Du gjør vel ikke dette?

IKKE SMART: Støvsugeren din tåler minimalt med væske, så dette bør du fjerne med klut og mopp. FOTO: Trine Jensen
IKKE SMART: Støvsugeren din tåler minimalt med væske, så dette bør du fjerne med klut og mopp. FOTO: Trine Jensen

Nei, du kan faktisk ikke støvsuge opp alt du søler.

Alle liker å ha det rent og ryddig hjemme. Og når det kommer til ting vi gladelig innrømmer at vi ikke hadde kommet til å klare oss uten på hjemmebane, så kommer helt sikkert støvsugeren ganske så høyt opp på den listen.

For få ting er så effektive som denne når det gjelder å kjapt og enkelt få det renere hjemme, enten det nå er hybelkaniner, kattesand eller småens ihjelknuste kapteinskjeks det gjelder.

Mange av oss strekker oss etter støvsugeren når det gjelder det meste av støv, søl og skitt på gulvet, men visste du at det slett ikke er alle ting som burde gå i støvsugeren?

Kan ødelegge støvsugeren

En kjapp runde med støvsugeren for å rydde opp i søl virker kanskje som den beste løsningen på problemet. Men ifølge nettstedet Good Housekeeping er det faktisk flere ting du støvsuger som kan ende opp med å regelrett ødelegge støvsugeren din.

Her er tingene du ikke burde prøve å fjerne med støvsugeren din:

1. Store glassbiter

Noe går i gulvet og knuser, og hva gjør du? Jo, finner frem støvsugeren såklart. Men det er faktisk ikke det smarteste du gjør, råder Charlotte Sagvik hos CityMaid HjemmeService AS i Oslo.

- Glassbiter kan stikke hull på posen i støvsugeren din, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

- I tillegg kan du skjære deg på bitene når du skal tømme posen.

Glassbitene kan også sette seg fast i selve slangen, eller lage skraper og rifter inne i støvsugeren.

- Bruk heller kost og brett for rydde opp glassbitene, råder Sagvik.

- I alle fall de største bitene. Så kan du heller støvsuge småbiter og rester, for å være sikker på at alt av glass er fjernet.

Dette bekrefter kategorisjef for små elektriske produkter hos Electrolux, Nina Lorentzen, til Klikk Bolig.

- En støvsuger skal aldri brukes på skarpe gjenstander, da dette kan føre til at støvposen brister og innholdet trekkes inn i motoren, forklarer Lorenzen.

- Våre støvsugere har motorfilter som står mellom posen og motoren, men dette er et grovfilter for å sikre at større gjenstander ikke trekkes inn i motoren dersom man skulle være uheldig å få hull på posen.

2. Sand og støv

Her synder mange. For hva er vel mer naturlig enn å bruke støvsugeren til å suge opp sand og støv? Men her bør du være forsiktig, råder magasinet. For normale husholdningsstøvsugere er faktisk ikke i stand til å suge opp støv og sandkorn som er svært små.

- For det første, så vil en mikrofiberklut eller mopp fjerne tørt støv langt raskere og mer effektiv enn en støvsuger vil gjøre, forklarer Sagvik.

- Bytter man mopp ofte, vil man få med seg støvet raskt og effektivt.

Sagvik forklarer at helt fint støv vil kunne ende opp med å raskt tette filteret i støvsugeren din.

- Faren da er at støvsugeren begynner å spre støvet ut fra maskinen igjen og i luften rundt deg.

3. Våt mat - eller noe annet som er fuktig

Småen søler cornflakes, pus drar maten sin utover gulvet, så hva gjør du? Ikke dra frem støvsugeren i alle fall, råder ekspertene.

- Støvsugeren kan kortslutte dersom man er uheldig å støvsuger opp for mye vann og væske, advarer Sagvik.

- Den er ikke laget for å suge opp fuktige ting. En vannsuger vil derimot gjøre denne jobben for deg du ofte møter på problemer. Ellers vil papirtørkle løse saken raskt og effektivt.

Lorenzen er enig:

- En støvsuger som ikke er "wet & dry" kan ikke støvsuge væsker, siden den inneholder elektriske forbindelser og dette igjen vil føre til alvorlig skade på motoren.

Sagvik minner om at man dog bør vaske gulvet etter opptørking av søl.

- Dette er for å fjerne fukt og rester som det kan begynne å vokse bakterier i. Badegulvet burde man heller ikke støvsuge før det er helt tørt.

4. Aske

Visste du at det faktisk er brannfarlig å støvsuge opp aske?

- Aske holder på varme, og partiklene er så små, at her bør du vente i minst fire dager etter at asken er blitt kald før du gjør noe med den, råder magasinet.

- Bruk så kost og brett eller en spesialstøvsuger beregnet på bruk på aske.

Lorenzen advarer også mot brannfaren ved å støvsuge aske.

- Varm eller kald aske, sigaretter eller andre rester etter forbrenning kan inneholde glør lenger enn det blotte øye kan se. Et slikt innhold kan vekkes til live i støvsugerens luftstrøm og sette fyr på støvsugeren.

Veldig fint støv, som murpuss, betongstøv, gipsstøv og mel burde også unngås.

- Disse er så fine i støvet at det tetter posens luftgjennomstrømming og kan føre til overoppheting av støvsugeren, forklarer Lorenzen.

- Våre støvsugere inneholder overopphetingsvern som stopper støvsugeren før motoren brenner, men denne type støv er så finkornet at det kan passere gjennom støvposen og inn i selve viften på motoren. Dette vil forringe støvsugerens levetid og føre til skade på motoren.

5. Småting, mynter og binders

Du skal i all hast rydde og vaske huset, som er kaotisk som vanlig, og der er klart det er fristende med minste motstands vei og la støvsugeren gjøre jobben med gulvet. Men det kan du komme til å angre på.

- Ser du småting som dette liggende på gulvet, burde du plukke dem opp og ikke prøve å suge disse opp med støvsugeren, råder magasinet.

- Det kan nemlig resultere i at de blir sittende fast i de roterende børstene på støvsugerhodet eller ødelegger noen av plastbitene inne i støvsugeren din.

Sagvik er enig.

- Faren er også at noe kan sette seg fast, eller at du støvsuger opp verdifulle eiendeler.

6. Rengjør regelmessig

Den gjør mange jobber hjemme, men hvor ofte husker du på å rengjøre størsugeren din?

- Det samler seg mye støv, skitt og lignende inni en støvsuger, forklarer Sagvik.

- Det lønner seg derfor absolutt å rengjøre denne fra tid til annen.

Eksperten forklarer at man da bør skifte pose, filter, og vask nedi støvsugeren.

- Rengjør børster og slange. Når støvsugeren er ren, er det også enklere å ta fatt på jobber som å støvsuge madrasser og andre lignende oppgaver.

Dette kan du bruke støvsugeren til

Ikke fortvil, det finnes fortsatt haugevis med ting du faktisk kan og burde fjerne med støvsugeren din. Her er noen av dem:

1. Hår

Dyrehår går fint å støvsuge opp, men pass på at det ikke blir sittende fast i børstehodet.

- En god vane er å fjerne dette til slutt, forklarer Sagvik.

- Når du er ferdig, fjerner du hår fra børster og skaft. På den måten drar du det ikke med deg rundt i huset.

2. Småstein

Store steiner er fy-fy, men mindre grus og småstein går det fint å støvsuge opp, om du bruker riktig børstehode.

3. Tørr frokostblanding

Snacks, som frokostblanding, potetgull eller brødsmuler, er det enkelt og effektivt å fjerne med støvsuger.

- Bare husk å tømme posen og filter regelmessig, råder Sagvik.

- Du vil ikke at matrestene skal råtne i posen og skape dårlig lukt.

Sagvik forklarer at et godt råd er å ha støvsugeren i nærheten av kjøkken og steder hvor det raskt blir smuler og støv.

- Da er det enkelt å ta den frem når middagen ryddes opp om det er smuler på kjøkkenet. Tørker andremann da av benkene mens tredjemann vasker kasseroller og lignende, har man ett rent kjøkken på null komma niks hver dag etter middag.

Les også:

Kjappe triks for ryddig og rent hus

Du vasker vel ikke komfyren med Zalo?

Og så blir den ren

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Trippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted falt stygt i Wengen11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Nesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise
Siste nytt
14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportTrippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted falt stygt i Wengen11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerNesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus