Mus og bolig:– Jeg har drept en mus

SMEKK: Musefelle er den mest effektive måten å fange mus på i en bolig. Men det er kanskje med blandede følelser man setter ut en musefelle. Foto: Alexander Berg jr.
SMEKK: Musefelle er den mest effektive måten å fange mus på i en bolig. Men det er kanskje med blandede følelser man setter ut en musefelle. Foto: Alexander Berg jr.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det ga meg ingen god følelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hadde hørt lyden av lette trinn i stuetaket lenge. Ørsmå føtter som trippet over takplatene. En kveld var de her, enn annen kveld der. Et par lette dunk i taket skapte stillhet der oppe, men så var løpingen i gang, som om det foregikk en konkurranse der oppe, eller i det minste en treningsøkt til en forestående tevling.

Vi var imidlertid hverken lenge eller veldig i tvil om hva det dreide seg om. Mus! Rett og slett. Vi hadde fått en gnager i taket . Og vi hadde hørt historier om hva de kan finne på å gnage på.

– Den gnager på alt for å undersøke om det er noe spiselig, og det kan føre til skader, blant annet på elektriske kabler, forteller teknisk sjef hos Rentokil, Arne Nese, til klikk.no.

– Vi kjenner til et eksempel hvor den har gnaget seg gjennom vannledningen til en oppvaskmaskin og på den måten forårsaket vannskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor var vi innstilt på å få den lille gnageren vekk. Enten levende eller død. Skjønt vi så ikke for oss at dens utgang ville bli noe annet enn hos de hinsidige.

Les også: Disse krypene er vanlige å ha på besøk

Et varmesøkende dyr

Ifølge førstelektor og zoolog ved Naturhistorisk museum, Einar Strømnes, er det nok først og fremst varmen som gjør at musen trekker innendørs. Den liker seg rett og slett ikke ute når det blir for kaldt.

– Musen er opptatt av å holde på varmen. Ute i naturen søker de derfor langs bergvegger og trær for å finne sprekker å trekke inn i. Treffer de på en husvegg, går de derfor instinktivt langs denne for å finne en åpning, sier han til klikk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det skal ikke store åpningen til før den kommer seg inn. Ifølge Nese holder det med fem millimeter.

Les også: Nytt skadedyr funnet i Norge

– Selv om kroppen til en mus relativt sett kan se stor ut, så er det størrelsen på musens hodeskalle som avgjør om den kommer seg inn. For resten av kroppen klarer den å presse inn i åpningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at overgangene mellom grunnmur og veggkledning er områder som musen kan komme inn.

– Og dersom veggkledningen består av over- og underbord, vil musen kunne komme inn i glippene mellom disse. Men det finnes såkalte musebånd for å tette disse åpningene, forklarer Nese.

Les også: Erik fant gigantisk rotte på kjøkkenet

KLAR: Fella er spent og i det øyeblikk en mus forsøker å hente maten som ligger gjemt under det gule lokket vil fellen smelle ned. Foto: Alexander Berg jr.

Kortlivet

Noen kvelder hørte vi ikke musen i det hele tatt, og vi tenkte i vår enfoldighet at den hadde trukket seg vekk, fordi den hadde forstått at den var oppdaget og innså at dens dager kunne være talte.

Men neste kveld var den der igjen. Trippe, tripp. Vi forsøkte å lytte etter om det kunne være flere av dem, i den frykt at det kanskje var to elskovssyke mus som hadde planer om å stifte familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det er greit med mat og en hyggelig temperatur, er det gode vilkår for familieforøkelse for en mus. De satser på et kort og suksessrikt liv, og kan få mange kull med unger, forteller Strømnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant død rotte i veggen mot operasjonssal

– I gjennomsnitt lever en mus i ett år, men kan bli opp til tre år gamle.

Det var imidlertid ikke noe som tydet på at det var flere, kun den ene som bebodde vårt stuetak.

Vi var glade for at det kun var en singelmus der oppe, men vi sto fortsatt igjen med beslutningen om hva vi skulle gjøre med den.

– Musefelle er det beste

I hovedsak vil man som boligeier ha to alternativer: Felle eller gift.

Arne Nese er ikke i tvil om hva han vil anbefale. Musefelle er hans klare valg.

– Det gir mest kontroll på de døde musene. Med gift kan man risikere at muselikene blir liggende på steder hvor man ikke får tak i dem. Der råtner de og kan avgi ubehagelig lukt. Dessuten er det også etterhvert blitt store restriksjoner på salg av musegift. Til privatpersoner selges det nå bare ferdige giftautomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se hva Mattilsynet fant hos McDonald's

UBARMHJERTIG: Fellen levner ikke musen store mulighetene til å overleve. Treffer den riktig, noe den skal gjøre med stor sannsynlighet, vil musen dø momentant. Foto: Alexander Berg jr.

Så vi gikk for musefelle, men vi var ikke særlig begeistret for den skjebnen musen måtte lide. Ville den kjenne noe?, var vel egentlig spørsmålet vi tumlet med.

– Dersom fellen klapper igjen over nakken eller øvre deler av ryggen, og det gjør den i de fleste tilfeller, vil musen dø ganske momentant, sier Nese.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tåler norske rotter giften?

Ok, da var det bare å finne et sted å sette fella. Inne i taket var det jo umulig å komme til, så vi forsøkte et lite kott som huset aggregatet til ventilasjonsanlegget. Troen på at den ville forville seg inn dit var ikke stor, men vi visste hvor små åpninger den trengte. Og den har en velutviklet luktesans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pattedyr var opprinnelig utviklet som nattdyr, derfor var god luktesans viktig for dem. Mus har en luktesans som er 10.000 til 100.000 ganger sterkere enn vår, og kan derfor lukte seg frem til matbiter på lang avstand, beskriver Strømnes.

Les også: Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Kan bringe med seg smitte

Dessverre for musen hadde den funnet en åpning, for dagen etterpå satt den der, nærmest giljotinert av slagarmen som ubarmhjertig hadde slått ned i det øyeblikk den forsøkte seg på åtet.

Vi løftet mus og felle ut og la det i en pose som vi deretter bar ut i søppeldunken. Og et par dager senere ville den bli kremert i renholdsverket forbrenningsovner.

– Når man skal holde på med dette, bør man ha engangshansker og generelt sørge for god håndhygiene, sier Nese.

Men det var med tvil og tilløp til dårlig samvittighet vi bar den ut. Hadde det vært nødvendig å ta livet av den? For om tre fire måneder ville den likevel ha funnet veien ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den vil holde seg inne i boligen til det blir varmt nok ute, utdyper Strømnes, men legger til at en mus kan dra med seg smitte som blant annet musepest, som mennesker kan bli alvorlig syke av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Musen skvetter også urin nesten overalt hvor den beveger seg for å legge igjen luktspor. Disse sporene kan være infiserte, og det er enda en grunn til at man bør fjerne mus som har kommet innendørs, legger Nese til.

Så da var det sannsynligvis greit at vi sendte den over på den andre siden. Menneskets redsel for det uforutsigbare vant over musens behov for varme.

Les også: Ninja (41): – Det er det verste jeg har sett

To feller

I vår tvil om vi urettmessig hadde tatt det lille dyrets liv, dukket også spørsmålet opp om mus har noen nytte. Gjør de rett for seg der ute, eller er de bare skadedyr.

– Mus er en viktig del av økologien, fordi den er tallrik og lett å få tak i for predatorer, forklarer Strømnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vi var ikke så opptatt av næringskjeden i naturen, så er det andre områder den gjør nytte for seg?

– Den bidrar til å spre frø fra vekster.

Greit, musen gjør på sett og vis nytte for seg, men det kommer neppe til å være tilstrekkelig neste gang vi får mus.

Les også: – Jeg så en bevegelse i øyekroken

– Vi anbefaler å sette ut felle nummer to, selv om man har fanget den ene musen man tror har kommet seg inn, sier Nese og forteller at de bruker peanøttsmør i stedet for den klassiske ostebiten.

– Ostebiten tørker fort inn, mens peanøttsmør holder seg tiltrekkende lenger, og så vet vi at mus liker peanøttsmør godt.

Vi fulgte rådet og satt ut felle nummer to, men enn så lenge har ingen mus havnet i den. Og det synes vi er like greit.

Les også:

Disse må du regne med å ha i huset

Har du fått denne i hus, er den vanskelig å bli kvitt

Får du besøk av disse, så haster det

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no