Meny

Infillarkitektur

De trengte bare 6,5 meter

GJEMTE HUSET: Midt inne på tomten, skjult bak både vegger og en terrasse, ligger huset. FOTO: Adrià Goula

Klemte inn drømmehuset på minimal tomt.

Det er mange om beinet når det gjelder både tomter og boliger i de største byene. Alle vil bo sentralt, og boligprisene i storbyer verden over stiger stadig.

Men et overpresset boligmarked og stor urban vekst fører også til positive endringer, som at arkitekter og byggherrer må tenke utenfor boksen for å få plass til flere boliger der hvor behovet er som størst.

- Boligpresset i storbyer bør møtes med god og kreativ arkitektur, og en av løsningene på dette er såkalte infill-prosjekter, forklarer arkitekt Reiulf Ramstad til Klikk Bolig.

- I dagens boligmarked, hvor det er stor etterspørsel etter boliger, vil det være viktig å utnytte de få og små eiendommene som eksisterer på en god måte.

Klemte huset på plass

I følge design- og arkitekturnettstedet Dezeen, var det nettopp dette med å utnytte tilgjengelig og ubenyttet plass som var tilfellet, da en ung familie i Barcelona kom over den smale, og for mange ubrukelige, tomten i den gamle bydelen Granollers, i utkanten av den katalanske storbyen.

- Bygningen som stod på tomten ved overtakelse var så falleferdig at det var bare fasaden på den ene siden som i det hele tatt kunne reddes og brukes som del av det nye bygget, forklarer arkitekt David Lorente hos H. Arquitectes til nettstedet.

- Denne hadde også til en viss grad en kulturhistorisk verdi, og var også av denne grunn viktig å ta vare på.

LITEN TOMT: Det skulle bare 6,5 meter bredde til for å få plass til dette smarte og funksjonelle huset. FOTO: Adrià Goula LITEN TOMT: Det skulle bare 6,5 meter bredde til for å få plass til dette smarte og funksjonelle huset. FOTO: Adrià Goula

UTE OG INNE: Flere terrasser gjør at man i dette huset lar grensene mellom ute og inne flyte litt over i hverandre. FOTO: Adrià Goula UTE OG INNE: Flere terrasser gjør at man i dette huset lar grensene mellom ute og inne flyte litt over i hverandre. FOTO: Adrià Goula

Utfordringer i kø

Det var ikke bare det at tomten lå fullstendig inneklemt mellom to andre bygg som skulle vise seg å være en utfordring for arkitektene.

- Tomten var knappe 6,5 meter i bredden, forklarer arkitekt Roger Tudó til Klikk Bolig og fortsetter:

- Dette er i seg selv en utfordring for å få plass til et funksjonelt hjem. I tillegg ga det litt hodebry å skulle sørge for nok dagslys inn til boligen, som skulle bli hjemmet til en ung familie. Tomten, som er gjennomgående mellom to gater, vender derfor mot øst og vest i hver sin ende.

I tillegg ønsket eierne en planløsning på huset som skulle skille seg noe fra det man ellers kanskje forventer.

- Familien ønsket å dele opp plassen og rommene på en nokså unik måte, bekrefter Tudó.

- De ville blant annet ha en egen stue til når det kom gjester på besøk.

Slet med sollyset

Jakten på mest mulig sol og dagslys inn til huset ble drivkraften bak mang en design- og arkitektonisk avgjørelse når det gjaldt House 1014 – som arkitektene kalte huset.

- Øst-vest vendingen på tomten, samt det at gatene på hver side av tomten også er så trange og smale, gjorde at det ble vanskelig å skulle få til nok lys gjennom hele huset, forklarer arkitekten.

- I tillegg viste det seg at det ble vanskelig å skape nok privatliv i husets førsteetasje – særlig om vi skulle kjøre på med store vinduer for å sikre seg mest mulig lys, da huset direkte vender ut mot gater på begge sider.

Løsningen ble å trekke huset tilbake fra gatene på begge sider.

GAMLEBY: Det var en utfordring for arkitektene å få klemt på plass et familiehjem på den trange tomten. FOTO: Adrià GoulaGAMLEBY: Det var en utfordring for arkitektene å få klemt på plass et familiehjem på den trange tomten. FOTO: Adrià Goula

MODERNE: Innsiden av huset er stilrent og moderne, i sterk kontrast til husets fasade. FOTO: Adrià Goula MODERNE: Innsiden av huset er stilrent og moderne, i sterk kontrast til husets fasade. FOTO: Adrià Goula

FANGER VARMEN: Gårdsplassene gjør en effektiv jobb med å avkjøle eller varme opp luften som når huset. FOTO: Adrià Goula FANGER VARMEN: Gårdsplassene gjør en effektiv jobb med å avkjøle eller varme opp luften som når huset. FOTO: Adrià Goula

Flyttet huset vekk fra gaten

For å skjerme huset og gjøre det mer privat, valgte arkitektene å trekke huset inn mot midten av tomten og bygge terrasser på hver side av boligen.

- Terrassene fungerer som en overbygget gjennomgang fra gatene utenfor og inn til boligen, forklarer arkitekten.

- Terrassene er i tillegg utstyrt med tak i glass og metall som kan trekkes vekk eller has utslått, enten for å fange varme i vitnermånedene eller fungere som beskyttelse fra den varme solen om sommeren.

Arkitektene lot den originale fasaden av huset fungere som inngang mot den nye boligen som i dag ligger tilbaketrukket lengre inn på tomten.

- Terrassen i forkant skaper en buffer mellom gate og hjem, men terrassen bakerst på tomten fungerer som garasje - eller parkeringsplass for familiens biler.

DAGSLYS: Smarte løsninger gjør at huset på den mørke trange tomten fremstår som moderne og fylt med lys. FOTO: Adrià Goula DAGSLYS: Smarte løsninger gjør at huset på den mørke trange tomten fremstår som moderne og fylt med lys. FOTO: Adrià Goula

BARNEROM: Familien ønsket ulike soner for privatliv og sosialt lag i huset. FOTO: Adrià Goula BARNEROM: Familien ønsket ulike soner for privatliv og sosialt lag i huset. FOTO: Adrià Goula

Hagen deler huset

Gårdsplassen i midten er ifølge arkitektene ment til å være en slags inne/ute sone, hvor linjene mellom interiør og eksteriør viskes ut.

- Denne, i tillegg til terrassene på begge sider, gjør også at huset i midten nå har tilgang på mye mer lys, forklarer arkitekten.

- Samtidig er de praktiske uteområdene også effektive for å kontrollere varme og kulde som når huset.

I tillegg valgte arkitektene å dele opp selve boligen, og gjøre plass til en indre gårdsplass mellom de to ulike delene.

- Denne indre hagen skiller mellom to ganske så separate deler av huset, forklarer Lorente til nettstedet.

- Den ene delen av boligen er privat og brukes stort sett kun av familien som bor her, som familiens bad og soverom, mens den andre delen av hust benyttes når de har gjester eller holder selskap.

SMARTE LØSNINGER: Sjekk hvordan arkitekene løste utfordringene med dette huset. FOTO: Adrià Goula SMARTE LØSNINGER: Sjekk hvordan arkitekene løste utfordringene med dette huset. FOTO: Adrià Goula


GÅRDSPLASS: Denne skiller mellom de to ulike delene av huset. FOTO: Adrià Goula GÅRDSPLASS: Denne skiller mellom de to ulike delene av huset. FOTO: Adrià Goula

FUNKSJON: Dette huset er laget akkurat slik familien selv ønsket at det skulle være. FOTO: Adrià Goula FUNKSJON: Dette huset er laget akkurat slik familien selv ønsket at det skulle være. FOTO: Adrià Goula

Les også:

Her begynner trappa på skrivebordet

Spleiset på tomt uten å kjenne hverandre

Dette er faktisk en kirke!


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet
Siste nytt
15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus