Meny

Spontanabort:

- Det var nesten som å miste en kroppsdel

SORGPROSESS: Kristin Gudbrandsen har skrevet bok om det å miste et ufødt barn. © Foto: Bjørn Inge Karlsen
SORGPROSESS: Kristin Gudbrandsen har skrevet bok om det å miste et ufødt barn. © Foto: Bjørn Inge Karlsen

- Sorgen og sjokket over å miste et ufødt barn må anerkjennes, mener Kristin Gudbrandsen, som har skrevet bok om sorgen etter en spontanabort.

- Jeg var helt uforberedt på det som skjedde. Jeg hadde allerede gjennomgått to svangerskap uten komplikasjoner, og var overlykkelig for at vi skulle få et tredje barn. Vi gledet oss, hadde begynt å pusse opp et nytt barnerom, og tatt frem svangerskapsbøkene igjen, forteller Kristin Gudbrandsen.

1 av 5 svangerskap ender i spontanabort, men selv om mange kvinner opplever det, er det svært få som snakker om det.

Den ensomme sorgen, som man liksom ikke får lov til å kjenne på fordi det er så vanlig, fordi så mange opplever det, og fordi det skjer tidlig i svangerskapet.

Kroppen viser kanskje ikke tegn til graviditet ennå, og man har kanskje ikke rukket å dele den fantastiske nyheten med så mange. Men kroppen, hjertet og hodet vet hva som skjer, hva som er i vente, og forbereder seg på å bære frem et barn.

Kamilles prest, Pernille Astrup, er en av dem som opplevde at livet sluttet før det hadde begynt.

Nå har trebarnsmor og barnevernspedagog Kristin Gudbrandsen skrevet boken Nærhet & Adskillelse om sine opplevelser.

Trodde det var trygt

Hele familien forberedte seg til en familieforøkelse, barna Ulrik (13) og Martine (4) gledet seg til de skulle få en lillesøster eller lillebror. Samboer Stian passet på at det var plass til et nytt navn på husskiltet.

De magiske tolv ukene gikk, og de tenkte at nå var alt trygt og fortalte den gode nyheten til familie, venner og naboer før de dro på ferie.

- Jeg følte meg i fin form, bortsett fra den vanlige trøttheten som kommer. Men da vi dro på ferie følte jeg at noe endret seg, og i de siste par dagene ville jeg bare hjem. Jeg følte meg utenfor fellesskapet og uforklarlig trist, fortsetter hun.

Sterke smerter

Vel hjemme tar det ikke lang tid før det som ikke skal skje dessverre skjer.

Kristin får sterke smerter i magen og begynner å blø. Hun får med seg samboeren sin til det lokale sykehuset, hvor legen sender henne til Sykehuset i Fredrikstad med ordene «Nå er det opp til naturen å bestemme veien videre. Det er ikke noe vi kan påvirke fra eller til, hverken du eller jeg.»

Naturen bestemmer å fjerne det lille livet.

På toalettet på akuttmottaket i Fredrikstad ender svangerskapet, Kristin kjenner at noe løsner inne i henne og vet at det er over.

Hun er ikke med barn lenger.

En stor ensomhet

- Det var som å miste en kroppsdel, sånn føltes det. Noe som skulle være en del av meg ble borte. Jeg har aldri opplevd noe lignende, og har heller ikke hørt meg selv skrike på den måten som da det skjedde. Et ras av følelser gikk gjennom meg, forteller hun.

I boken beskriver hun detaljert hvordan hun opplever møtet med helsevesenet og den fysiske og psykiske smerten når hun mister barnet sitt. Følelsen av å forlate sykehuset i klær med blodflekker, med den tomme magen. Livet som ikke spirer lenger, barnet hun aldri vil møte. Og den utrolige ensomheten hun opplever - selv om det er så vanlig.

"Det var to bankende hjerter. Et lite og et stort. Nå er det bare ett igjen, men det banker for oss begge to. Mitt hjerte vil alltid banke for deg, du min lille skatt. Din reise er det bare du som tar, vi som er igjen fortsetter vår reise gjennom livet. To separate reiser, adskilt, men likevel knyttet til hverandre. Du har vært en del av meg, du er ikke fysisk lenger, men vil ha et følelsesmessig bånd for alltid."

Med disse ordene begynte Kristin å bearbeide sin sorgprosess.

Ordene kom til henne en natt, og satte i gang et ras av setninger som måtte ut på papiret. Etter tre måneder var hun tom for ord, da hadde hun satt punktum.

Det finnes ingen fasitsvar

- Dette er to år siden, og jeg ville gi ut manuset fordi jeg håper at det kan være til hjelp for noen i samme situasjon som meg. Min store drøm er at boken skal brukes av helsepersonell i Norge, for å gi dem et innblikk i hvordan en slik hendelse kan oppleves for noen. Alle har sin måte å sørge på - dette er min. Det finnes ingen fasit, sier hun.

Gudbrandsen har allerede holdt foredrag for sykepleierstudenter i Tromsø, og snart skal hun holde foredrag i Fredrikstad. Hovedbudskapet til helsevesenet og pårørende er at selv om spontanabort er vanlig, så oppleves det likevel uvanlig for den som går gjennom det.

- En spontanabort setter ikke like store spor hos alle, og det er selvsagt like naturlig som min prosess. Målet mitt er å fjerne tabuet og tausheten rundt avbrutte svangerskap, og gjøre det greit å snakke om. Når man deler, gjør det mindre vondt, sier hun.

Trenger å bli sett

Ønsket hennes er at sorgen og sjokket til kvinner som mister et ufødt barn anerkjennes i helsevesenet.

- Ingen ønsker å bli avfeid med hvor vanlig det er, at det ikke var meningen denne gangen, at du raskt vil kunne bli gravid igjen. At det ikke er så ille. For der og da føles det ille, og man trenger å bli sett, påpeker hun.

Heldigvis ble Kristin Gudbrandsen raskt gravid igjen etter at hun mistet den lille, og i dag er hun også mamma til Frida (2).

Men det avbrutte svangerskapet vil hun alltid bære med seg, som en del av familiens historie. Akkurat som boken vil være det.

- For mange kvinner skjer det noe idet de ser de to strekene på graviditetstesten - uansett om de ønsker å bli gravide eller ikke. Mer eller mindre ubevisst tenker de: Er jeg en kvinne som klarer å holde liv i barnet mitt?

Skrekkblandet fryd

- Ofte er det en overveldende følelse å få vite at man skal bære frem et liv, og uansett om det er planlagt eller ei, så kan tankene rase - klarer jeg dette, vil jeg virkelig dette? Det kan oppleves som en skrekkblandet fryd, skummelt og spennende på en gang, forklarer spesialist i klinisk psykologi, Gro Vatne Brean.

Hun jobber terapeutisk med gravide og nybakte mødre, men også for Nasjonalt kompetansesenter for sped- og småbarns psykiske helse. Brean tenker at en del av tabuet rundt det å snakke om spontanabort ligger i denne kjernen - at man føler skam rundt det å være en av kvinnene som ikke klarer å holde liv i barnet sitt.

- Allerede som små jenter leker man mor, far og barn, og man får en forståelse av hvor viktig det er å få barn. I tillegg vil en graviditet sette i gang en prosess - både fysisk og psykisk, sier hun.

En trippel sorg

I kroppen skjer det nevrologiske og hormonelle endringer som kan gjøre kvinner ekstra sårbare.

Sorgen som kommer etter et avbrutt svangerskap kan være trippel. Mange føler skam over å ikke klare å bære frem barnet, noe vi oftest ikke får svar på hvorfor skjer, og dermed vender mot oss selv. «Jeg burde gjort det annerledes, jeg var ikke god nok».

Så er det tapet av selve barnet, ett liv vi aldri får lov til å bli en del av.

- Jeg kaller det «fantasibabyen», det er tanken på hva som kunne ha blitt, men som aldri blir. En kvinne sa til meg: Det er så vanskelig å sørge over noen jeg aldri har møtt. Og der ligger det mye sårhet, det er et tap mange bærer med seg hele livet, fortsetter Brean.

I tillegg kan det være vondt at sorgen ikke blir anerkjent av andre, men i stedet blir møtt med at man sikkert fort blir gravid igjen. Det kan skape en ensomhet som kan være vanskelig å komme ut av.

Liten erfaring med sorg

Sorg og skam er ofte følelser vi har liten erfaring med å dele med andre. Derfor kan det å miste et ufødt barn bli vanskelig både for den som mister og den som skal hjelpe henne.

- Det er viktig for kvinnen å sette ord på hvordan dette oppleves til de nærmeste, slik at man får rom til å sørge. Alle reagerer forskjellig ut fra tidligere erfaringer i livet og hvem de er, men alle trenger å bli sett og forstått i en slik situasjon. Noen rister det fort av seg og går videre, andre trenger tid. Det må være aksept for flere typer reaksjoner, sier Brean.

Les også:

- Jeg må ty til smertestillende for å sitte i armkroken til mannen min!

Mamma talte sparkene i magen - det reddet livet til Aminda (4 1/2)

Eva Rose har vært til stede ved 36 (snart 37!) fødsler

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 Jihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette
Siste nytt
09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenJihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkHenger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus