– Muggsoppen trives ekstra godt i kjøleskapet i jula

MUGGSOPP PÅ JULEMATEN: Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg. Foto: Mycoteam
MUGGSOPP PÅ JULEMATEN: Det er ofte uvanlig mye liv i kjøleskapet i juletiden. Her har skinken fått en grønn hinne av mugg. Foto: Mycoteam

Slik unngår du mugg i kjøleskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. Muggsoppen liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Det er flere grunner til at muggsopp trives godt i kjøleskapet i jula, ifølge fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

– Matrester blir lett liggende for lenge i kjøleskapet. Godsaker tas ut og står lenge i romtemperatur før de settes tilbake igjen. Og kjøleskapet åpnes mye oftere enn vanlig, slik at temperaturen blir for høy, sier han i en pressemelding.

Les også: Stikkprøver avslørte muggsopp i rosiner

Kan gi mageproblemer

Muggens favorittmat er matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen, forklarer Mattsson.

– Selv om det som regel ikke er farlig å få i seg muggsopp, kan kombinasjonen av gjærsopp og bakterier føre til mageproblemer og diaré. Astmatikere og allergikere kan også få reaksjoner ved håndtering av maten.

Les også: Triks mot fukt og mugg

Muggen sprer seg lett

Noen ganger er det nok å skjære bort muggen, fordi muggsoppen vokser fre utsiden og innover i matvaren. Men noen ganger er mugg et signal om at maten bør kastes.

– På en gulost kan man fint skjære bort muggen, og osten er ofte like fin inni. En saus eller syltetøy med mugg på kan man bare kaste, for der vil sopptrådene antagelig ha vokst langt inn, sier Mattsson.

Er det først kommet mugg i kjøleskapet, for eksempel i grønnsaksskuffen, vil det virvles opp når døren åpnes, og slik spres muggen rundt til andre matvarer.

Les også: Nå kan nøttene inneholde mer giftstoffer

Unngå plastposer

Mange pakker mat og rester inn i plastposer og plastfolie. Men dette er ikke nødvendigvis så lurt, fordi det kan danne seg kondensvann som gir så høy fuktighet at muggsoppen får gode vekstforhold.

– Salt på matvarer har en konserverende effekt. Ved stor fukttilgang svekkes denne effekten og da blomstrer muggsoppen fort opp. Og prosessen kan gå raskt. I løpet av én til to uker kan soppen ha gjort stor skade både på både fenalår og julepølse, sier Mattsson.

Han anbefaler å oppbevare tørre matvarer tørt, for eksempel i en stoffpose. Annen mat bør legges i tett emballasje.

I tillegg bør man rengjøre kjøleskapet regelmessig, for å unngå at muggsoppen gror fritt, og ikke kjøpe mer mat enn man kommer til å få bruk for, råder Mattsson.

Personvernpolicy