Innredning av møbler

Slik innreder du smartest mulig hjemme

MYE Å HUSKE PÅ: Når du innreder en ny bolig, er det mye som må tenkes gjennom før man setter i gang. Et gulvteppe i stuen for eksempel, rådes av interiørarkitekt Torunn Tøllefsen å være generøst nok til å plasseres under både stuebord og sofa – som det ikke er her. © FOTO: Thinkstock
MYE Å HUSKE PÅ: Når du innreder en ny bolig, er det mye som må tenkes gjennom før man setter i gang. Et gulvteppe i stuen for eksempel, rådes av interiørarkitekt Torunn Tøllefsen å være generøst nok til å plasseres under både stuebord og sofa – som det ikke er her. © FOTO: Thinkstock

Hva skal plasseres hvor i forhold til hverandre? Vi gir deg svarene.

Du har nettopp flyttet inn i ny bolig, funnet ut hvilke rom som skal brukes til hva og skal gå i gang med innredningen. Men, hva skal plasseres hvor?

Vi håper og tror at vi ikke er de eneste som har fundert på blant annet om gulvteppet skal ligge under både stuebordet og sofaen, hvor stor avstand man bør ha mellom sofa og TV og hvor mye plass man egentlig trenger rundt spisebordet.

Vi har derfor tatt en prat med et knippe eksperter om hvordan man burde innrede ulike møbler i forhold til hverandre, og fått svar på en del spørsmål som kan dukke opp i en innredningsprosess.

Guide til perfekt innredning

For å oppnå en romløsning som både fungerer og ser bra ut, er aller først eksperthjelp og planlegging stikkordene.

- Det å lage en god planløsning krever fagkunnskap. Interiørarkitekter lager planløsninger som gir funksjonelle og gode rom, sier interiørarkitekt Torunn Tøllefsen.

- Tegn opp omrisset av rommet i riktig målestokk og klipp ut miniatyrmøbler som du flytter rundt i tegningen av rommet, råder sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus.

Han tipser videre om at man på deres nettsider kan tilpasse sin kommende bolig selv.

- Hos oss kan man få opp alle boligene og hyttene i et tegneverktøy. Her kan kundene tilpasse boligene ved å endre størrelsene på rommene, sette inn flere vinduer, og også møblere rommene.

De største utfordringene

Ifølge ekspertene er de største utfordringene når det gjelder romløsning å sette opp en god nok planløsning i forhold til det daglige liv.

- Hvis rommene er gitt, bør familien tenke gjennom sine prioriteringer i det daglige liv: Antall sitteplasser, behov for oppbevaring, fellesområder, området for å trekke seg tilbake og akustiske forhold, sier interiørarkitekt Kari Ruud.

Grytdal mener størrelse på møblene er en av de største utfordringene.

- En utfordring kan være å ikke ha for stor sofa, og å finne en praktisk plassering av TV-en – uten at den blir for dominerende, sier han.

STUETRØBBEL: Det kan være vanskelig å vite hvor stort bord man faktisk vil ha til sofaområdet, og det kommer mest an på bruk av sofa og bord. - Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus. © FOTO: Thinkstock STUETRØBBEL: Det kan være vanskelig å vite hvor stort bord man faktisk vil ha til sofaområdet, og det kommer mest an på bruk av sofa og bord. - Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus. © FOTO: Thinkstock

Tips til stue

Når man velger ut stuebord, hender det at det ikke er like langt på begge sider og dermed ikke «dekker» hele sofaen/begge sofaene. Gjør det noe?

- Til store sofaer er det flott og elegant med store bord, men det kan også monteres mindre bord – men da litt «lekent» i forhold til sofaen. Det kan absolutt være ulik størrelse på sofa, og at bord følger den ene størrelsen. Flere bord i ulike størrelser er også en god løsning, uavhengig av størrelsen til sofaen, sier Tøllefsen.

- Det kommer an på bruk av sofa/bord. Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier Grytdal.

Skal et gulvteppe plasseres under både sofa og stuebord, eller holder det med bare under stuebordet? Hvor stort bør et teppe til stuebord/sofa være?

- I forbindelse med sofaen, kan man sentrere teppet under bordet, og la det gå så langt under sofaen som teppet er stort. Husk at teppet kan også ligge fritt på gulvet uten møbler over, sier Grytdal.

- Det beste er et generøst teppe som plasseres under stuebord og sofa, tipser Tøllefsen.

Tips til TV

Kan en TV blir for stor for stuen?

- Dette blir smak og behag. For noen er det prestisje i stor TV. Andre ønsker å gjemme den bort, slik at den står i et møbel, og kan trekkes opp/ned eller står bak skyvedører, sier Ruud.

Mange innreder ofte stuen etter TV-en, men bør man egentlig det?

- Det er fornuftig å tenke på hvor TV-en kan stå, siden det uansett er et møbel som de aller fleste har og bruker mye, sier Grytdal og fortsetter:

- Når det gjelder hvor langt unna sofaen bør stå fra TV-en, er tommelfingerregelen at man skal kunne se hele TV-en i ett synsfelt.

Interiørarkitekt Tøllefsen tror at det å innrede etter TV-en kan være både positivt og negativt.

- For noen er dette en ypperlig løsning, men for svært mange er det uheldig. Innkall til familieråd og prøv dere frem, og benytt gjerne romdeler for å lage til en «hul» for TV-en, sier hun.

Ruud mener dette ikke er et like stort problem som tidligere.

- Det problemet er blitt noe mindre med dagens nettverden. Hvem skal se på hva når? Man bør tenke helhet: Lysinnfall, peis, utsikt, trafikksoner, sier hun.

Tips til spisestue og soverom

Når det gjelder gulvteppe i forhold til spisebord, skal det da «dekke» både bord og stoler – også når stolene dras ut når man skal sette seg?

- Teppe under spisebord bør dekke ca 600 mm fra bordkant og ut, sier Tøllefsen.

Hvor mye plass bør man ha rundt spisebordet for å kunne bevege seg normalt?

- En bør ha minimum 90 cm fra langsiden av bordet og bort til veggen, sier Grytdal.

- 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier Ruud.

Hvor i soverommet bør sengen stå? Midt i rommet, inntil en vegg, ved vinduet eller et annet sted?

- Inntil en vegg, med vindu på siden av sengen. Seng plassert sentrisk på vegg er veldig harmonisk, men bredden bør da stå i forhold til sengen, sier Tøllefsen.

- Sengen plasseres best med hodegavl mot en vegg. Helst med litt avstand fra vinduet for å unngå trekk, sier Grytdal.

Tips til kunst og bokhyller

Hvor skal bilder og kunst plasseres i forhold til sofa og vinduer? Hvor høyt opp på veggen skal de for eksempel henge?

- Man bør glemme sentrering av bilder og la sofaen være en del av komposisjonen. Heng gjerne bildene lavt. Vindusvegg er den mørkeste veggen, så oppheng av kunst her bør suppleres med kunstig belysning. Bilde og vindu bør ikke konkurrere med hensyn til plassering og utsnitt, sier Tøllefsen.

Om man ikke har særlig veggplass/ledig område til å ha bokhyller, skap, hyller og kunst, hvordan kan man likevel få plass til tingene sine i boligen? Finnes der noen smarte triks?

- Prøv å finne områder som likevel kan benyttes til oppbevaring – kiste som stuebord, hyller over dører/vinduer, Skuffer under senger, kle hele vegger med skapløsninger, sier Grytdal.

- Ikke tenk tradisjonelt men snu og vend på møbler og kreative tanker. Utnytt høyde, bruk møbler med flere funksjoner/oppbevaringsplass og sammenleggbare møbler, råder Tøllefsen.

HA GOD NOK PLASS RUNDT: Når du skal innrede spiseområdet, er det viktig at der er god nok plass rundt bordet til å dra ut stolene og gå bakom dem. Plasseres spiseområdet for tett inntil veggen, vil det skape problemer. - Man bør ha 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier interiørarkitekt Kari Ruud. © FOTO: Thinkstock HA GOD NOK PLASS RUNDT: Når du skal innrede spiseområdet, er det viktig at der er god nok plass rundt bordet til å dra ut stolene og gå bakom dem. Plasseres spiseområdet for tett inntil veggen, vil det skape problemer. - Man bør ha 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier interiørarkitekt Kari Ruud. © FOTO: Thinkstock

Les også:

Her begynner trappa på skrivebordet

Interiørkontoene du bør følge på Instagram

Interiørtrendene vi er ferdige medMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Siste nytt
19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus