Meny

Barn og rutiner:

10 tips som redder dere etter ferien

EN NY DAG TRUER: Godt nyttår uten sure miner! © Foto: Thinkstockphoto

En ny hverdag truer etter juleferie, med julegodter og sene kvelder hver dag.

Vi mesker oss med julemat og godterier, barna tester ut gavene de har fått til jul , og det er lett å snu døgnet på hodet. Sene kvelder og lange morgenstunder hvor mamma og pappa kan være for seg selv. Spesielt for dem som har fri hele julen er det lett at de gode rutinene sklir ut.

Så ringes det nye året inn, og hverdagen står for døren. Hvordan kan vi sørge for å få en knallgod start på hverdagen igjen?

"Jeg har en fem-åring som er blitt helt umulig å legge etter ferien", skriver en av leserne på vårt Forum for småbarn.

- Alle barn har godt av å være forberedt, de fungerer bedre da. Snakk sammen. Hvor lenge får barna være oppe? Hvor mye godterier kan de spise? Skal vi på besøk eller få gjester selv? sier barnevernspedagog Liv Randi Raavand, ansvarlig redaktør for Oppforung.no.

Hun mener at vi må holde litt på rutinene, også i høytiden. Hvis leggetider og rammer sklir ut, kan det føre til en vrang start på det nye året når hverdagen kommer.

- De fleste foreldre har god oversikt over hva ungene tåler - de er eksperter på egne barn. Bruk kunnskapen din, og sett grenser også i jula, sier Raavand.

Hold tråden

Juleferien kan strekke seg over 10 til 14 dagers fri fra skole og barnehage. Overgangen fra en lat ferie kan bli tøff hvis du har latt humla suse.

- Foreldre må først og fremst foreta en individuell vurdering av barna sine. Noen barn blir satt ut av at den vante strukturen sklir ut, mens andre ikke lar seg merke så godt av det. Tenk igjennom dette FØR ferien, sier Are Karlsen.

Han har hovedfag i helsevitenskap, har utgitt boken Foreldrelappen og driver Pedagogikk.no.

- Mange barn har behov for struktur. De kan bli slitne hvis alt sklir ut med lange kvelder, masse sukker og uregelmessige måltider. Derfor er det lurt at foreldrene sørger for at leggetider og måltider opprettholdes som ellers. Da blir det lettere å starte opp etter ferien, sier han.

Karlsen mener det ikke er så mye forberede seg på. Hans klare råd er: gjør som dere pleier ellers - med litt slingringsmonn.

Ulike søvnbehov

Det er store forskjeller på barns søvnbehov: noen barn sover lenger hvis de legger seg et par timer senere enn ellers, andre får heller et par timer for lite søvn gjennom hele jula - og det får man ikke tatt igjen. Barna blir sure og gretne, og det må de voksne endre på ved å ta ansvar for nok søvn og ordentlig mat.

- Ferien skal være hyggelig også! Du trenger ikke stresse med å planlegge spesielt for ferier, bare ha et bevisst forhold til struktur. Hvis romjula blir en stor fest, blir det slitsomt.

Og starten på en ny hverdag kan være tøff uansett. La det gå av seg selv - det siste du bør gjøre, er å kjefte på barna.

- Aksepter at sånn er det noen dager. Dere kommer fort inn i hverdagen igjen.

Karlsen råder også til alltid å ha fokus på det som er bra og gi positiv tilbakemelding til barna.

- Gjør dagene mest mulig hyggelige for alle. Det er viktig å se på hva som er godt for barna og ha fokus på det som er bra, så forebygger dere mange problemer, sier Karlsen.

Her er barnevernspedagog Liv Randi Raavand beste råd for en koselig familiejul og en strømlinjeformet start på nyåret:

10 tips for å komme inn i god rytme:

1. Hold på leggerutinene i julen. For de minste barna er dette veldig vesentlig. Selv om de legger seg senere, sover de som regel ikke lengre enn ellers. En seksåring har fremdeles et stort søvnbehov, men barn fra rundt seks opp til 12 år kan få strukket leggetiden med en time eller to. Har dere egne leggetider for helger, så følg disse i ferien - ellers kan overgangen til hverdagen bli slitsom.

2. De voksne bør heller ikke snu døgnet i ferien. Har du ansvar for barn, må du ta det også i form av at du er opplagt for å skape gode dager for barnet. En god ting er å begrense selskaper og fester og sørge for nok søvn så du ikke er irritabel overfor ungene. Jula er gjerne den tiden barna setter mest pris på.

3. Hold familieråd. I romjula har de fleste god tid og kan samles for å evaluere året som har gått. Ta med barna og diskuter hverdagsrutinene til familien - som er et team som drar lasset sammen. Hva fungerer godt? Hva kan vi bli bedre på? Selv små barn kan komme med noen gullkorn.

4. Hør på innspillene fra barna. Det er en god ting hvis barna opplever å bli hørt. Juster rutinene etter deres ønsker hvis det er hensiktsmessig.

FRYD OG GAMMEN: Hvordan får du så glade barn etter ferien?

FRYD OG GAMMEN: Hvordan får du så glade barn etter ferien? © Foto: Thinkstockphotos.com

5. Lag en aktivitetskalender for familien, så holder dere oversikt over de nye hverdagene. Barn synes det er fint med forutsigbarhet. En aktivitetskalender hjelper dere alle med å holde oversikten. Fyll inn de nye aktivitetene når de kommer på nyåret.

6. Planlegg måltider for uken. Alle familier bør ha minst et felles måltid hver dag. Ha som mål å få til det - felles måltider byr på mange fine samtaler og kontakt. Sørg for at alle får spist frokost, hjemme eller i barnehagen eller på skolen. Alle trenger drivstoff for å virke hele dagen. Med planlegging unngår dere en oppjaget stemning om morgenen. Middager kan dere også planlegge - lag en ny rutine på at hele familien planlegger ukens middager og slipper å handle med lavt blodsukker hver ettermiddag.

7. Forbered dagen i morgen. Har vi det vi trenger til frokost? B-mennesker bør kanskje lage matpakker om kvelden. Ta med barna på planleggingen, de synes det er stas å hjelpe til, i alle fall frem til 10-årsalderen.

8. Knirkefri påkledning. Barn fra fem-seks år kan til en viss grad være med og bestemme hva de skal ha på seg, men gi dem bare to alternativer. Bestem dere om kvelden og legg klærne klare så det bare er å kle på seg om morgenen.

9. Motiver barnet. Barn liker å være med og påvirke sin egen hverdag. For å få til dette må dere inngå noen kompromisser. Også her gjelder det ikke å gi for mange valgmuligheter - gi barnet kun to valg. For å motivere til innsats, er det viktig at du roser barna for det de er gode på. Vis at du ser at barnet gjør en innsats. Avslutt aldri rosen med et "men" - det dreper rosen. Du må tåle at resultatet ikke blir helt som du hadde tenkt, ikke korriger så barnet ser det. Når barn får delta, gir det dem en mestringsopplevelse de kan bygge videre på.

10. Ros hele familien! Husk å rose hele "teamet" for innsatsen. Oppsummer sammen i slutten hver uke - hva var vi gode på denne uken og hva fungerte ikke så bra? For å få til gode rutiner, trenger familien å bli et sterkt team.

- Vær realistiske, løsningsfokuserte og ikke lov mere enn dere kan holde, råder Liv Randi Raavand.

Les også:

Tre grunner til at barn blir klengete

Har du sett nydeligere babybilder?

Tipsene som stanser sutringa

Saken ble først publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus