Du gjør vel ikke dette?

IKKE SMART: Støvsugeren din tåler minimalt med væske, så dette bør du fjerne med klut og mopp. FOTO: Trine Jensen
IKKE SMART: Støvsugeren din tåler minimalt med væske, så dette bør du fjerne med klut og mopp. FOTO: Trine Jensen

Nei, du kan faktisk ikke støvsuge opp alt du søler.

Alle liker å ha det rent og ryddig hjemme. Og når det kommer til ting vi gladelig innrømmer at vi ikke hadde kommet til å klare oss uten på hjemmebane, så kommer helt sikkert støvsugeren ganske så høyt opp på den listen.

For få ting er så effektive som denne når det gjelder å kjapt og enkelt få det renere hjemme, enten det nå er hybelkaniner, kattesand eller småens ihjelknuste kapteinskjeks det gjelder.

Mange av oss strekker oss etter støvsugeren når det gjelder det meste av støv, søl og skitt på gulvet, men visste du at det slett ikke er alle ting som burde gå i støvsugeren?

Kan ødelegge støvsugeren

En kjapp runde med støvsugeren for å rydde opp i søl virker kanskje som den beste løsningen på problemet. Men ifølge nettstedet Good Housekeeping er det faktisk flere ting du støvsuger som kan ende opp med å regelrett ødelegge støvsugeren din.

Her er tingene du ikke burde prøve å fjerne med støvsugeren din:

1. Store glassbiter

Noe går i gulvet og knuser, og hva gjør du? Jo, finner frem støvsugeren såklart. Men det er faktisk ikke det smarteste du gjør, råder Charlotte Sagvik hos CityMaid HjemmeService AS i Oslo.

- Glassbiter kan stikke hull på posen i støvsugeren din, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

- I tillegg kan du skjære deg på bitene når du skal tømme posen.

Glassbitene kan også sette seg fast i selve slangen, eller lage skraper og rifter inne i støvsugeren.

- Bruk heller kost og brett for rydde opp glassbitene, råder Sagvik.

- I alle fall de største bitene. Så kan du heller støvsuge småbiter og rester, for å være sikker på at alt av glass er fjernet.

Dette bekrefter kategorisjef for små elektriske produkter hos Electrolux, Nina Lorentzen, til Klikk Bolig.

- En støvsuger skal aldri brukes på skarpe gjenstander, da dette kan føre til at støvposen brister og innholdet trekkes inn i motoren, forklarer Lorenzen.

- Våre støvsugere har motorfilter som står mellom posen og motoren, men dette er et grovfilter for å sikre at større gjenstander ikke trekkes inn i motoren dersom man skulle være uheldig å få hull på posen.

2. Sand og støv

Her synder mange. For hva er vel mer naturlig enn å bruke støvsugeren til å suge opp sand og støv? Men her bør du være forsiktig, råder magasinet. For normale husholdningsstøvsugere er faktisk ikke i stand til å suge opp støv og sandkorn som er svært små.

- For det første, så vil en mikrofiberklut eller mopp fjerne tørt støv langt raskere og mer effektiv enn en støvsuger vil gjøre, forklarer Sagvik.

- Bytter man mopp ofte, vil man få med seg støvet raskt og effektivt.

Sagvik forklarer at helt fint støv vil kunne ende opp med å raskt tette filteret i støvsugeren din.

- Faren da er at støvsugeren begynner å spre støvet ut fra maskinen igjen og i luften rundt deg.

3. Våt mat - eller noe annet som er fuktig

Småen søler cornflakes, pus drar maten sin utover gulvet, så hva gjør du? Ikke dra frem støvsugeren i alle fall, råder ekspertene.

- Støvsugeren kan kortslutte dersom man er uheldig å støvsuger opp for mye vann og væske, advarer Sagvik.

- Den er ikke laget for å suge opp fuktige ting. En vannsuger vil derimot gjøre denne jobben for deg du ofte møter på problemer. Ellers vil papirtørkle løse saken raskt og effektivt.

Lorenzen er enig:

- En støvsuger som ikke er "wet & dry" kan ikke støvsuge væsker, siden den inneholder elektriske forbindelser og dette igjen vil føre til alvorlig skade på motoren.

Sagvik minner om at man dog bør vaske gulvet etter opptørking av søl.

- Dette er for å fjerne fukt og rester som det kan begynne å vokse bakterier i. Badegulvet burde man heller ikke støvsuge før det er helt tørt.

4. Aske

Visste du at det faktisk er brannfarlig å støvsuge opp aske?

- Aske holder på varme, og partiklene er så små, at her bør du vente i minst fire dager etter at asken er blitt kald før du gjør noe med den, råder magasinet.

- Bruk så kost og brett eller en spesialstøvsuger beregnet på bruk på aske.

Lorenzen advarer også mot brannfaren ved å støvsuge aske.

- Varm eller kald aske, sigaretter eller andre rester etter forbrenning kan inneholde glør lenger enn det blotte øye kan se. Et slikt innhold kan vekkes til live i støvsugerens luftstrøm og sette fyr på støvsugeren.

Veldig fint støv, som murpuss, betongstøv, gipsstøv og mel burde også unngås.

- Disse er så fine i støvet at det tetter posens luftgjennomstrømming og kan føre til overoppheting av støvsugeren, forklarer Lorenzen.

- Våre støvsugere inneholder overopphetingsvern som stopper støvsugeren før motoren brenner, men denne type støv er så finkornet at det kan passere gjennom støvposen og inn i selve viften på motoren. Dette vil forringe støvsugerens levetid og føre til skade på motoren.

5. Småting, mynter og binders

Du skal i all hast rydde og vaske huset, som er kaotisk som vanlig, og der er klart det er fristende med minste motstands vei og la støvsugeren gjøre jobben med gulvet. Men det kan du komme til å angre på.

- Ser du småting som dette liggende på gulvet, burde du plukke dem opp og ikke prøve å suge disse opp med støvsugeren, råder magasinet.

- Det kan nemlig resultere i at de blir sittende fast i de roterende børstene på støvsugerhodet eller ødelegger noen av plastbitene inne i støvsugeren din.

Sagvik er enig.

- Faren er også at noe kan sette seg fast, eller at du støvsuger opp verdifulle eiendeler.

6. Rengjør regelmessig

Den gjør mange jobber hjemme, men hvor ofte husker du på å rengjøre størsugeren din?

- Det samler seg mye støv, skitt og lignende inni en støvsuger, forklarer Sagvik.

- Det lønner seg derfor absolutt å rengjøre denne fra tid til annen.

Eksperten forklarer at man da bør skifte pose, filter, og vask nedi støvsugeren.

- Rengjør børster og slange. Når støvsugeren er ren, er det også enklere å ta fatt på jobber som å støvsuge madrasser og andre lignende oppgaver.

Dette kan du bruke støvsugeren til

Ikke fortvil, det finnes fortsatt haugevis med ting du faktisk kan og burde fjerne med støvsugeren din. Her er noen av dem:

1. Hår

Dyrehår går fint å støvsuge opp, men pass på at det ikke blir sittende fast i børstehodet.

- En god vane er å fjerne dette til slutt, forklarer Sagvik.

- Når du er ferdig, fjerner du hår fra børster og skaft. På den måten drar du det ikke med deg rundt i huset.

2. Småstein

Store steiner er fy-fy, men mindre grus og småstein går det fint å støvsuge opp, om du bruker riktig børstehode.

3. Tørr frokostblanding

Snacks, som frokostblanding, potetgull eller brødsmuler, er det enkelt og effektivt å fjerne med støvsuger.

- Bare husk å tømme posen og filter regelmessig, råder Sagvik.

- Du vil ikke at matrestene skal råtne i posen og skape dårlig lukt.

Sagvik forklarer at et godt råd er å ha støvsugeren i nærheten av kjøkken og steder hvor det raskt blir smuler og støv.

- Da er det enkelt å ta den frem når middagen ryddes opp om det er smuler på kjøkkenet. Tørker andremann da av benkene mens tredjemann vasker kasseroller og lignende, har man ett rent kjøkken på null komma niks hver dag etter middag.

Les også:

Kjappe triks for ryddig og rent hus

Du vasker vel ikke komfyren med Zalo?

Og så blir den ren

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:20 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08 24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert
Siste nytt
01:20VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08Norge24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus