Nora og Lucas på navnetoppen

Er dette en liten Nora, muligens? Illustrasjonsfoto: Colorbox.
Er dette en liten Nora, muligens? Illustrasjonsfoto: Colorbox.

Nora og Lucas topper navnestatistikken for 2014. Dette var også de mest populære navnene for to år siden.

434 jenter fikk i fjor navnet Nora eller Norah. 448 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nora har vært inne på topp ti over de mest brukte navnene siden 2000 og var også det mest alminnelige jentenavnet i 2012. I fjor var det Sara.

Se interaktiv grafikk: De mest populære navnene fra 1995-2014 for hvert fylke

Navnet Nora dukket opp i Norge på midten av 1800-tallet og fikk et oppsving etter Ibsens «Et dukkehjem». Etter Nora følger nå jentenavnene Emma, Sara, Sofie, Emilie, Anna, Linnea, Thea, Maja og Sofia.

Trenden med jentenavn som slutter på -a fortsetter. Over halvparten av jentenavnene slutter nå på -a eller -ah, mot bare én av ti i 1947.

Nedgang for bibelske guttenavn

Lucas eller Lukas har vært på topp seks av de siste sju årene. Bare i fjor gikk ett navn forbi – Filip. Filip havner imidlertid helt nede på åttende plass i 2014.

For guttene består ti på topplista dessuten av William, Markus, Emil, Oskar, Mathias, Magnus, Jakob og Aksel.

Bibelske guttenavn har vært populære en stund. Denne andelen er nå svakt dalende, selv om Lucas altså holder stand. 21 prosent av guttene fikk i fjor bibelske navn, mot 23 prosent i toppåret 2006.

Lokale forskjeller

Det er en del forskjeller rundt om i landet når det gjelder navnebruk. I Oslo var Mohammad med ulike skrivemåter igjen det mest brukte guttenavnet i fjor.

Klikk deg rundt i kartet under for å se forskjellene selv:


Matheo og Liam

Det siste året er det navnene Markus, Emil og Aksel som har økt mest. Aksel er ny på topp ti. For jentene er det Nora, Anna, Tiril og Emilie som har økt mest.

De siste fem årene er det Matheo, Liam, Olav og Aksel som har økt mest i popularitet av guttenavnene og Olivia, Ella, Mie og Lilly av jentenavnene.

Personvernpolicy