Meny

Foret med feil på skolen

IKKE TRO ALT DU SER: Sola er faktisk ikke gul. © FOTO: Thinkstock.com

Sola er ikke gul, og det finnes ingen missing link.

Både på skolen, i lærebøker og generelt finnes flust med seiglivede myter. Visste du for eksempel at Napoleon slett ikke var så liten? Og hva med alle marihøner? Vi har alltid trodd at antall prikker samsvarte med insektets alder. Feil, feil, feil, viser det seg. Napoleon var fem centimeter høyere enn den gjennomsnittlige franskmann i sin tid. Og prikkene på marihøner varierer mellom arter. Men det med at klorvann skifter farge hvis du tisser i offentlige badebassenger, det stemmer vel? Hæ - er det ren jug?!

Noen myter kan overraske selv de mest lærde. Her tar en biolog, en solforsker og en religionsviter livet av seiglivede myter innen sitt fagfelt:

BIOLOGI

Myte 1: "Tungerulling er en ren genetisk egenskap."

- Fra biologilærebøkene har vi lært at det å rulle tunge er en genetisk egenskap. Hvis du kan rulle tunga sammen til et rør har du denne egenskapen og hvis du ikke kan, så vil du heller aldri lære det. Tungerulling styres av to gener og egenskapen er dominant. Foreldre som ikke kan rulle tunge kan ikke få barn som ruller. Dette trodde vi og dette har vi lært, men allerede I 1952 viste Philip Matlock at av 33 par eneggede tvillinger var det 7 par der den ene kunne rulle og den andre ikke. Dette viste tydelig at tungerulling handlet om mer enn genetikk. Og det er utrolig at dette står i lærebøkene i dag som absolutt.

Myte 2: "Meitemarken blir til to levende meitemarker når den deles."

- Det hadde vært fint, men det er ikke sant. I den fremre delen av meitemarken er det både munn og fem hjerter og mange sanseceller som den trenger. Når meitemarken blir delt i to vil begge ender sprelle, men bare framdelen kan overleve og der kan det vokse ut en ny ende. Den bakre delenden vil dø. Sjøstjerner, derimot, kan bli to nye individer hvis den deles i to. Utfra bare én arm av sjøstjerna kan det vokse ut en ny, så sant den inneholder en del av den sentrale disken i midten.

Myte 3: "Det er en missing link."

- En myte er at i evolusjonsteorien finnes det en missing link. Det gjør faktisk ikke det. Men denne oppfatning oppsto da Darwin hadde hadde lansert sin evolusjonsteori . På den tiden etterlyste kritikerne mellomformene. De artene som hadde ført til de artene vi har vi har i dag og kanskje spesielt de artene som har ført til mennesket, og som viser at vi har felles stamform med mennesker. Etter Darwins tid har vi funnet beviser på dette. Fossilene viser gang på gang at det er har skjedd en utvikling og at det har vært arter på jorda som er forfedrene til de livsformene vi har i dag. Det er derfor underlig at evolusjonskritikere fremdeles etterlyser èn missing link.

Torborg Galteland, Norsk Biologforening

Andre myter som står for fall:

 • Aristoteles tok feil, vi har mer enn fem sanser. Avhengig av definisjon har vi 9 til 20 sanser. Blant dem er balanse og evnen til å føle smerte.
 • Tungen er ikke inndelt i områder med ulike smakssensasjoner. Alle deler av tunga kan skille mellom søtt, surt, salt, bittert og umami.
 • Alkohol dreper ikke hjerneceller.
 • Spekkhoggere er ikke hvaler, men de største medlemmene av delfinfamilien.
 • Gullfisk har ikke tre sekunders-minne. De kan sannsynligvis huske i et par måneder.
 • Høner trenger ikke haner for å legge egg. Men eggene blir ufertilisert.
 • Fugler forlater ikke eggene eller ungene sine hvis du tar på dem. Det som typisk får dem til å forlate dem er at det blir for mange forstyrrelser.
 • Flaggermus er ikke blinde. Men de bruker først og fremst ekko for å orientere seg.

Kilde: mentalfloss.com, iflscience.com, rankers.com, nationalgeographic.com.

Verdensrommet

Myte 1: "Sola er gul."

