Meny

To av tre krefttilfeller skyldes uflaks

UFLAKS: Nye funn viser at uflaks kan være utslagsgivende for om du får kreft eller ikke. (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)

To av tre krefttilfeller skyldes ren uflaks og mutasjoner og kan ikke forklares med dårlige gener, usunt levesett eller annen miljøpåvirkning, konkluderer en ny forskningsrapport.

Forskere ved Johns Hopkins University i USA har tatt for seg 33 ulike kreftformer, og oppsummerer sine funn i siste utgave av forskningstidsskriftet Science.

To av de vanligste kreftformene, brystkreft blant kvinner og prostatakreft blant menn, er holdt utenfor i undersøkelsen.

Blant de 33 kreftformene som er undersøkt kan 22 tilskrives tilfeldige mutasjoner, mens det i de resterende ni er miljøfaktorer og arvede gener som spiller hovedrollen, slår forskerne fast.

Les også: Hevder bier kan oppdage kreft

Øker risikoen

– Denne studien viser at man kan øke risikoen for å få kreft ved å røyke eller velge andre former for usunn livsstil, sier professor Bert Vogelstein ved Johns Hopkins University School of Medicine.

– Mange kreftformer skyldes imidlertid at man har uflaks og pådrar seg mutasjoner i kreftdrivende gener, helt uavhengig av livsstil og arv, sier Vogelstein, som har ledet arbeidet med studien.

Les også: Dette dør vi nordmenn av

Avliver myte

Vogelstein avliver myten om at folk som blir gamle til tross for at de røyker eller utsetter seg selv for mye sol, kan takke gode gener for dette.

– Sannheten er at de fleste av dem ganske enkelt har hatt flaks, sier han.

Forskerne understreker imidlertid at hver og en kan gjøre mye for å redusere risikoen for å få kreftformer som lungekreft og hudkreft.

– Det å endre livsstil og vaner vil være til stor hjelp for å redusere visse kreftformer, mens det har mindre effekt for andre kreftformer, sier assisterende professor Cristian Tomasetti.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus