1. Sengetøy

Ryktene skal ha det til at TV-dronning Oprah Winfrey foretrekker å legge seg i rent sengetøy hver eneste kveld, og dermed nok skifter – eller får skiftet – på sengen noe oftere enn de aller fleste.

Men hva med Ola Nordmann? Hvor flink er han til å bytte på sengen?

– Det har nylig blitt gjort en undersøkelse i Danmark som viser at danskene i gjennomsnitt vasker dynetrekk hver annen uke, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS til Klikk Bolig.

– Det samme tror jeg nok gjelder for Norge. Vi ser det hos våre kunder, hvor vi ofte leverer sengetøyskift sammen med standard service, og da ofte hver 14. dag.

Men Sagvik understreker at det ikke er helsefarlig å ligge i samme sengetøyet i både én og to uker utover dette.

– Unntaket er om du svetter mye eller har vært syk, da bør du bytte oftere enn hver 14. dag.

Les også: Derfor skal du ikke re sengen

OFTERE OM DU ER SYK: Mange vasker sengetøy hver 14. dag, men dette holder ikke bestandig. Foto: Trine Jensen

Ingun Grimstad-Klepp er rengjørings- og tekstilekspert og seniorforsker hos Statens Institutt for Forbruksforskning (Sifo). Hun er enig med Sagvik i at det ikke er noe i veien for å sove i samme sengetøy flere uker i strekk, men tror mange bytter regelmessig ukentlig eller hver 14.dag fordi det er en god følelse å kunne legge seg i rent sengetøy.

– Dette går ut på flere ting, som personlig preferanse, eller om du svetter mye og dermed trenger å bytte oftere, forklarer Grimstad-Klepp til Klikk Bolig.

– For de aller fleste er det å legge seg i rent sengetøy noe man ser frem til og setter pris på, og dermed blir det ofte denne følelsen av velvære som dikterer når du bytter, ikke nødvendigvis hvor skittent sengetøyet faktisk er.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

2. Madrasser

Vi ligger på dem hver eneste natt, og både sikler og svetter på dem, men hvor ofte rengjør du egentlig madrassen?

– Dette burde du gjøre minimum to ganger i året, forklarer denne artikkelen fra nyhetsnettstedet CNN.

Slik gjør du:

  • 1. Støvsug oversiden av madrassen med det korrekte munnstykket.
  • 2. Fjern flekker ved å tørke av med en fuktig klut. Pass på å ikke gjøre madrassen våt.
  • 3. Legg på en madrassbeskytter før du rer på sengen igjen.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Lene Gunvaldsen, anbefaler også å rengjøre madrassen et par ganger i året.

– Støvsug og bank madrassen med en teppebanker, forklarer Gunvaldsen til Klikk Bolig.

– Det går ikke an å vaske madrasser, men du kan holde middantallet betraktelig lavere ved å banke den jevnlig. Og husk på å vaske overmadrassen.

Les også: Slik blir du kvitt sølvkre

OFTERE OM SOMMEREN: Om sommeren når man svetter mye bør man kanskje vurdere å vaske sengetøyet hver uke. Foto: Trine Jensen

3. Gulvtepper

Støv, søl og smuler – gulvteppene våre har mange fiender.

– Det er viktig å støvsuge gulvtepper regelmessig, ikke bare for renholdet og hygienen i hjemmet, men også fordi at du vil beholde gulvteppet pent lenger om du tar vare på det, forklarer Grimstad-Klepp.

– Dette vil si å støvsuge ukentlig, fjerne flekker med en gang de oppstår og gjerne også henge teppene ute til lufting når det er mange minusgrader ute.

Sagvik minner om at matter og gulvtepper i entréen og på badet bør vaskes oftere.

– Disse blir ofte våte, og bakterier vokser i fuktige miljøer. Har du matte foran toalett og lignende bør også denne vaskes regelmessig.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

4. Dyner og puter

Det holder ikke å bare vaske sengetøyet og tro at alt er greit, så her synder de fleste. Særlig når du hører at ekspertene mener du bør vaske dynen én gang i året, og puter så ofte som tre-fire ganger per år.

– Du produserer mye fuktighet om natten, og denne svetten går rett inn i dynen og puten din, forklarer Grimstad-Klepp.

– Dette kombinert med varmen, gjør begge til ypperlige miljøer for at sengemidd skal florere og formere seg.

Også når det gjelder dyner og puter, er noe av det beste du kan gjøre å henge ute til lufting på vinteren når graderstokken viser iskaldt.

Harald Heimdal er daglig leder i dundynebutikken Tornerose AS, og holder en knapp på utelufting.

– Særlig om gradestokken viser kjøligere enn -10 grader, for da tar du drepen på sengemidd, forklarer Heimdal.

– La dyner og puter ligge ute i kulda i minst åtte timer, og bank det godt før du tar det inn.

Ellers burde du vaske både dyner og puter, og da på ikke noe mindre enn 60 grader.

– Det er høy varme og sterk kulde som dreper midd, forklarer Heimdal.

Så her nytter det ikke å vaske på 40 grader og tro at det holder.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

GULVTEPPE: Kaster du disse til vask jevnlig? Foto: Trine Jensen

MYE STØV OG DØDE HUDCELLER: Store gulvetepper kan ristes og henges ute særlig om det er svært kaldt. Benytt også nysnø til å vaske disse i. Foto: Trine Jensen

5. Håndklær og badelaken

Også her er det store variasjoner på hvor ofte nordmenn føler at man bør legge til vask.

– Det er selvsagt forskjell på et håndkle som henger slik at alle og enhver som er innom på besøk tørker hendene på det etter et toalettbesøk og et badelaken som du kun bruker til å klappe seg selv tørr med - når du jo er ren og pen etter en dusj, forklarer Grimstad-Klepp.

– Det førstenevnte bør vaskes daglig, mens badelakenet kan godt brukes både fire og fem ganger før du kaster til vask.

Men husk å henge opp badelakenet slik at det får tørket raskt og skikkelig.

– Det er i fuktige miljøer at bakterier vokser, forklarer forskeren.

Les også: Smart rengjøring av dusjhodet

– Så jo raskere du klarer å få håndkleet til å tørke, dess færre bakterier vil det rekke å vokse på det.

60 grader er temperaturen man bør vaske alt av håndklær på.

– Alle «vanlige» bakterier drepes når temperaturen kommer over 52 grader, forklarer Grimstad-Klepp.

– Men vurder å vaske på høyere temperatur om noen i huset har vært syke. Da kan det av og til lønne seg å kjøre på kokvask.

Les også: Vasking av saueskinn

6. Kjøkkenhåndklær

Om du trodde håndkleet som henger ved håndvasken på badet var utsatt for bakterier, prøv å tenke på hvordan de fleste bruker kjøkkenhåndkleet.

– Her er det jo selvsagt forskjeller, og mange er sikkert flinke til å bytte kjøkkenhåndkle hyppig, men ikke alle – og det kan faktisk i verste fall bli farlig, forklarer leder for Lilleborg Forbrukerservice, Malin Skaar, til Klikk Bolig.

– For dersom du ikke er nøye nok med håndvasken etter å ha tatt i for eksempel rått kjøtt, og så tørker hendene på kjøkkenhåndkleet, så vil disse bakteriene overføres fra hånd til håndkle.

Les også: Slik blir skoene dine blanke med et bananskall

TIL HENDENE: Hånkleet som hele familien pluss gjester tørker hendene på bør vaskes oftere enn et badelaken som kun benyttes når du er ren og nydusjet. Foto: Trine Jensen

Nok et problem er at bakterier som kjent trives best i varme, fuktige miljøer - noe det ofte er rikelig av på kjøkkenet og i kjøkkenhåndkleet.

– Heng kjøkkenhåndkleet opp et sted det tørker raskt når du har brukt det, råder Grimstad-Klepp.

– Og kanskje vurder om det er bra å tørke hendene på det - særlig om det du driver med på kjøkkenet involverer rå mat. I så tilfelle bør du bytte og vaske langt oftere.

Skaar er enig.

– Høy temperatur må også til, minimum 60 grader, forklarer vaskeeksperten.

– Kjøkkenhåndklær med bakterier og også søl blir ikke rene på 40 grader.

Les også: Slik vasker du terrassen

7. Dørhåndtak

Ikke glem å vaske der du tar ofte med hendene er et godt råd – men hvor ofte vasker du egentlig dørhåndtakene i hjemmet ditt?

– Hyppige kontaktpunkter bør egentlig tørkes over daglig, bekrefter Sagvik, og fortsetter:

– Og kanskje særlig dersom du har hatt gjester eller noen i huset har vært syke.

SMITTEFARLIG: Det er verdt å tenke over hvordan du bruker kjøkkenhåndkleet. Foto: Trine Jensen

LA TØRKE: Bakterier vokser i fuktige miljøer, så hudsk på å henge kjøkkenhåndkleet opp et sted der hvor det tørker raskt. Foto: Trine Jensen

Tenk bare på hvor hysteriske mange er med å ikke berøre dørhåndtak på offentlige toaletter – men hvor nøye er de egentlig med å vaske håndtakene hjemme, og ikke bare på badet, men også i resten av huset?

– Mange slurver eller glemmer fullstendig disse når de vasker, og det er ofte ekkelt hvor skitne de egentlig er, avslører Sagvik.

Les også: Eddik gjorde sølvskjeen ren

– Tenk på barn som kanskje er på toalettet og slurver med håndvasken, eller om noen er forkjølte og konstant tørker seg rundt nesen – alt dette blir liggende igjen på håndtaket når du tar i det.

Eller kjøkkenet, hvor du lager mat og så tar i skuffeknotten eller håndtaket til kjøleskapet.

– Du kan spre mange bakterier på denne måten, forklarer Sagvik.

Tørk over med en klut vridd i såpevann, råder eksperten.

– Og har noen vært syke, kan det være en idé å tørke over med en antibakteriell klut for å få fjernet det som er av sykdomsbakterier.

Les også:

Eddik-trikset genialt mot skitne vinduer!

Du gjør vel ikke dette?

Kjappe triks for ryddig og rent hus

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten
Siste nytt
22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten
Populært