- De fleste barn tegner sola som gul - men den er heller gulhvit. Egentlig er den helt hvit sett fra verdensrommet. Det skyldes at overflatetemperaturen der det meste av lyset kommer fra er cirka 5.500 grader, og gass som gløder med denne temperaturen ser hvit ut. Den litt gulaktige fargen vi ser fra bakken skyldes lysets vandring gjennom atmosfæren. Luften i atmosfæren filtrerer vekk noe av fargene i spekteret - særlig blått. Da får vi en litt gulere farge.

Myte 2: "Sorte hull - mange tror at det er hull i universet."

- Sorte hull er egentlig en veldig stor stjerne som endt sitt liv og har kollapset slik at veldig mye masse samles i et veldig lite volum. Da blir det så kraftig gravitasjon på stjerna at selv lys ikke slipper ut. Og de kan påvirke andre legemer gjennom gravitasjon.

Myte 3: "Månen er større når den er er nær horisonten enn når den står høyt på himmelen."

- Dette er et rent synsbedrag. Det er riktig at lufta i atmosfæren kan få månen (og sola) til å se flattrykt ut når den står nær horisonten. Men den er ikke større. Det er hjernen din som lures til å tro at den er større siden du vet at horisonten er langt unna i forhold til ting som er rett over hodet ditt. Du kan teste dette med en mynt som holdes foran månen når den er høyt på himmelen og lavt ved horisonten.

Pål Brekke, solforsker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

Andre myter som står for fall:

 • Pluto er ikke en planet.
 • Nordstjerna er ikke den klareste stjerna vi ser på himmelen. Det er det sola som er.
 • Årstider skyldes ikke jordas avstand til sola, men jordas helning.
 • Lynet kan slå ned på samme sted flere ganger.
 • De fleste diamanter er ikke lagd av kull.

Kilde: mentalfloss.com, iflscience.com, rankers.com, nationalgeographic.com.

VAKKERT: Bilde av rommet tatt av NASA i 2013. FOTO: NASA/Flickr.com.

Religion

Myte 1: «Buddhismen har ingen guder.»

- Det er på sett og vis riktig at buddhistisk lære ikke fokuserer på tilbedelse av én eller flere guder. Men i buddhistiske skrifter vil du finne mange beskrivelser av overmenneskelige vesener som deler mange fellestrekk med det som i vesten har blitt kalt guder, ånder eller engler. Buddhismen er heller ikke én religion, og du finner i flere buddhistiske rettninger eksempler på tilbedelse, offer og hengivenhet til buddhaer (ja, det er flere av dem) hvor de tillegges overmenneskelige krefter. Når det er sagt, ikke alle forskere er enige i at det er riktig å kalle dem «guder» for det.

Myte 2: «Jesubarnet ble besøkt av tre vise menn og/eller konger.»

- I Matteus-evangeliet 2:1–12 står det at "noen vismenn fra Østen" kom til Jerusalem for å finne «jødenes konge». I den norske bibeloversettelsen er vismenn en oversettelse fra det latinske "magus" og det greske "magos". Ganske riktig er dette det samme ordet som i dag har blitt til "magiker". I bibelsk tid ble "magos" brukt om zoroastriske prester, som blant annet drev med astrologi. Zoroastrismen er forsåvidt en gammel persisk religion som praktiseres enda. Forestillingen om at de var tre har nok delvis opphav i de tre gavene. Dette er et eksempel på at kristne forestillinger ikke alltid korresponderer direkte med det som står i bibelen.

Myte 3: «Vitenskap tar over for religion.»

- Det er ingen automatikk i at vitenskapelige forklaringer eller praksiser utkonkurrerer religiøse. Forestillingen om at et vitenskapelig verdensbilde vil ta over er en mye som vi har hatt ihvertfall siden opplysningstiden. Mange forskere vil kunne betegnes som religiøse. Det er imidlertid ingen tvil om at vitenskap påvirker religion på visse måter. I nyreligiøse bevegelser ser vi for eksempel at mange har begynt å bruke ord og titler som vi vanligvis forbinder med vitenskap og akademia. På den andre siden ser vi at også religion kan inspirere vitenskap. Mindfullness er direkte inspirert fra en buddhistisk meditasjonspraksis (anapanasati), og har i dag blitt et populært forskningsområde.

Knut Melvær, stipendiat i religionsvitenskap, Universitet i Bergen.

LAOS: Buddhistiske munker i Luang Prabang nord i Laos. FOTO: Marte Glanville

Les også:

Er du god på historie?

Quiz: Hva vet du om religion?

- Alle bønder MÅ brygge øl

Saken ble først publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Enorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 Professor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie
Siste nytt
20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenEnorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09PolitikkProfessor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus