Julefilmer 2014

Julas filmer

VERDT Å SE: En håndfull av favorittfilmene til to av våre eksperter. FOTO: Marte Glanville
VERDT Å SE: En håndfull av favorittfilmene til to av våre eksperter. FOTO: Marte Glanville

I jula kan vi glane på tv med god samvittighet. Her er julas beste filmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen er julemusikk det som må til for at julestemningen kommer på plass . For andre er julebøkene et must. Men hvis vi skal være ærlige så er det vel tv-programmene som er det viktigste for de aller fleste av oss.

Så knepp opp buksa, sig ned i sofaen med fjernkontrollen i den ene hånda og marsipangrisen i den andre. Kos deg med julas mange filmer. Vi gjør valget enklere: Fire eksperter har pløyd seg gjennom tv-kanalenes mangfoldige filmtilbud og valgt sine favoritter.

Les også: Overrasket med julesang på flyet

Folkets representanter

Silvia C. Leine og Jan E. Ridd ble kjent gjennom tv-serien Sofa, som gikk på NRK i høst. Paret utmerket seg med vittigheter, kunnskap og overraskende preferanser. Som at Jan ser Svenske Hollywoodfruer - fordi han nyter å se hvor dum man kan bli som kjendis. De har tre barn, fem barnebarn og bor i Oslo.

Få oversikt over hva som går på TV her

 VAR SELV PÅ TV I HØST: Ekteparet Silvia C. Leine og Jan E. Ridd. FOTO: Marte Glanville VAR SELV PÅ TV I HØST: Ekteparet Silvia C. Leine og Jan E. Ridd. FOTO: Marte Glanville

– Vi ser ikke andre filmer enn vanlig i jula, bortsett fra Disney og Tre nøtter til Askepott, som vi ser sammen med barnebarna. De er selvskrevne for å få julestemning. Barna våre vet at Jan er glad i å se film, så han får ofte dvder i julegave. Dermed blir det ofte til at han ser på akkurat dem i jula, forteller ekteparet til Kvinneguiden.

Bortsett fra filmer de ser for kosens skyld med barnabarna, har de ganske ulike filmsmak:

– Jeg har veldig stor spennvidde i hva jeg liker. Jeg er spesielt glad i krim og bra action, bare det ikke er altfor voldelig, til drama, sier Jan og fortsetter:

– Og så liker jeg naturfilmer, men det blir lett til at jeg først og fremst ser drama eller action. Av nyere tv-serier liker jeg Breaking Bad, Homeland og Little Britain, mens jeg av skuespillere godt liker Michael Douglas og Sean Penn. Jeg synes de ofte velger bra roller.

Silvia har en forkjærlighet for det hun kaller "kvalitetsfilmer".

 DYP KONSENTRASJON: Silvia og Jan ser gjennom lista over filmene som går på tv i jula. FOTO: Marte Glanville DYP KONSENTRASJON: Silvia og Jan ser gjennom lista over filmene som går på tv i jula. FOTO: Marte Glanville

– Jeg liker filmer som handler om noe, det holder ikke bare at en film er spennende. Jeg liker å sitte igjen med noe, og er svak for filmer som er basert på en sann historie. Men jeg er glad i raffinert, utspekulert hevn, så liker spenningsfilmer med en touch av hevn. For meg er film også en estetisk opplevelse, så jeg synes for eksempel at Avatar var vidunderlig. Av tv-serier har jeg virkelig likt Downtown Abbey.

Ekteparet har gått gjennom julens filmtilbud på de største tv-kanalene og plukket ut hva de mener er verdt å se.

Les også: Hvis du tror alt julegodt er usunt, tar du helt feil

Filmer som går på tv

22. desember: Happy Feet 2 (TV 2), Lady Gaga og Muppetenes juleshow (TV NORGE)

– Den første blir fin å se med barnebarna. Jan synes Lady Gaga er fantastisk, men er ikke noe for meg.

23. desember: Notting Hill (NRK1), Full Metal Jacket (TV2), Letters to Juliet (FEM)

Jan: – Full Metal Jacket ser jeg gjerne igjen. Det en fantastisk. Silvia: – Letters to Juliet er en sånn film du absolutt ikke vil se. Men jeg har lyst til å se den. Jan: – God fornøyelse...

24. desember: Tre nøtter til Askepott (NRK 1), Mikke Mus og vennen hans feirer jul (TV2), Slekten er verst (TV2), Troja (TV 2), En Muppet julefortelling (TV NORGE)

– Tre nøtter til Askepott og Mikke og vennene hans er selvskrevne i jula hvis barnebarna er her. Slekten er verst er en lettbeint, grei sak. Troja har mange bra skuespillere og Flåklypa er bænkers. Den ser vi gjerne igjen.

25. desember: De urørlige (NRK 1) , The Artist, Chaplin: Gullfeber (NRK 2) Elling - Brødre i blodet (NRK 3), Flåklypa Grand Prix (TV 2), Eventyr i Alaska (TV NORGE), Eight Below (TV NORGE), De tre musketerer (MAX)

Silvia: – De Urørlige hadde alle ingredienser som trengs. Det er en fantastisk film. Eventyr i Alaska synes jeg høres spennende ut. Jan: – Det virker som om det er mye hundesleder i den filmen, men det går kanskje?

26. desember: Toy Story 3 (TV NORGE)

– Den ser vi gjerne med barnebarna.

27. desember: Sommerbryllup i Italia (NRK 1), Gjøkeredet (NRK 2), Charlottes tryllevev (TV 2), Rango (TV 2), Mord på kreditt (TV 2), Dolores Claiborne (FEM)

Silvia: – Vi har hatt gris, så Charlottes tryllevev må vi se. En god animasjonsfilm som Rango ser jeg gjerne på, og Jan kan nok tenke seg å se Mord på kreditt.

Jan: – Dolores Claiborne ser jeg gjerne om igjen. Filmen er basert på en sann historie og det er fantastiske skuespillerprestasjoner i den.

28. desember: Broen over Kwai (NRK 2), Charlie og sjokoladefabrikken (TV 2), Et vakkert sinn (TV 2), Rollebyttet (TV NORGE), King Arthur (TV NORGE), Ghost Ship (FEM), Istid 4 (TV3)

Silvia: – Charlie og sjokoladefabrikken er en vanvittig vakker film, men vi må se den uten barnebarna, for de synes den skummel. Et vakkert sinn høres ut som en spennende film om schizofreni, som er basert på en sann historie. Jan: – Vi kan se Rollebyttet fordi du synes den virker morsom, men jeg kommer til å ta opp noe annet samtidig. Istid-filmene er helt herlige.

30. desember: Narnia (TV3)

Silvia: – Jeg elsker Narnia. Det er en flott film.

Les også: Mimikken din avslører hva du synes om julegavene

 FAMILIEFILMER: Mye å velge for store og små. FOTO: Walt Disney Company Nordic, DEFA-Studio, United International Pictures, Kommunenes Filmcentral, SF Norge, Pixar, Fox. FAMILIEFILMER: Mye å velge for store og små. FOTO: Walt Disney Company Nordic, DEFA-Studio, United International Pictures, Kommunenes Filmcentral, SF Norge, Pixar, Fox.

 PÅ TV: Et utvalg av filmene Silvia og Jan anbefaler å se i jula. FOTO: Warner Bros Sandrew Metronome Norge, United International Pictures, Nordisk Film Distribusjon, Jonathan Hession, Scanbox. PÅ TV: Et utvalg av filmene Silvia og Jan anbefaler å se i jula. FOTO: Warner Bros Sandrew Metronome Norge, United International Pictures, Nordisk Film Distribusjon, Jonathan Hession, Scanbox.

Filmer som kommer på kino

Calvary - Golgata (25.12) Spennende drama fra den irske landsbygden, full av smart humor og eksentriske karakterer.

– Det høres ut som en bra film.

Madagaskarpingvinene (25.12) Pingvinene fra Madagaskar får sin egen film.

– Denne kan vi tenke oss å se med barnebarna. Vi har sett de andre filmene hvor pingvingene er med, og likte dem godt.

The Imitation Game (25.12) Hodejegerne-regissør Morten Tyldums USA-debut med Benedict Cumberbatch og Keira Knightley i hovedrollene.

– Hodejegerne var helt suveren. Den er rå og brutal og hadde mye svart humor. Så jeg har stor tro på The Imitation Game av samme regissør, han er fantastisk flink, og forhåndskritikken har også vært god, påpeker Jan.

Les også: Slik sparer du på julehandelen

 PÅ KINO: Disse tre er blant filmene har premiere i jula. FOTO: Produsentene. PÅ KINO: Disse tre er blant filmene har premiere i jula. FOTO: Produsentene.


Filmeksperten

Karsten Meinich, redaktør for nettmagasinet Montages.no, som han stolt kaller "Norges fremste filmnettsted."

– Julen har alltid vært en hellig "filmtid" for meg. Selv om jeg jobber med film året rundt, er julehøytiden anledningen til å senke skuldrene og se filmer jeg kanskje vanligvis ikke ser. Og ikke minst er det en tid for å se filmer sammen med familien. Når det er sagt, så synes jeg ofte filmer som ikke nødvendigvis handler om jul også kan være perfekte å se i julen. Som en gammel klassiker eller en favorittfilm jeg har sett flere ganger før, men som jeg elsker å se igjen, sier han til Kvinneguiden.

 FILMEKSPERTEN: Karsten Meinich, redaktør for nettmagasinet Montages.no FOTO: Privat. FILMEKSPERTEN: Karsten Meinich, redaktør for nettmagasinet Montages.no FOTO: Privat.

– Årets julefilmtilbud på tv-kanalene er som alltid varierende, så det kan være smart å merke seg noen av de beste filmene som tilbys. Jeg har inkludert noen tips fra streaming-tjenester som Netflix, MUBI og HBO Nordic – for de som har tilgang på dem.

Les også: Tradisjonsrike øl til jul

Klassikere

Etter mitt syn er filmklassikere noe av det beste å se i jula. I år er det mulig å sikre seg oppdagelsen av (eller et gjensyn med) en rekke godbiter.Full Metal Jacket (TV2 23/12). Stanley Kubricks ekstraordinære krigsfilm fra 1987 er tidvis grusomt realistisk, men likevel en uhyre spennende og interessant skildring av hva krig gjør med mennesker.En offiser og en gentleman (TV2 25/12). Richard Gere med Debra Winger i armene er av de ikoniske filmøyeblikkene som gjør at man aldri går lei av denne filmen. At dette er en "jentefilm" er bare sprøyt; alle menn bør innfinne seg og oppdage sin indre romantiker.E.T. (TV3). En av de beste filmene som noensinne er laget; Steven Spielbergs fantastiske eventyr om vennskapet mellom en liten gutt og et romvesen som er gjenglemt på jorden. Aldri feil å se denne igjen, og blir rørt igjen (og igjen) av den gripende sluttscenen.Gjøkeredet (NRK2). Jack Nicholson gjør en av sine beste roller, i dette medrivende dramaet fra et mentalsykehus der pasientene våkner til opprør mot den ondskapsfulle Nurse Ratched og institusjonaliseringen av deres frihetsfølelse. Tankevekkende og mesterlig drama.

 TV-KOS: Karsten anbefaler å se disse klassikerne. FOTO: Universal Studios, HanWay Films Ltd, Paramount. TV-KOS: Karsten anbefaler å se disse klassikerne. FOTO: Universal Studios, HanWay Films Ltd, Paramount.


Nyere filmer

– Et knippe nyere filmer som fortjener vår oppmerksomhet i juleferien – kanskje blir de klassikere før vi vet ordet av det?Moonrise Kingdom (Netflix). Denne svært sjarmerende fortellingen om ungdommelig kjærlighet er regissert med ekstravagant lekenhet av Wes Anderson – et både poetisk og humoristisk filmunivers som vil smitte enhver seer med sin sjarm. Filmen vises på streaming-tjenesten Netflix.Midnight in Paris (NRK2 24/12 og MUBI) Woody Allens herlige lek med nostalgi og tidsreiser er et must for alle på jakt etter en komedie med snert. Owen Wilson leder an gjennom Paris' mange tidsepoker, og både Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald dukker opp.Trolljegeren (NRK3 31/12). Gøy å se at NRK viser denne norske trollfilmen som er et idérikt påfunn som bør underholde gamle og nye seere. Filmen er litt ruskete her og der, men vinner på oppfinnsomhet og imponerende effekter. Et naturlig avbrekk fra "tradisjonell" julefilm.Olive Kitteridge (miniserie, HBO Nordic). Jeg inkluderer denne kritikerroste miniserien som hadde premiere så sent som i november, rett og slett fordi dette er filmen jeg gleder meg mest til å se i jula selv! Frances McDormand er visstnok enestående i tittelrollen, og alt tilsier at dette er et av de beste nye dramaene som er sluppet i vinter.

Les også: Vi har testet hele 25 akevitter

 SE NOE NYTT: Filmeksperten tipser om disse og flere i jula. FOTO: SF Norge, Scanbox Entertainment. SE NOE NYTT: Filmeksperten tipser om disse og flere i jula. FOTO: SF Norge, Scanbox Entertainment.


Julefilmer

– Jeg har trukket frem tre julefilmer – som alle er blant mine favorittportretter av høytiden.

Alene hjemme 2: Forlatt i New York (TV3 25/12). En selvsagt anbefaling – Kevin McAllister på loffen i New York er både et kjært barndomsminne og det blir aldri helt jul uten et gjensyn med denne filmen.Die Hard (TV3 25/12). Også actionfilm-sjangeren har sin juleklassiker, og John McTiernans Die Hard er en av de beste. Bruce Willis kommer til unnsetning når terrorister kaprer Nakatomi-skyskraperen i Los Angeles, og vi sitter underholdt og oppglødd tilbake foran tven.Love Actually (NRK3 22/12, NRK1 23/12). Denne ferskeste julefilmklassikeren trenger ingen introduksjon. Som en film er jeg ikke egentlig så entusiastisk for Love Actually, men som julefilm er den nærmest blitt uunngåelig – og den har også smittet meg med sitt melodrama og de mange rørende øyeblikkene. Jeg lar meg nok lure i år også!

Les også: Nei, du har ikke fri på julaften

Streamingdama

Jody Verver er kommunikasjonsansvarlig for Netflix i Europa. Hun bor i Amsterdam og har vært profesjonell ballettdanser, men jobber nå med pr og markedsføring. Hun har tidligere jobbet for MTV Networks, VICE og Nike.

– Følelsen jeg får rundt tre uker før jul, er akkurat samme følelse som jeg vil ha i julefilmer: kjærlighet, romantikk, masse latter og en lykkelig slutt, sier hun til Kvinneguiden.

 NETFLIX ANBEFALER: Jody Verver, kommunikasjonsansvarlig for Netflix i Europa. FOTO: Privat. NETFLIX ANBEFALER: Jody Verver, kommunikasjonsansvarlig for Netflix i Europa. FOTO: Privat.

– Jeg elsker filmer som ender godt også til vanlig, men ingen julefilm er komplett uten akkurat den ingrediensen. Når plottet tetter seg til, bør du føle en gjenkjennelse til det som skjer i ditt eget liv. En god julefilm bør få deg til å huske på det ene spesielle mennesket i ditt liv og gjøre så du er ett med filmens slutt. Hold lommetørklet klart...

Filmer med jul som tema

A Christmas Story (kommer 24.12) – en amerikansk klassiker som gir ekte julefølelse.

The Polar Express – ingen jul uten Warner Bros og Disney. The Polar Express er en av mine absolutte favoritter. Den lille gutten får hjertet mitt til å smelte. Filmen er en moderne, varm juleklassiker som er perfekt å se sammen med sønnen min.

A Fireplace For Your Home – jeg er forelsket i selve tittelen fordi jeg ikke selv har en peis. Alt jeg trenger for å få julestemning hjemme er en flaske rødvin og lyden fra en ekte peis som bakgrunnsmusikk. Filmen har til og med julemusikk. Trenger jeg si mer?

Trailer Park Boys Live at the North Pole – Trailer Park boys er en fantastisk kanadisk mockumentary-serie. Det er en unik..Netflix-produksjon som følger Ricky, Julian and Bubbles inn i julehøytiden.

The Fitzgerald Family Christmas – jeg er alltid klar til å se litt drama. Denne filmen er per definisjon en ekte julefilmdrama - har alle ingredienser til en ekte juledrama, og er perfekt til jul - eller tiden etter for å gi noen perspektiver på egne familiedramaer.

Les også: Her er plantene som kan ødelegge julen

 JULEKOS: For Jody i Netflix har disse filmene essensen av jula. FOTO: Warner Bros Sandrew Metronome Norge, produsentene. JULEKOS: For Jody i Netflix har disse filmene essensen av jula. FOTO: Warner Bros Sandrew Metronome Norge, produsentene.

Fem nyere filmer

Gravity – George Clooney kan være julepresangen min når som helst. Denne filmen er både vakker og intens med utrolige bilder. Hvis du tilfeldigvis får en såkalt "smart-tv" til jul burde dette være den første filmen du ser på den!

We’re The Millers – Denne filmen er utrolig morsom. Jeg liker generelt filmer med Jennifer Aniston fordi de vanligvis er feel good-romcoms, men denne har i tillegg litt brodd. Muligens den morsomste filmen som kom ut i 2013.

Rush – drama, action and basert på en sann historie. Alt i én og samme film.

The Lone Ranger – Johnny, Johnny, Johnny.

Blue Is the Warmest Color – En film som viser kjærlighet på sitt reneste og mest lidenskapelige. Hvis du liker intense, uforglemmelige filmer, se denne.

Les også: – Dette pinnekjøttet smaker brannskadd

 ANBEFALES: Et knippe nyere filmer og tv-serier. FOTO: Walt Disney Company Nordic, Warner Bros Pictures, produsentene. ANBEFALES: Et knippe nyere filmer og tv-serier. FOTO: Walt Disney Company Nordic, Warner Bros Pictures, produsentene.


Les også:

Er du Disney-ekspert?

Du kan selv velge når du skal ha halv skatt

Vi lover at du kommer i julestemning av dette

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy